Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Co do portretu?

Domyślnie Co do portretu?

Witam,
    wiem ze takich tematów było multum ale wciaz mnie trapia watpliwosci...

Czy do szeroko pojmowanego 'portretu' lepszy bedzie Nikkor 50/1.4 czy moze Nikkor 60/2.8 ?

Zalezy mi na jasnym szkle o 'ladnym' bokehu, mniej wiecej w tym zakresie ogniskowych.

W niedalekiej przyszlosci planuje zakup D200 wiec moze polecicie jakies maualne? Niekoniecznie nikkora.

Domyślnie

Już od kilku osób słyszałem, że Nikkor 50/1.8 jest lepszy od 50/1.4. Ten pierwszy do portretów- pięnie rysuje, drugiego osobiście nie używałem.
    Kiedyś Zenit, później Nikon i Canon, obecnie Leica wspierana Sony RX100 mk2 wraz z analogami.
    Prywatnie: http://lopal/blogspot.com

Domyślnie

Łopal gada jakieś herezje...
    50/1.8 fajne szkiełko- ale bokeh ma akurat taki sobie... 50/1.4 podobno lepszy- ale sam nie używałem.
    z tych dwóch podanych przez Ciebie brałbym 50/1.4- zdecydowanie. ze względu na światło i większą kontrolę nad GO.

no chyba że 50/1.8 jest lepszy, bo tańszy

a nie myślałeś może nad 85/1.8? chodzą w cenie 50/1.4 a ogniskowa bardziej zdecydowana. 50 ponoć minimalnie przerysowuje przy ciasnych kadrach (ciasnych w sensie sama buźka), aczkolwiek nie jest to przerysowanie jakieś istotne i myślę że niezauważalne, bez porównania tego samego kadru z większą ogniskową.
    zakończe tytułem nowego programu katolickiego diecezja należy do Ciebie
    Ostatnio edytowane przez ozzy ; 13-07-2007 o 14:37
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Czy do szeroko pojmowanego 'portretu' lepszy bedzie Nikkor 50/1.4 czy moze Nikkor 60/2.8 ?
    Do szeroko pojmowanego portretu to będziesz potrzebował 18-200... :P

Domyślnie

obejrzyj sample z 85 1,8 cudo! choruje na to ale jest zaraz po 80-200 u mnie wiec musze czekac
    emeryt

Domyślnie

ostatnio pstrykałem 60 micro i minimalną przysłonę przy portretowych odległościach jaką osiągnąłem to f3.3. Ostre jak diabli i przy ograniczniku w miarę szybkie mimo braku afs-a jednak przy 50 masz 1.4 , która ma się nijak do 3.3, nawet 2.8. Dobre szkło do macro już masz więc nastaw się na coś jaśniejszego bo u Ciebie kompletna ciemnota i tego zdecydowanie brakuje. Reszta to względy finansowe - 1.4 ponad dwa razy drożsa od 1.8 więc jak masz to bierz bez wachania.

Swoją drogą do portretu z manuali ostatnio kupiłem pięknego 120mm Biometara MC Carl Zeiss. Coś pięknego, zarówno wykonanie jak i ostrość i bokeh. I to za cenę zbliżoną do plastikowego 50 1.8 Do D200 jak znalazł ale to już nie ta ogniskowa o którą pytasz...
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nowart Zobacz posta
    (...)

Swoją drogą do portretu z manuali ostatnio kupiłem pięknego 120mm Biometara MC Carl Zeiss. Coś pięknego, zarówno wykonanie jak i ostrość i bokeh. I to za cenę zbliżoną do plastikowego 50 1.8 Do D200 jak znalazł ale to już nie ta ogniskowa o którą pytasz...
    Ale zawsze Zeiss...

Domyślnie

Robię fotki i 50/1,4 i 60/2.8 są dobre do portretu, przynajmniej mi odpowiadają, mogę podesłać fotki.
    Ja zbieram na 85/1,4.
    pattom

Domyślnie

Różnica w bokehu między 50/1,8 a 50/1,4 bądzie mała praktycznie żadna natomiast jak już ktoś pisał 85/1,8 to zupełnie inna bajka. Ja mam i mogę to w 100% potwierdzić. Pamiętać też trzeba że do portretów czasem trzeba mocno przymykać a tu akurat 50/1,4 się nie sprawdzi. Na zachęte powiem że mimo iż na D70 85mm wychodzi jak 135mm to nadal jest to moje ulubione szkło. Jutro na ślub zabieram właśnie N85mm+T17-50/2,8...

Domyślnie

mam 50 i 85 ja osobiście do portretow wole 85 jednak do zdjec calej sylwetki to spokojnie 50 starczy czesto z 85 nie ma gdzie odejsc aby cala sylwetke uchwycic

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów