Close

Strona 10 z 39 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 383

Domyślnie

Z tym że tej dyskusji nie powinno być przy okazji konkursu fotograficznego, moim zdaniem organizatorzy zaliczyli grubszy fu**up.
    Gdyby nie to, to sprawa nie byłaby głośna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cz4rnuch Zobacz posta
    Przedstawię kilka przejaskrawionych przykładów. Załóżmy, że mamy do czynienia z osobą niepełnosprawną, która sama nie może wyzwolić migawki dajmy na to analogowego aparatu. Jeśli poistruuje kogoś o nastawach, wybierze kadr i poprosi o wyzwolenie migawki to nie spełni jednego z twoich wyznaczników. Wraca też kwestia tego jak AI generuje "swoje" obrazki. A jeśli to sample, które wcześniej zostały zapisane światłem a program po prostu sprytnie je składa w całość? Wtedy spełnia to po części lub nawet w całości formalny warunek o który postulujesz. Tu właściwie nawet nie chodzi o to czy te prace to stricte fotografia, bo chyba większość z nas podświadomie odpowie, że nie.
    Użyłem tutaj słowa "autor" w zwyczajnymi sensie sprawczej siły wyzwalającej migawkę, więc tak czy owak osoba poproszona wykona zdjęci. autora może też nie być, wystarczy samo urządzenie rejestrujące.

Co do ścinkow, wycinków fotografii i poskładaniu ich w nowe dzieło, to jest na to słowo - kolaż, i tak należy traktować jak było traktowane przez dekady. Ile w nim fotografii to już zależy od cech pracy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    To nie są żadne sample. Proces powstania takiej grafiki nie ma na żadnym etapie nic wspólnego z aparatem fotograficznym...
    Jeśli na obrazek składają się choćby fragmenty, i choćby mocno przetworzone przez algorytmy to jednak ma. Bo czym więcej szukam informacji na temat tego jak konkretnie tworzone są te obrazy to tym większy mam zamęt w głowie. Choćby ten słynny pozew, gdzie z uporem maniaka prawnicy powtarzają słowo "collage". A inni udowadniają, że czasami inspiracja narzędzi AI posuwa się dość daleko w stronę kopii

https://gizmodo.com/ai-art-generator...ion-1850060656

Ponadto w samym narzędziu midjourney oprócz okienka na prompty jest też takie do którego możemy wrzucić np. własnoręcznie zrobione zdjęcie. Nigdy tego nie używałem więc nie wiem jaki będzie wynik.

...Działanie Eldagsena jest bardzo wartościowe jako głos wywołujący dyskusję. Z tym że tej dyskusji nie powinno być przy okazji konkursu fotograficznego, moim zdaniem organizatorzy zaliczyli grubszy fu**up....
    Skoro dyskusja powinna się toczyć gdzieś indziej to wtedy wina leży raczej po stronie Eldagsena, bo widać jak na dłoni, że organizatorom nie było i nadal nie jest na rękę podjęcie tematu.

...Muzyka z definicji nie powstaje wyłącznie na określonym typie instrumentu. Dźwięk, niezależnie od sposobu wygenerowania, jest bodźcem oddziałującym na człowieka. Fotografia wymaga konkretnego instrumentu rejestrującego rzeczywisty obraz...
    Nie za bardzo się zgadzam z tymi stwierdzeniami choćby z tego powodu, że są eksperymentalne utwory pod które buduje się specjalne instrumenty. Albo czasami nie potrzeba żadnych instrumentów. Tak czy inaczej nie za bardzo rozumiem jaki związek ma to z tym co napisałem odnośnie porównania z muzyką. Wiadomo, że muzyka różni się od zdjęcia. Przecież nie jestem na tyle głupi by twierdzić, że nie ma tu żadnych różnic. Ale są też i podobieństwa. A mnie konkretnie chodziło o to jak z czasem zmienia się percepcja. Tylko tyle.

