Czołem Nikoniarze,
Miałem ostatnio okazję uczestniczyć w wyprawie do Pakistanu, w odlegle i trudno dostępne obszary Karakorum. Celem było dotarcie do bazy pod K2, drugiej najwyższej góry na świecie. Czasowo trekking zajął tydzień do K2 i kolejny tydzień z powrotem, w sumie około 200 km na piechotę. Większość wędrówki prowadzi przez lodowiec Baltoro, jeden z najdłuższych lodowców na świecie poza biegunami. Zresztą cale Karakorum pokryte jest tak dużą masą lodowcowa, że często nazywane jest „trzecim biegunem". Wzdłuż całej trasy rozpościerają się wspaniale widoki, w tym na cztery 8-tysieczniki, ponad sześćdziesiąt 7-tysiecznikow i setki innych gór powyżej 6-tysiecy. W ciągu tygodnia zdobywa się ok. 1,5 tysiąca metrów przewyższenia, a ostatni biwak znajduje się na wysokości 5000 m. Aklimatyzacja przebiega powoli, wiec raczej nie ma problemu z oddychaniem na takiej wysokości, chociaż w ostatniej fazie czasami brakowało mi tchu. O higienie można było zapomnieć przez 2 tygodnie, cieplej wody brakowało, a prysznic można było zrobić jedynie w lodowatej górskiej wodzie. Pomimo całego wysiłku i wielu niedogodności oczywiście było warto! Widoki zapierające dech w piersiach pozostaną już na zawsze w mojej pamięci. Oto mała kolekcja zdjęć z tego niezwykłego miejsca.
01. K2 (8611 m) - góra gór
02. Paiju Peak (6610 m)
03. Trango Towers i Great Trango (6286 m)
04. Trango Castle (5753 m)
05. Trango Towers and Uli Biaho Tower (6109 m)
06. Trango Castle (5753 m) i Cathedral (5607 m)
07. Cathedral (5607 m)
08. Lobsang Spire (5707 m)
09. Urdukas Peaks (6002 m)
10. Gasherbrum IV (7925 m), Twins (6882 m) & Gasherbrum VI (6979 m)
druga część wkrótce
pzdr.
G.
Szukaj
Skontaktuj się z nami