Szukaj
Ostatnio edytowane przez spiritus ; 11-12-2022 o 00:31
Prywatnie: Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N40/2 || N85/1.8s || SB-600 || YN560
Służbowo: R6 || T24-70/2.8 G2 || C70-200mm f/2.8L IS III USM
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
Aż tak źle czy forum upadło?
Prywatnie: Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N40/2 || N85/1.8s || SB-600 || YN560
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Niby jest wszystko co uwielbiam stare, rajdowe samochody ale nie wszystkie zdjęcia do mnie trafiają. Mam wrażenie zbytniej sterylności, pustki na niektórych zdjęciach. Mimo, że samochody w ruchu to odbieram je bardziej na pozowane niż rajd. Wydaje mi się też, że swoje dokłada nijakość lokalizacji - albo ciemno, albo szaro (jak to w jesieni-zimie), "krajobraz" nijaki. W sumie większość polskich rajdów podobnie wygląda więc to nie wina fotografa oczywiście
Natomiast widzę, że samochody masz w całości, ładnie skadrowane - chylę czoła. Sam jak z raz czy dwa próbowałem zmierzyć się z tą tematyką i wiem, że to trudne![]()
Wybieram 8 i 11. Za mało czadu dałeś na tych zdjęciach. Ja bym to widział bardziej reportażowo, więcej mięsai przede wszystkim dłuższe czasy a warunki były ;-P
Fuji
Porsche chyba tylny zderzak zgubiło![]()
Czołem!
Fajne światło złapałeś na pierwszej części setu,
8 - dla mnie świetny kadr!
Natomiast generalnie w ujęciach brakuje dynamiki, mocy, szybkości i akcji...czyli tego co charakteryzuje właśnie takie wydarzenia jak rajdy, wyścigi. Maszyny prezentuja sie bardzo statycznie.
Tak jak koledzy piszą - wydłuż czasy, ustawiaj się na zasyfionych zakrętach, w pobliżu kałuż i błota - będzie lepiej!
Dzięki za odzew
Generalnie byłem może drugi raz na rajdzie i starałem się złapać coś innego niż jadący samochód w prawo albo w lewo po prostej z rozmytym tłem
Ten rajd był w sumie czasem na dokładne zapoznanie się z nową puszką i nie chciałem wchodzić na dłuższe czasy aby cokolwiek z tego rajdu przynieść, ale dzięki za radę, następnym razem będę próbował czegoś nowego
Co do ósemki to się cieszę, że się podoba. Chyba mój faworyt![]()
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Trochę tu czarno. Dbałeś o światła, wg mnie za bardzo. Źródła światła mogą być przepalone. No i byś zyskał 1-2 EV na ekspozycji.
Moje systemy: Nikon F i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.
#13 najlepsze i urzekające. Jest proste, nieskomplikowane i dobre technicznie.
Baaaaaardzo w mój gust.
Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.
Dzięki
Jacek generalnie lubię takie ciemne zdjęcia i też się takich trzymałem. Choć w sumie trochę racji masz i może faktycznie w niektórych przesadziłem![]()
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
Skontaktuj się z nami