Witam,
właśnie spróbowałem sobie pofotografować dyscyplinę zupełnie dla mnie nową, mianowicie kajakarstwo górskie. Dzisiaj fotografowałem D850 z Nikkorem 70-200/2.8 VR2 (2 wersja), ale pytanie dotyczy też ustawień dla Z7 II. Na początku próbowałem ustawić AF-C ze śledzeniem 3d, aczkolwiek AF trochę się jednak gubił i był dość nieprzewidywalny, dlatego zamieniłem na Wybór pola AF z grupy. Problem polega na tym, że o ile generalnie się ten tryb sprawdzał, tzn. aparat na pierwszy rzut oka sprawnie nastawiał ostrość na kajakarza (ruch postaci w kajaku był dość szybki i dość nieprzewidywalny, ale generalnie śledzenie za pomocą grupy punktów AF i joysticka ogarniałem), ale... w momencie rozbryzgu wody, który np. zasłaniał nieco twarz lub w ogóle postać (często woda chlapała z przodu, postać była otoczona kroplami albo kurtyną wody), aparat od razu przestawiał ostrość z twarzy/głowy/tułowia na wodę... w ten sposób 3/4 zdjęć z sesji mam nietrafionych, ostra jest woda, a nie kajakarz. Nigdy nie fotografowałem w takich warunkach i tutaj pytanie do doświadczonych kolegów - jaki tryb AF ustawić - zarówno w D850 jak i Z7 II, aby radzić sobie z tym zjawiskiem i utrzymać śledzenie AF na postaci, a nie na nagłych rozbryzgach wody przed obiektem?
Szukaj
Skontaktuj się z nami