Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Unhappy Jaki tryb kolorów?

Jaki tryb kolorów używacie ogólnie. Zakładając, iż fotki beda podlegały dalszej obróbce w PS. Nie mam czasu na próby, stąd moje zapytanie. Robiac zdjecia na negatywach wiedzialem czego soe spodziewac, a tu klops. Cyfra mnie zxaskoczyła mnogoscia ustawien. Robie sluby juz zgoła 35 lat ale teraz zaczynam uczyc sie fotografowania cyfra. Moi klienci zawsze byli zadowoleni z produktu jaki otrzymywali i mam nadzieke ze bedzie tak dalej.
    Pozdrawiam ta starsza i młodszą czesc forumowiczów.
    W sparawie wyostrzania tez prosze o rade.
    AF nie jest koniecznoscią

Domyślnie

poczytaj długi wątek Adobe RGB vs sRGB

Wg mnie jeżeli faktycznie masz zamiar obrabiać w PSie to użyj AdobeRGB, a potem do labu konwertuj na sRGB. Co do wyostrzania to jeżeli robisz JPGi i od razu je chcesz wykorzystać to użyj ustwień środkowych, lub o jedno oczko wyżej. Jeżeli robisz NEFy i potem edytujesz w PSie (a jak sądzę tak będzie) to ustaw wyostrzanie na minimalne i na sam koniec, po edycji kolorków, drobnych retuszach (o ile będą konieczne ) użyj wyostrzania wbudowanego w PSa.

pozdrówka
    maruda Erie
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    poczytaj długi wątek Adobe RGB vs sRGB

Wg mnie jeżeli faktycznie masz zamiar obrabiać w PSie to użyj AdobeRGB, a potem do labu konwertuj na sRGB. Co do wyostrzania to jeżeli robisz JPGi i od razu je chcesz wykorzystać to użyj ustwień środkowych, lub o jedno oczko wyżej. Jeżeli robisz NEFy i potem edytujesz w PSie (a jak sądzę tak będzie) to ustaw wyostrzanie na minimalne i na sam koniec, po edycji kolorków, drobnych retuszach (o ile będą konieczne ) użyj wyostrzania wbudowanego w PSa.

pozdrówka
    maruda Erie
    " obrabiać w PSie to użyj AdobeRGB, a potem do labu konwertuj na sRGB" - rozumiem ze dotyczy to równiez NEF-ów?
    Zdecydowałem sie na nowego kompa, bo ten nie wyrabia przy tak ogromnej ilosci fot, wiec dopuki nie bedzie szybkiego sprzetu, jestem skazany raczej na jpg-i. Choc zdaje sobie sprawe, ze nefy daja inne...lepsze mozliwosci. Do tej pory nie musiałem wstydzic sie za swoją robote ( czyt. zdzjęcia), wiec dlatego pytam. Zdaje sobie sprawe, ze klient i tak nie zauważy różnicy w zdjeciach, ale u mnie kicha nie przejdzie. A dlaczego mam nie spac później po nocach?
    Pisza na forum, ze mozna sie uczyc robiac za daRMO...OK.....ale ja nie mam czasu na nauke, a za darmo....juz nie raz zrobiłem nowozeńcom prezent.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adasme Zobacz posta
    " obrabiać w PSie to użyj AdobeRGB, a potem do labu konwertuj na sRGB" - rozumiem ze dotyczy to równiez NEF-ów?
    Zdecydowałem sie na nowego kompa, bo ten nie wyrabia przy tak ogromnej ilosci fot, wiec dopuki nie bedzie szybkiego sprzetu, jestem skazany raczej na jpg-i. Choc zdaje sobie sprawe, ze nefy daja inne...lepsze mozliwosci. Do tej pory nie musiałem wstydzic sie za swoją robote ( czyt. zdzjęcia), wiec dlatego pytam. Zdaje sobie sprawe, ze klient i tak nie zauważy różnicy w zdjeciach, ale u mnie kicha nie przejdzie. A dlaczego mam nie spac później po nocach?
    Pisza na forum, ze mozna sie uczyc robiac za daRMO...OK.....ale ja nie mam czasu na nauke, a za darmo....juz nie raz zrobiłem nowozeńcom prezent.
    W NEFach jest o tyle przyjemniej, że możesz tryby AdobeRGB/ sRGB przełączać w trakcie "wywoływania" NEFa. Jak masz duże doświadczenie w robieniu analogiem to cyfra nie będzie problemem i nie powinieneś mieć powodów do obaw (i wstydzenia się ). Mam nadzieję tylko, że jutro już nie robisz ślubu i będziesz miał możliwość opanowania aparatu . Bo mimo doświadczenia to każda zmiana aparatu powoduje lekkie zagubienie (przynajmniej u mnie) - chce się naciskać przyciski, które np. nie istnieją, przypadkowo naciska sie te które istnieją, a w poprzednim aparacie ich nie było itd .

Skoro jednak JPG, to ustaw wyostrzanie na +1, tryb kolorów na II (AdobeRGB) i w PSie koryguj sobie ewentualnie kolorki itd. Na koniec pamietac tylko nalezy o konwersji do sRGB do labu.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Dzieki. Bardzo mi pomogłes w temacie.

Domyślnie

jakby nie patrzeć w Twoim przypadku dużą rolę odegra właściwy dobór labu
    i nie przejmuj się że na początku się załamiesz jakością w porównaniu
    do analogu, tylko metoda prób i błędów chociaż jakieś podpowiedzi też dużo dają
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

FRONTIER 330....i firma dobra...dłuigo w niej pracowałem i współpracowałem. Mysle, ze nie bedzie załamki, ostatecznie zeby zjadłem na fotografii.

Uprawnienia umieszczania postów