Witam,
Czy można ustawić samowyzwalcz na dłużyszy okres niż jedno zdjęcie? Na stałe lub chociaż od włączenia do wyłączenia aparatu.
Za każdym wciśnięciem spustu ustawienie 2s się resetuje i ponownie muszę wciśnąć kilka guziczków.
Szukaj
Witam,
Czy można ustawić samowyzwalcz na dłużyszy okres niż jedno zdjęcie? Na stałe lub chociaż od włączenia do wyłączenia aparatu.
Za każdym wciśnięciem spustu ustawienie 2s się resetuje i ponownie muszę wciśnąć kilka guziczków.
Niestety, to jest jedna z najbardziej irytujących cech podstawowych modeli.
I tak masz lepiej niż w D5100 - dedykowany przycisk trybów wyzwalania migawki.
Wydaje mi się, że wystarczy użyć (może kilkukrotnie, może wraz z pokrętłem) tego przycisku, a nie kilku?
"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."
http://commons.wikimedia.org/wiki/Windmill
Pstrykoaparat + obiektywy + okulary korekcyjne -10.5 dioptrii.
"Don Kichote to zły człowiek był..."
Witam
Posiadam D5300 i mogę ustawić dowolny czas wyzwalania migawki. Parę lat wstecz bawiłem się w zdjęcia rosnącej rośliny w odstępie czasowym 15 minut. Aparat stał i robił fotki przez trzy dni.
D5100 , D5300 , AF-S DX 35mm f/1.8G , AF-S DX 18-105 VR , AF-S Nikkor 70-300 mm G IF-ED , SB-700
Ciekawa sprawaOstatnio chyba coś przypadkiem przestawiłem (pewnie w terenie, trudne warunki, nie zwróciłem uwagi). Po wciśnięciu przycisku trybu wyzwalania migawki domyślnie było na pierwszej pozycji - pojedyncze zdjęcie. Teraz, nie wiem czemu, domyślnie mam na trzeciej - szybkie seryjne. Nie wiem skąd ta zmiana i jak to przestawić. Najchętniej przestawiłbym domyślnie na samowyzwalacz czasowy, ale jak?
Nie zwróciłem wcześniej uwagi, że domyślnie H szybkie zdjęcia są tylko w trybach PSAM, w pozostałych bez zmian S zdjęcie pojedyncze. Mimo licznych kombinacji nie udało mi się zmienić trybu ani wyczytać jak to zrobić.
Skontaktuj się z nami