Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16
  1. #1
    Super Moderator Konto PREMIUM Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    11 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    31 905

    Domyślnie Windows 11 nie jest super! problemy

    Miałem stary laptop, bardzo stary, z 10 lat. Dell Vostro. Unowocześniałem go, np wymieniłem RAM, miałem 2 kości po 2GB, kupiłem 2x4 i miałem 8GB, więcej płyta nie obsługiwała. Karta grafiki - zintegrowana. Procesor i5 i to wczesny, żadna tam wielowatkowość. HDD wymieniłem na SSD. I działało to nieźle. No ale taki stary laptop, to kupiłem nowy. Lenovo Legion, aż 17 cali. Procesor i7, 6 wątków, 32 GB RAM, SSD 1 TB i mogę włożyć kolejny SSD bo nie ma stacji CD. Grafika RTX 2060 2+2 GB pamięci. Myślicie, że ten laptop chodzi szybciej? Teoretycznie wszystkie składowe ma szybsze, a .. chodzi wolniej. W dodatku nie ma odczepianego akku.
    No to teraz o Windows 11 PRO, który mam na pokładzie. Ten system bardzo ogranicza mozliwości samodzielnego grzebania w bebechach. Uznali, że użytkownik może cos popsuć i nie dali funkcji, które były normą w W10. Pierwsze z brzegu - na pasku nie mogę sobie podejrzeć jakie procesy chodzą i ubić coś, co mi się zawiesza. A się zawiesza (na Win 10 - nic).
    Usypianie nie działa. Dotknę czegokolwiek i sie włącza. Kiedyś wracam ze szkoły, a laptop gorący, działał w plecaku. Mówię zrobie test w domu. Pusciłem muzykę na YT, zamknąłem pokrywę. OK, ekran zgasł, muzyka ucichła. Poszedłem do kuchni, zrobiłem kawę. Wracam - pod pokrywą jasno!

    Teraz mój problem.
    Nauczanie indywidualne - zdalne. Google - Classroom i Meet do połączeń. Meet pokazuje mi włączoną kamerę (!!!), ale przekreślony mikrofon. Włączyć kliknąwszy na ikonę nie idzie. Pokazuje komunikat by w systemie ustawić dostępność mikrofonu dla Chrome. Nawet przenosi w te miejsce ustawień Windowsa. Tylko że na liscie kilkunastu programów którym mogę zmieniać ustawienia dostepu mikrofonu .. nie ma Chrome!
    Wsparcie techniczne pokazuje jak to sie robi na Win 10, ale na Win 10 i 11 te panele wyglądają inaczej. Na YT porady dotyczą Win 10, nie 11. Gdzieś cos znalazłem, jak grzebać we wpisach w rejestrze, ale sie boje, nie ogarniam tego.
    Wspaniały Win 11.
    Napisałem post, ale w sumie nie mam nadziei na sukces. Łączę sie na starym laptopie, choć gigabajty materiałów do nauczania mam juz na nowym laptopie.
    Moje systemy: Nikon F i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

  2. #2

    Domyślnie

    Ja tych legionów nigdy nie lubiłem...
    W win11 prawym przyciskiem myszy na start klikasz i tam znajdziesz swój task manager. Ew są skróty do tego.

    Może np na sieciowce masz wake on łan uruchomione i to Ci włącza kompa. Ogólnie to zerknij sobie w podgląd zdarzeń, czy nie ma jakichś błędów dotyczących usypiania.



    https://support.google.com/chrome/an...form%3DDesktop
    Ostatnio edytowane przez crusiek ; 22-11-2022 o 19:39

  3. #3

    Domyślnie

    Sądzę, że to implementacja sterowników Lenowo. Mam W11 na Dellu Latitude i póki co działają bardzo dobrze. A to laptop z mnóstwem aplikacji i skonfigurowanymi zabezpieczeniami.
    I poprawki w UI bardzo mi się podobają.
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. |Z6II|N24-70/2.8S|N70-200/2.8S|N24-200S|S135/1.8|N105/2.5| fikołki

  4. #4

    Domyślnie

    Dell, to Dell, u mnie w frmie same delle już teraz. No ok, poza jednym asusem.

  5. #5

    Domyślnie

    Zgadzam się. Mamy od 15 lat wyłącznie Delle Latitude/Precision (teraz 30-40 sztuk) i do tego 20+ serwerów z macierzami, GPU, urządzeniami do backupów...
    Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. |Z6II|N24-70/2.8S|N70-200/2.8S|N24-200S|S135/1.8|N105/2.5| fikołki

  6. #6

    Domyślnie

    Ja po 10 latach użytkowania Dell Latutide mam kolejnego i załapałem się jeszcze na WIN10. Natomiast brak wyjmowanej baterii wkurza....
    Z50 + Z DX 18-140 + Z DX 50-250 + V13 | D80 + N18-55 VR AF-S + N70-300 VR AF-S + T90

  7. #7
    Super Moderator Konto PREMIUM Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    11 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    31 905

