A'propos: w testach na dpreview matryca D50 wypadła lepiej od D70 pod względem szumów.Zamieszczone przez Tumbler
Szukaj
A'propos: w testach na dpreview matryca D50 wypadła lepiej od D70 pod względem szumów.Zamieszczone przez Tumbler
www.mojefoty.com
Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor
Bo Nikon zmasakrował wręcz tę matrycę. Matryca jest ta sama co i w d70 tylko algorytm obrabiania z niej danych jest ala Canon. Dla mnie to poroniony pomysł, największa zaleta w postaci naprawdę dającego świetne rezultaty „artystyczne” ziarenka została usunięta. Sorry za of topic ale mam za sobą kilka dni zabawy z d50 i jestem na niego porządnie „wygrzany”. Niestety negatywnie… apropo robienia ślubów to akurat tutaj to te drugie kółko, którego oczywiście brak w nim to heh porób ten ślub to zobaczysz. W ogóle porób tym aparatem na manualu brrrrr moje d70 to szczyt ergonomii… przy tym. Szczerzę to chyba jedynym plusem tego aparatu jest jego wyjątkowo atrakcyjna cena… Chodz ja bym wolał już jednak lepszy(body jak body, ale system pod kątem takiego amatora wchodzącego w system właśnie) aparacik „zaprzyjaźnionej firmy”… sorry wybaczcie podjeździk ale taka prawda co tu ukrywać. D50 za tą kasę warto kupić ale to trochę droga zabawka dla ludzików myślących że jak się ma lustro to od razu super zdjęcia się robi…
Heh sory ale tak człowiek się nasłuchał jak to „Wszyscy” użytkownicy 350 chodzą z kitem tylko to i uwierzył… a tu kilku wspaniałych ludzi człowiek spotka co i mają 350-ątki a i Elki do tego także… i zdjęcia w amerykańskim National geographic też bywały…
Pozdrawiam Marcin
"Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon"
"Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."
Wystarczy wyłączyć redukcję szumów, ustawić ISO 1600 i już masz pięknie spapraną fotę. Tego szukasz?![]()
![]()
![]()
www.mojefoty.com
Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor
Trochę ziarna na pewno lubią "wychowani" na filmie, wśród nich ja. Bardzo mi odpowiada to z zakresu 200-400. Dlatego jeśli już wygładzam, to przy wyższych czułościach i nie na błysk.
PS. Chyba trochę zbaczamy z tematu![]()
Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!
ja tez w niedziele troche popstykalem w kosciele, i tak iso 1000, kitem, i sb600 TTL BL -0,7EV, czasy jakies 1/20s szum na monitorze straszny ale nic z nim nie robilem, na fotkach naprawde nie widac az tak duzo (fotki 10x15) a moze nawet dodaje im to jakiegos uroku...
d70kit sb600 70-300g 105macro
Witam.
Robiłem kilka może kilkanaście ślubów kolegom i znajomym analogiem. Trzeba powiedzieć, że każdy kościół jest inny (doświetlenie, temp. barwna) i dobrze to sprawdzić wcześniej jeśli się chce robić w JPG. Jak chodzi o parametry zdjęć podpisuje się pod tym co napisali wcześniej szanowni koledzy. Warto może dodać, iż ważne jest też miejsce abyś znalazł takie gdzie nie będzie za blisko do Panny Młodej, by jej nie prześwietlić i z światłem za sobą. Zdjęcia z większej odległości doświetlą Ci bardziej pierwszy i drugi plan do czego przydała by się zewnętrzna lampa. Jeśli nie uda Ci się jej pożyczyć to rób w NEF-ach (RAW) i obrób je na PC.
Niedawno robiłem ślub D80 z SB 600 i mam takie spostrzeżenie, że lepiej ustawić wyższe ISO, niż nie doświetlić zdjęcia. Rozjaśnianie go później na PC daje jeszcze gorsze szumy.
Udanego focenia.
PS. Nie zapomnij zmienić parametry focenia po wyjściu z kościoła. Wszystko wtedy się szybko dzieje i można o tym zapomnieć (jak mi się raz przydażyło.
Wysokie iso,nawet i 1000 i dopalać lampą ,pomiar cw,napewno będą szumy ale przynajmniej będzie widać jeszcze drugi plan.
D300s,T17-50,SB-800
Panowie odgrzaliscie naprawde starego kotleta (z 2005 roku)!![]()
nooooooooo
a ciekawe czy autor postu pamięta jeszcze ten ślub
Skontaktuj się z nami