Cytat Zamieszczone przez jurkarol Zobacz posta
    ...Co do ścinkow, wycinków fotografii i poskładaniu ich w nowe dzieło, to jest na to słowo - kolaż, i tak należy traktować jak było traktowane przez dekady. Ile w nim fotografii to już zależy od cech pracy.
    Pierwszy akapit celowo pominąłem, bo chyba szyk zdania jest dla mnie zbyt skomplikowany Choć domyślam się o co ci chodziło. Ale tak, wiem, że istnieje takie słowo jako, kolaż. O fotomontażu też kiedyś słyszałem I sam zdajesz się potwierdzać, że w przypadku właśnie takich technik granica jest płynna. O ilości cukru w cukrze nie będę dywagował. Zwróciłem jedynie uwagę, że autor całej awantury nie zdecydował się umieścić swojej pracy w innych kategoriach, tam pewnie by przepadła ze względów formalnych, a właśnie konkretnie w dziale "creative". W linku, który umieściłem kilka postów wyżej widać jak lekko do tematu podeszli i inni twórcy. Po co Eldagsen w ogóle wrzucił tą pracę do tego konkursu? Może to zwykły psikus albo próba zwrócenia uwagi na swoją osobę. Wcześniej ponoć brał udział w tym konkursie i sukcesów nie odnosił. Skrywany żal? Albo próba dialogu. Może chciał zwrócić uwagę na to, że ta działka szybko się rozwija i w tego typu konkursach powinno się znaleźć miejsce i dla takich twórców. Byłoby to uczciwe podejście, bo to narzędzie w pewnym sensie daje jakąś przewagę. W końcu kobiety nie rywalizują z mężczyznami np. w sportach walki z tego samego powodu.

Znalazłem też artykuł w którym autor przedstawia sposób w jaki ogólnie działają tego typu algorytmy. Co prawda w innym artykule na pytanie czy te algorytmy używają sampli jest nieco bardziej asekurancki, ale myślę, że warto przeczytać.

https://www.technollama.co.uk/copyri...telligence-art

Albo i o samym pozwie. Choć tu jakby autorowi zabrakło obiektywności i chyba już wydał wyrok Jest tam też odnośnik do samego pozwu, ale jest to zbyt długie i nie chciało mi się tego czytać zbyt dokładnie. Się jedynie zastanawiam czy ten pozew to też nie jest jakaś próba na zwrócenie na siebie uwagi.

https://ymcinema.com/2023/02/15/midj...infringements/
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 21-04-2023 o 12:22

Domyślnie

Bardzo ciekawy artykuł z gizmodo.com, opisuje natomiast kilka promili przypadków, gdzie AI wygeneruje obraz identyczny z zapamiętanym. Traktowane jest to jako błąd systemu, więc prawdopodobnie w kolejnych wersjach będzie próba wyeliminowania tego problemu. Zwróć uwagę na fragment, który mówi o niszczeniu danych, na których został wytrenowany dany model AI. Czyli nie ma mowy o żadnym kolażu, tam nie ma fizycznych zdjęć w pamięci. Podobnie może się zdarzyć, że człowiek nieświadomie odtworzy coś z wyobraźni, np. rysunek który widział wcześniej, muzykę którą usłyszał, itp. Tak to rozumiem.

Według mojego rozumienia AI, dałbym takie porównanie. Jak każde porównanie, nie do końca idealnie opisujące inny przypadek, ale spróbuję. Rodzice mają genialne dziecko, z doskonałą pamięcią. Zabierają je na wystawę fotografii dajmy na to starych samochodów. Dziecko spokojnie je sobie ogląda. Po powrocie do domu mówią, narysuj nam taki samochodzik i jeszcze nas przy nim jak jesteśmy na wakacjach. Genialne dziecko przypomina sobie fotografie z wakacji i rysuje taką scenkę. Ponieważ jest obdarzone na dodatek nadzwyczajnym talentem, rysuje tak, że wygląda to jak fotografia. Auto jest podobne do tych, które widziało na zdjęciach, ale nie identyczne (przez przypadek może być identyczne, zgoda) rodzice, wakacje, itd. też nie są identyczne jak na zdjęciach z domowego albumu. Ponieważ to nie jest fotografia. To grafika powstała z wyobraźni, ukształtowanej zarejestrowanymi przez mózg obrazami.

Trudno przesądzać, jak potoczą się te batalie sądowe. Obie strony mają swoje argumenty, mz sytuację mogą prędzej zmienić regulacje na poziomie państw. Pal diabli zdjęcia. AI jest już używana i będzie używana na wojnach do wyboru celów. To jest dopiero pytanie, kto za to odpowiada.

Domyślnie

Kampania reklamowa, gdzie zdjęcia wygenerowała AI, tu nie ma modeli, nie potrzeba było fotografów, studia, itd.

https://twitter.com/GrupaCCC/status/...reklamowa.html

Domyślnie

Jeszcze chwilę i na rynku utrzymają się jedynie repo
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez spiritus Zobacz posta
    Jeszcze chwilę i na rynku utrzymają się jedynie repo
    Repo też nie: 90 Miles

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Widać jak na dłoni, że dłonie to dla tego AI nadal temat nie do przeskoczenia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Keek Zobacz posta
    Bardziej myślałem o kotleciarzach
    Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N85/1.8s || SB-600 || YN560

ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
    >>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<

Domyślnie

No to mamy spokój z obróbką zdjęć https://twitter.com/i/status/1659601613739409409
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 10 z 39 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni