Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: D50 w Kościele

Anonymous
    Gość

Domyślnie D50 w Kościele

Od kilku dni jestem posiadaczem nikona D50. (brak zew lampy narazie) Nie focilem nim jeszcze nigdy w kościele, stad moje pytanie, jak sie bedzie zachowywal tzn jaki pomiar swiatla lepiej wybrac, oslawiony matrix, cantralnie wazony czy punktowy? oraz AF dynamiczny, pojedynczy (single area) czy najblizszy przedmiot (closet subcject) ? oraz czy iso 1600 jest akceptowalne (wiem ze to pojecie subiektywne ale widac cos czy same szumy?) aha ewentualnie jakie czasy radzicie...

z gory dzieki za odpowiedz

Domyślnie

A czy kiedykolwiek, czymkolwiek fotografowałeś w kościele ? Masz zamiar fotografować uroczystość okolicznościową, czy architekturę ?
    Czy nie prościej iść i sprawdzić organoleptycznie ?
    Witamy na forum
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

Ja osobiście używam owego matrixa ,iso maksymalnie 800 potem to już szum jest dość mocny zwłaszcza tam gdzie jest ciemno na zdjęciu .Czasy zależą od obiektywu jaki masz im krótsza lufa tym dłuższy czas .Ja w kościele często używam 50 mm i wtedy z czasem staram się nie schodzić poniżej 1/40 ,po prostu boję się nieostrych zdjęć .Osobiście uważam że lepiej że jest fota ciemniejsza niż poruszona.Ostatnio wgrałem sobie krzywą "wedding" ale chyba z tego zrezygnuję bo niektóre miejsca na sukni pani młodej czy muszniku pana młodego były przepalone.

[ Dodano: Pią 21 Paź, 2005 ]
    aaaaaaaaa auto fokusik pojedyńczy
    Fotogacek
    Matryca,szkiełka i inne bibeloty
    Fotografia ślubna Poznań Zdjęcia dzieci

Anonymous
    Gość

Domyślnie

No wlasnie, przeprasza, powinienm sie najpierw przywitac, takze WITAM WSZYSTKICH. Robilem troche zdjec najpierw canonem A60, pozniej fuji S5500, nastepnie panasem FZ20 i wreszcie po dlugich poszukiwaniach trafilem na nikona z ktorego jestem bardzo zawodolony. Jako ze pstrykalem troche dla prasy lokalnej i portali internetowych to bywalem w roznych sytuacjach (teatry, rozne przyjecia, koncerty itp) jednak w kosciele nie robilem zdjec chyba nigdy. Zostalem poproszony o sfocenie slubu kuzyna. Fakt, ze dobrze by bylo isc do kosciola zobaczyc co i jak oraz zrobic kilka przykladowych fof. Odpowiedzialnosc jest spora, mam byc glownym fotografem. Przydaloby sie jasne szkielko, niestety mam tylko szklo kitowe i tele ktore do najjasniejszych nie naleza. tak jak juz pisalem lampy zewnetrznej brak. Ale radzilem sobie w ciezkich warunkach hybryda, wiec mam nadzieje ze poradze sobie tez lustrem. Jezeli ktos ma jakies wskazowki dla mnie, bede wdzieczny.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

widze tylko 2 wyjścia, albo poszukasz lampy (pożyczka), albo ISO800 i doplanie w 3Dmatrix wbudowaną...zdjęcia raczej z bliska 3-4m...jeśli kościół jest stosunkowo jasny to możesz zaryzykowac ISO400...
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damianus
    Ja osobiście używam owego matrixa ,iso maksymalnie 800 potem to już szum jest dość mocny zwłaszcza tam gdzie jest ciemno na zdjęciu
    W D50 nie jest tak źle. Szum jest zupełnie akceptowalny.
    D70s | N50/1.4D | T17-50/2.8 | N70-300G | Coolpix 5400 | SB-600

Domyślnie

Największy kłopot w kościele to oczywiście brak światła. Fociłem kilkadziesiąt ślubów i może w 10% do wnętrza wpadało światło słoneczne, oczywiście takie, które mogło mi pomóc czyli "niezwitrażowane". Do tego dochodzą duże kontrasty, które trzeba jakoś równoważyć bo biała suknia z przodu oświetlona fleszem a w tle ciemna ściana. W przypadku fotografii tradycyjnej dochodzi jeszcze problem temperatury barwowej.
    Zasadniczo więc zadowalające efekty uzyskiwałem na ustawieniach: ISO 400, czas: 1/60, F/5,6 na Manualu i korekcja ujemna na lampie w zależności warunków od -0,7 do -1,7 gdy ciemniej.

pozdrawiam!
    mju II / D50+18-70DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tumbler
    Przydaloby sie jasne szkielko, niestety mam tylko szklo kitowe i tele ktore do najjasniejszych nie naleza. tak jak juz pisalem lampy zewnetrznej brak. Ale radzilem sobie w ciezkich warunkach hybryda, wiec mam nadzieje ze poradze sobie tez lustrem. Jezeli ktos ma jakies wskazowki dla mnie, bede wdzieczny.
    Jasne, ze by sie przydalo, ale ja polecam czasy 1/30, 1/20 i synchro wbudowanej lampki na 2 lamelke. ISO mozesz dac nawet 200 i bedzie git. Nie wiem jak z szumami w d50 ale jesli podobnie do d70 to spokojnie 320-400 mozesz dac. Na odbitkach nie widac. Najwyzej wrzucisz w neata i bedzie super

Duzo zalezy od kosciola. Generalnie jesli bedziesz robil z bliska i z krotkimi czasmi to uzyslasz strasznie ciemne tyly nawet w jasnych kosciolach.
    Wrzucam fote pogladowa z ciemnego kosciolka, ale proszem nie oceniac :]

Tutaj czs byl 1/10, oczywiscie trzeba jeszcze wycwiczyc łapkę i liczyć, ze mlodzi sie nie porusza

Domyślnie

Ostatnio zostałem poproszony o asystę na ślubie/weselu. Ciemny kościół zmusił do ISO800 oraz największego otworu przysłony. Szum i małą GO niestety widać. Jedna rada: każde ujęcie powtażaj kilka razy, zarówno dlatego, że możesz poruszyć, jak i dlatego, że model może np zamknąć niespodziewanie oczy lub wystawić język - niezawsze masz czas na przeglądanie każdego zdjęcia.
    Lampa niestety wbudowana, +1.0 z dyfuzorem - wychodzą bardziej naturalnie.
    Poniżej kilka linków do moich wyników:
    1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
    Dodam jeszcze, że dopalanie lampą powyżej 5m nie ma żadnego sensu, co widać np tu.
    Ze statywem ciężko się poruszać w kościele, można zrobić najwyżej kilka fotek, gdy młodzi siedzą.

Powodzenia.
    www.mojefoty.com
    Jest: D200|SB-600|T17-50|N18-70|N70-300VR|N50 1.8D|Samyang 8mm|U-AX|K3|3xKenko
    Było: D50|D70s|N18-70|N70-210D|S17-70|S70-210/3.5-4.5|N300/4|Tair-3S|Panagor 2x|3xSoligor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tumbler
    Nie wiem jak z szumami w d50 ale jesli podobnie do d70 to spokojnie 320-400 mozesz dac. Na odbitkach nie widac. Najwyzej wrzucisz w neata i bedzie super
    Mój Noiseware nawet 1600 się nie boi!
    Jeśli masz do dyspozycji tylko to wbudowane "coś" to nie zapomnij ustawić pomiar punktowy. Inaczej włączy się BL i dojdzie do osławionych niedoświetleń. Chociaż w tym miejscu iTTL jest dla mnie lekko nieprzewidywalny i potrafił mnie zaskakiwać...
    Nikoś D90 + MB-D80 + Nikkor 16-85 VR + Nikkor 70-300 VR + Cosina 100 macro + SB-600 + Velbon Sherpa 600R
    Moja racja jest mojsza, niż Twojsza. Moja racja jest najmojsza!

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów