Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Ustawienie AF w D850 i Z7 II - pytanie

Witam,
    właśnie spróbowałem sobie pofotografować dyscyplinę zupełnie dla mnie nową, mianowicie kajakarstwo górskie. Dzisiaj fotografowałem D850 z Nikkorem 70-200/2.8 VR2 (2 wersja), ale pytanie dotyczy też ustawień dla Z7 II. Na początku próbowałem ustawić AF-C ze śledzeniem 3d, aczkolwiek AF trochę się jednak gubił i był dość nieprzewidywalny, dlatego zamieniłem na Wybór pola AF z grupy. Problem polega na tym, że o ile generalnie się ten tryb sprawdzał, tzn. aparat na pierwszy rzut oka sprawnie nastawiał ostrość na kajakarza (ruch postaci w kajaku był dość szybki i dość nieprzewidywalny, ale generalnie śledzenie za pomocą grupy punktów AF i joysticka ogarniałem), ale... w momencie rozbryzgu wody, który np. zasłaniał nieco twarz lub w ogóle postać (często woda chlapała z przodu, postać była otoczona kroplami albo kurtyną wody), aparat od razu przestawiał ostrość z twarzy/głowy/tułowia na wodę... w ten sposób 3/4 zdjęć z sesji mam nietrafionych, ostra jest woda, a nie kajakarz. Nigdy nie fotografowałem w takich warunkach i tutaj pytanie do doświadczonych kolegów - jaki tryb AF ustawić - zarówno w D850 jak i Z7 II, aby radzić sobie z tym zjawiskiem i utrzymać śledzenie AF na postaci, a nie na nagłych rozbryzgach wody przed obiektem?

Domyślnie

W opcjach menu masz ustawienia funkcji zwanej "blokada śledzenia ostrości". Jest w dziale Autofocus. Ustaw ją sobie na "opóźniona". AF nie będzie od razu zmieniał ostrości na element, który ci wejdzie w kadr. Może nie zniweluje w 100 procentach twojego problemu, ale znacząco pomoże. Ja używam tego przy samolotach i się sprawdza.
    Ostatnio edytowane przez Yanis ; 28-08-2022 o 09:08
    FOTO-ZABAWKI SPRZEDANE.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yanis Zobacz posta
    W opcjach menu masz ustawienia funkcji zwanej "blokada śledzenia ostrości". Jest w dziale Autofocus. Ustaw ją sobie na "opóźniona". AF nie będzie od razu zmieniał ostrości na element, który ci wejdzie w kadr. Może nie zniweluje w 100 procentach twojego problemu, ale znacząco pomoże. Ja używam tego przy samolotach i się sprawdza.
    Dzięki bardzo, zupełnie nie kojarzyłem tej funkcji, prawdopodobnie w czwartek przejadę się jeszcze raz na tor i wypróbuję ? dzięki bardzo za wskazówkę ? czy ktoś ma jeszcze inne pomysły? Reporterzy sportowi, przyrodnicy?

Domyślnie

W przypadku luster u mnie w tego typu przypadkach najlepiej sprawuje się AF-C 9 punktowy + AF podpięty pod AF-ON, wraz z odpinaniem go jeżeli coś nam przesłania cel. AF grupowy zawsze u mnie ma tendencje do ociekania do przodu, co czyni go praktycznie bezużytecznym.
    W przypadku Z7 ciężko mi powiedzieć, bo nie miałem okazji robić sportu Z6/7.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    W przypadku luster u mnie w tego typu przypadkach najlepiej sprawuje się AF-C 9 punktowy + AF podpięty pod AF-ON, wraz z odpinaniem go jeżeli coś nam przesłania cel. AF grupowy zawsze u mnie ma tendencje do ociekania do przodu, co czyni go praktycznie bezużytecznym.
    W przypadku Z7 ciężko mi powiedzieć, bo nie miałem okazji robić sportu Z6/7.
    Dzięki za wskazówkę, czyli - jeżeli dobrze rozumiem - nastawianie ostrości masz odpięte od spustu migawki, a nastawiasz kciukiem AF-ON i w odpowiednim momencie puszczasz, aby ustało śledzenie? A jak sobie radzisz w Z9 w takim przypadku? Wiem, że to inne aparaty i inny AF, ale wypróbowałbym to ustawienie u siebie w Z7 II.
    W czwartek pewnie się wybiorę na testowanie wszystkich patentów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sruba Zobacz posta
    Dzięki za wskazówkę, czyli - jeżeli dobrze rozumiem - nastawianie ostrości masz odpięte od spustu migawki, a nastawiasz kciukiem AF-ON i w odpowiednim momencie puszczasz, aby ustało śledzenie?
    Tak, a potem wracam do śledzenia jak obiekt znowu się pojawi.

Cytat Zamieszczone przez sruba Zobacz posta
    A jak sobie radzisz w Z9 w takim przypadku? Wiem, że to inne aparaty i inny AF, ale wypróbowałbym to ustawienie u siebie w Z7 II.
    W czwartek pewnie się wybiorę na testowanie wszystkich patentów
    Nie radzę sobie Z9 na śledzeniu 3D już sama trzyma ostrość w takich sytuacjach bez potrzeby refocusowania.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zelber Zobacz posta
    Nie radzę sobie Z9 na śledzeniu 3D już sama trzyma ostrość w takich sytuacjach bez potrzeby refocusowania.
    Mam z8 i śledzenie 3D z ustawieniem ostrości działa tylko po przypisaniu funkcji/ ustawieniu 3D af ON, jeśli jest tylko 3D śledzi wskazany cel ale nie ustawia ostrości np. po zmianie odległości od obiektu. Chyba że coś robię źle ...
    Pozdrawiam Piotr Nikon z8 z50 + Tamron 90 f2,8 + sb600 +nikkor 18-105 + tamron 150 600 G2