Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Filtr polaryzacyjny - oliwkowy

Dzień dobry !!!

Posiadam filtr jak w tytule. Wiadomo do czego służy polaryzacyjny, ale żeby był o zabarwieniu oliwki? Tak naprawdę nie mam pojęcia do jakich ujęć go wykorzystywać. Stosuje się go w fotografi kolorowej czy czarno-białej? Kolorki przy jego pomocy wychodzą troszkę nie ciekawe..... Może jakieś porady....?
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie

to pewnie zwykly polar podlej firmy. spotkalem juz wiele takich, ktore oprocz polaryzacji dawaly w gratisie zielonkawy zafarb. nic z tym nie poradzisz - sprzedaj go i kup cos porzadnego.
    Nikon E600, E800, D810 i dużo obiektywów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    to pewnie zwykly polar podlej firmy. spotkalem juz wiele takich, ktore oprocz polaryzacji dawaly w gratisie zielonkawy zafarb. nic z tym nie poradzisz - sprzedaj go i kup cos porzadnego.
    O to chodzi że nie. Filtr ten ma takie specjalne zabarwienie i do czegoś służy...

Zdjęcie z wykorzystaniem tego filtra :

i prawie to samo bez filtra:
    Ostatnio edytowane przez TeamHANS ; 12-07-2007 o 15:35 Powód: dodanie przykładowych zdjęć
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie

Takie filtry zastępują używanie filtru koloryzującego + polara, są nawet polary bi-koloryzujące. Niestety, w erze fotografii cyfrowej mniej przydatne, bo to samo można zrobić ze zdjęciem (oczywiście wykonanym z neutralnym polarem) w programie graficznym.

Domyślnie

według mnie fotka bez filtra wychodzi lepiej, ponadto robi ci się winieta na rogach. pzdr
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
    według mnie fotka bez filtra wychodzi lepiej, ponadto robi ci się winieta na rogach. pzdr
    wiem wiem - to tylko tak dla próby. A ten filter sądząc po takim zabarwieniu to jaki może być z nazwy fachowo?

Domyślnie

Czy z filtrem czy bez, oba sa zle naswietlone.

Poza tym aby ocenic czy filtr barwi to na obu zdjeciach musialbys miec ustawiona taka sama temperature barwowa dla balansu bieli.

A ten filmy bym nazwal "ORWOjego mac", bo kolory jak na zle wywolanym UT18.

Uprawnienia umieszczania postów