    Domyślnie

    Wy mi tu o Dell. Teraz mam Lenovo Legion.
    Crusiek - Win 11, ustawienia systemu, mikrofon przetestowany, działa na teście. Chrome - ustawienia mikrofonu - zezwalaj. No i nic z tego nie wynika, po odpaleniu Meet jest przekreslony. Normalnie sie na to klika i on się powinien włączyć. Nie robi tego. Pokazuje informacje i nawet link do miejsca w systemie W11 gdzie sie zmienia ustawienia. Ale jak pisałem, na liscie aplikacji nie ma Chrome. Firefoxa zreszta tez tam nie ma.
    Jak wchodziłem na Meet na Dell to mikrofon był domyślnie włączony i musiałem go wyłączać (na radzie pedagogicznej, dajmy na to).
    Moje systemy: Nikon F i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

  8. #8

    Domyślnie

    A co masz w tym miejscu w windowsie? Pokaż screen.
    No i czy w chromie masz wybrane to urządzenie z listy?
    Win 10 nie miał tej funkcji zabezpieczeń. Ot i cała filozofia.

    Albo jeszcze inaczej, spróbuj to zrobić na Edge. Wykluczysz bug przeglądarki albo i nie

  9. #9
    Super Moderator Konto PREMIUM Awatar Jacek_Z
    Dołączył
    11 2005
    Miasto
    Bydgoszcz
    Posty
    31 905

    Domyślnie

    1. Wchodzę na Meet. Kamera uruchomiona (zaklejona folią), mikrofon nie. Nie daje sie włączyć.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 1.jpg
Wyświetleń:	78
Rozmiar:	37,5 KB
ID:	68010

    Mogę kliknąć na sprawdzenie dźwięku i obrazu.
    Z rozwijalnej listy, tej po prawej, mogę wybrać jakąś z 3 pozycji, to nic nie zmienia, na żadnej nie działa.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 7.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	49,6 KB
ID:	68016

    2. Jestem na transmisji. Mikrofon nie działa.Nie daje sie włączyć.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	54,7 KB
ID:	68011

    3. Jak kliknę na mikrofon to pokazuje się taki komunikat:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 3.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	31,8 KB
ID:	68012

    4. Klikam na ten niebieski napis: W ustawieniach systemowych otwórz ustawienia prywatnosci ..... i mnie przenosi na te miejsce w systemie W11 PRO. Wygląda ono tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 4.jpg
Wyświetleń:	77
Rozmiar:	54,7 KB
ID:	68013
    Jak widać nie ma w wykazie ani Google Chrome, ani Chrome, ani Firefox. Jest Przeglądarka sieci web aplikacji klasycznych, ma to dostep.

    5. No to popatrzmy na ustawienia Chrome.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 5.jpg
Wyświetleń:	76
Rozmiar:	57,7 KB
ID:	68014
    Strony mogą prosic o zezwolenie
    na dole w dodatku jest napisane
    Zezwolono na używanie mikrofonu
    htpps://meet.google.com:443


    6. Kolejny zrzut z Chrome:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 6.jpg
Wyświetleń:	75
Rozmiar:	69,0 KB
ID:	68015
    Mikrofon - zezwalaj.

    W systemie jak zrobiłem test mikrofonu to widać że działa (jak mówię to chodzi linka wysterowania sygnału).

    Ktoś ma pomysły?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-11-2022 o 02:17
    Moje systemy: Nikon F i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.

  10. #10

    Domyślnie

    To może byś sprawa ustawień Meet/Google, Windowsów (urządzenia domyślne itd.), uprawnień albo sterownika. Spróbuj sprawdzić według tej listy (tekst po ang.):
    https://www.techpout.com/google-meet-audio-not-working/
    A jeśli ogólnie w Windowsach różne rzeczy się posypały, to można je naprawić zgodnie z procedurą opisaną np. tu:
    https://www.itechtics.com/dism-sfc-c...repair-windows
    Ostatnio edytowane przez Pawel_M ; 23-11-2022 o 02:24
    D750 + D90 + analogi (m.in. F100 i kilka średnioformatowców)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 10
    Ostatni post / autor: 10-03-2010, 10:04
  2. Super jasny obiektyw kontra super słoneczny dzień
    By maroo_s in forum Foto - technika
    Odpowiedzi: 22
    Ostatni post / autor: 17-04-2009, 14:05
  3. [ Krajobraz ] warszawka jest super!!
    By lukaszMM in forum Krajobraz
    Odpowiedzi: 16
    Ostatni post / autor: 21-11-2006, 17:49
  4. D 70 jest super
    By Anonymous in forum Nikon - D40-D90 i D3000-D7500
    Odpowiedzi: 33
    Ostatni post / autor: 07-05-2006, 13:42
  5. Nikon D 50, czy nie jest super?
    By meliszipak in forum Nikon - D40-D90 i D3000-D7500
    Odpowiedzi: 119
    Ostatni post / autor: 26-07-2005, 16:06

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •