Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 38

Wątek: Nikon D780

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Taki teoretyczny D880 nie byłby kosztowny dla Nikona, jeśli chodzi o R&D. Lekko zmodyfikowany korpus D850 + matryca z Z7 i jechane. Tylko... D850 miał premierę przeszło 5 lat temu. Nawet biorąc pod uwagę Covid i obsuwy z dostawami elektroniki, powinien być choć zapowiedziany w tamtym czy na początku tego roku.
    Dlatego też wątpię w następcę D850. A D7 to już w ogóle.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

W sumie to touchpad do wybierania aktywnego pola AF (taki, jak w D5500/5600) mogliby zrobić poprzez upgrade firmware i D780 stałby się aparatem wartym kupienia.

Nacisk marketingowy na linię Z wynika z tego, że dużo kasy trzeba było wtopić na rozruch i teraz trzeba koniecznie te pieniądze odzyskać - spłacać kredyty zaciągnięte na inwestycję.
    A lustrzanki same się sprzedają i podbijanie piłeczki marketingowej niewiele zmienia w tym segmencie.
    Sądzę, że jest sporo klientów podobnych do mnie, czyli takich, których opór trzeba było przełamać, żeby kupili w nareszcie Z (i stąd ta marketingowa krucjata na Z), a po oswojeniu się z bezusterkowym Nikonem, kiedy emocje opadły po roku-dwóch-trzech mania bezlusterkowca, to chcieliby jednak nowoczesną, ale lustrzankę. Dla Nikona to przecież podwójny zarobek, sprzedać klientowi bezlusterkowca z zestawem obiektywów i potem jeszcze lustrzankę. Dlatego przez tyle lat nie zrobili i nie zrobią aparatu, który byłby naprawdę dobry, co zawsze klient musi chcieć kupić kolejny aparat, albo lepiej dwa, trzy...
    Ostatnio edytowane przez Pugilares ; 04-11-2022 o 03:20

Domyślnie

Lustrzanki się skończyły i tyle. Elektronika zastępuje rozwiązania mechaniczne, tak się dzieje praktycznie w każdym obszarze współczesnych produktów. Można oczywiście żyć sentymentem, pytanie czy Nikon będzie chciał i mógł zarobić na takich sentymentach

Taka uwaga. Mnie się wydaje, że nie jestem jakimś maniakiem nowości, nie gonię za każdym nowym aparatem. Jednak widzę informacje o AF w nowych bezlusterkowcach opartym o sztuczną inteligencję, a z drugiej strony kolega szuka wybieraka af w lustrzance... to może nie jest ze mną tak źle w podejściu do nowości?

Oczywiście lustrzanki dalej robią zdjęcia i wystarczają aż nadto większości fotografujących. Oczywisty jest też postęp w celu ułatwienia obsługiwania urządzeń, zrobienia tego bardziej intuicyjnym. Proponuję czasem skorzystać np. z wykrywania oka zamiast jeżdżenia wybierakiem. To naprawdę działa nawet w starych bezlustrach i ułatwia życie. Można skoncentrować się na samym zdjęciu, kompozycji, nie na technicznym poszukiwaniu ostrości. Na dodatek jakoś nie chce się wracać do tego joysticka. Choć rozumiem, że ktoś może trwać w swoich przyzwyczajeniach, to świat jednak idzie do przodu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Lustrzanki się skończyły i tyle. Elektronika zastępuje rozwiązania mechaniczne, tak się dzieje praktycznie w każdym obszarze współczesnych produktów. Można oczywiście żyć sentymentem, pytanie czy Nikon będzie chciał i mógł zarobić na takich sentymentach

Taka uwaga. Mnie się wydaje, że nie jestem jakimś maniakiem nowości, nie gonię za każdym nowym aparatem. Jednak widzę informacje o AF w nowych bezlusterkowcach opartym o sztuczną inteligencję, a z drugiej strony kolega szuka wybieraka af w lustrzance... to może nie jest ze mną tak źle w podejściu do nowości?

Oczywiście lustrzanki dalej robią zdjęcia i wystarczają aż nadto większości fotografujących. Oczywisty jest też postęp w celu ułatwienia obsługiwania urządzeń, zrobienia tego bardziej intuicyjnym. Proponuję czasem skorzystać np. z wykrywania oka zamiast jeżdżenia wybierakiem. To naprawdę działa nawet w starych bezlustrach i ułatwia życie. Można skoncentrować się na samym zdjęciu, kompozycji, nie na technicznym poszukiwaniu ostrości. Na dodatek jakoś nie chce się wracać do tego joysticka. Choć rozumiem, że ktoś może trwać w swoich przyzwyczajeniach, to świat jednak idzie do przodu.
    Powiem więcej - aparaty się skończyły i tyle. AI AF od dawna ma pierwszy z brzegu ajfon, a bezlusterkowce to próba sprzedania luziom cięższego i nieporęczniejszego ajforna bez funkcji dzwonienia i smsmowania

Oszczędny w słowach Awatar adalbert7
    Miasto
    śląskie, Sosnowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pugilares Zobacz posta
    Powiem więcej - aparaty się skończyły i tyle. AI AF od dawna ma pierwszy z brzegu ajfon, a bezlusterkowce to próba sprzedania luziom cięższego i nieporęczniejszego ajforna bez funkcji dzwonienia i smsmowania
    Nigdy się z tym niezgodzę. Żadnym ajfonem nie osiągnie się takich efektów, jakie świadomy fotograf jest w stanie wykonać dobrym sprzętem
    NIKON: Z6III + Z5 + Nikkor Z 17-28/2,8 \ Nikkor Z 28-75/2,8 + FTZ + Sigma A 24-35/2 DG HSM \ Tamron 35-150/2.8-4 Di VC OSD \ Nikkor AF-P 70-300/4,5-5,6E ED VR – SONY A6600 \ E PZ 18–105/4 G OSS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adalbert7 Zobacz posta
    Nigdy się z tym niezgodzę. Żadnym ajfonem nie osiągnie się takich efektów, jakie świadomy fotograf jest w stanie wykonać dobrym sprzętem
    Ajfonem prędzej się zrobi udane zdjęcie niż "dobrym sprzętem" :-]

Więc zamiast mnie wkręcać w używanie AI-AF w Nikonie, to proszę mnie od razu skierować do robienia zdjęć ajfonem
    Ostatnio edytowane przez Pugilares ; 05-11-2022 o 15:31

Domyślnie

Chyba i dopiszę "niestety" ale rzeczywiście czas lustrzanek przemija, postępu się nie zatrzyma.
    Szkoda, że nie będzie nowszych modeli - chociaż jak się spojrzy na serię Nikonów D500/D780/D850/D6 to tym aparatom naprawdę nic nie brakuje i każdy jest klasa samą w sobie.
    Oby Nikon utrzymał ich wytwarzanie, tak aby "fanatycy" lustrzanek mogli jeszcze kupować nowy sprzęt.
    Dla mnie nie ma większej przyjemności niż kadrowanie przez wizjer optyczny - nawet najlepszy wizjer elektroniczny tego mi nie da.
    Ale z drugiej strony te wszystkie nowinki techniczne o których pisze @poste rzeczywiście ułatwiają robotę co w miarę upływu czasu i pewności wzroku może się okazać bardzo przydatne
    Nikon FX i Olympus m4/3

Domyślnie

Ajfon za niedługą chwilę też będzie przeżytkiem. Zastąpi go chip wprowadzony do mózgu, przy pomocy którego zdjęcie będzie się robiło za pomocą oka i dalej teleportowało do kumpli, znajomych, do chmuronetu etc.

Domyślnie

Z tej przytoczonej wypowiedzi Nikona na prasowy artykuł dla mnie wynika tyle, że produkują to co już pokazano, naturalnie to sprzedają dopóki się sprzedaje i świadczą oraz będą świadczyć wsparcie techniczne przez jeszcze jakiś czas. Co nie równa się wypuścimy ileś nowych produktów w tej gałęzi rynku.

Wydaje się, że obecnie dostępne w sklepach modele lustrzanek niezależnie od producenta są ostatnimi jakie zostały zaprezentowane i na wiele bym nie liczył.

Domyślnie

Ja dodam, że głupi by musieli być, żeby potwierdzić "Nikon’s withdrawal of SLR development". Stracili by na sprzedaży tego co jeszcze chcą i mogą sprzedawać z DSLR, bo kto by chciał kupować sprzęt, który już teraz wiadomo, że nie ma przyszłości.
    D850 | D750 | D70 | N18-35/3.5-4.5G | N24-70/2.8G | N24-120/4G | N70-300/4.5-5.6E | N105/2.8G Micro | N85/1.8G | N50/1.4G | N35/1.8G | N20/1.8G | SB-800
    F6 | F100 | F90x | F80 | F50 | N20-35/2.8D | N35-70/2.8D | N85/1.8D | N50/1.8 | N35/2D | N20/2.8D | SB-80DX

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni