Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie High Speed Photo

Witam Szanownych Forumowiczów,

Pewnego razu dwóch średnioodpowiedzialnych mężczyzn dorwało aparat fotograficzny oraz wiatrówkę. Efekt takiego mezaliansu zamieszczam poniżej...
    Proszę o Wasze komentarze, opinie itp. Btw. Na których dostrzegacie lecący śrut?

Powyższe prace są moim pierwszym podejściem do tego typu fotografii. Następnym razem pewnie będzie lepiej (sterylniej).
    Zdjęcia wykonane przy użyciu migawki rzędu 1/8000s, sigma 70mm 2.8 z przesłoną pomiędzy 5 a 8 wspomanagą błyskami z sabinki.

Pozdrawiam
    AK
    => całe życie zastanawiam się co tutaj umieścić <=

Domyślnie

Artystyczne to może nie są, ale mnie się podobają Są bardzo dynamiczne. Śrut chyba widzę na 1 fotce od prawej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    Artystyczne to może nie są, ale mnie się podobają Są bardzo dynamiczne. Śrut chyba widzę na 1 fotce od prawej
    Oj zdecydowanie nie są - taki eksperyment. Następnym razem spróbuje zmajstrować bardziej kontrolowane środowisko (mniej smieci w kadrze) no i przede wszystkim dwie sabinki dla lepszego światła. Szkoda ze nie mam migawki 1/16000 sek...

Tak jest tam śrut - ale na moje oko nie jest to jedyna fotka z ołowiem

Pozdrawiam
    AK

bombel
    Gość

Domyślnie

Niezłe w podejściu i pewnie fajnie się bawiliście, ale ze zdjęćpodoba mi się chyba tylko to z odlatującym papierosem. Jest niezłe.

A śrut? Drugie zdjęcia są wystarczająco późno zrobione (patrząc naefekty), żeby śrut odleciał gdzieś dużo dalej. Może miałbyś większeszanse na uchwycenie śrutu w kadrze, gdybyś stanął z innej strony - np.równo za celem. Z tym, że wtedy musiałbyś opanować szybkie skłony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    A śrut? Drugie zdjęcia są wystarczająco późno zrobione (patrząc naefekty), żeby śrut odleciał gdzieś dużo dalej. Może miałbyś większeszanse na uchwycenie śrutu w kadrze, gdybyś stanął z innej strony - np.równo za celem. Z tym, że wtedy musiałbyś opanować szybkie skłony.
    No ale na zdjęciach z puszką wody ewidentnie widać śrut. Fakt, że pewnie spowolniła ona jego tor na tyle aby nie uciekł z kadru. W poztałych z "dynamicznego" punktu widzenia przyznam Ci racje, aczkolwiek wydaje mi sie że w 5 coś tam jeszcze widać...

Heh co do zabawy ... ojj tak Co to trójeczki, ona to już wyszła zupełnie przypadkiem - celowaliśmy w papieros a nie śrubke. Wole nie myśleć gdzie poleciał rykoszet.

Pozdrawiam
    AK

Domyślnie

U mnie niestety taka zabawa nie przejdzie mam wiatrówkę, ale z gwintowaną lufą i .... trochę większą prędkością początkową - ojczulek dorobił kiedyś sprężynę - kopie teraz prawie jak KBK-AK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fIlek Zobacz posta
    U mnie niestety taka zabawa nie przejdzie mam wiatrówkę, ale z gwintowaną lufą i .... trochę większą prędkością początkową - ojczulek dorobił kiedyś sprężynę - kopie teraz prawie jak KBK-AK
    No i tutaj odrobinkę Cie zadziwie - ta wiatrówka również gwintowana była - taki wiesz... solidny oldschoolowy radziecki wynalazek, a nie wytwór małych chińskich rączek . Sprężyna oryginalna, prędkość początkowa bliżej nieokreślona, ale to jedna z najmocnijszych śrutowych zabawek z jakimi miałem do czynienia.

No cóż, wychodzi na to, że jednak woda ma dużą bezwładność, heh

Btw.
    Orientujecie się czym tak naprawde fotografowane są tego typu sceny?? 1/8000 sekundy to zdecydowanie za długo. Przyjmijmy prędkość sruta 200 m/s, to przy takim czasie przebywa on drogę 2.5 cm - sporo

Pozdrawiam
    AK

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akrzykalski Zobacz posta
    No i tutaj odrobinkę Cie zadziwie - ta wiatrówka również gwintowana była - taki wiesz... solidny oldschoolowy radziecki wynalazek, a nie wytwór małych chińskich rączek . Sprężyna oryginalna, prędkość początkowa bliżej nieokreślona, ale to jedna z najmocnijszych śrutowych zabawek z jakimi miałem do czynienia.

No cóż, wychodzi na to, że jednak woda ma dużą bezwładność, heh

Btw.
    Orientujecie się czym tak naprawde fotografowane są tego typu sceny?? 1/8000 sekundy to zdecydowanie za długo. Przyjmijmy prędkość sruta 200 m/s, to przy takim czasie przebywa on drogę 2.5 cm - sporo

Pozdrawiam
    AK

myśle ze tutaj się coś znajdzie na ten temat http://www.hiviz.com/

a oto przyklad fotki http://www.hiviz.com/GALLERY/pasterc...l/cp99-11.html

pozdrawiam

Domyślnie

Nie jestem pewien ale czy tajemnicą w tych zdjęciach nie jest błysk a nie mega szybkie migawki?
    D80 | N 18-70 | T 17-50 2.8 | N 80-200 2.8 | N 24 2.8 | N 50 1.8D | SB800 | oraz inne klamoty |
    Zapraszam tekus.net | ŁÓDZKA GRUPA FOTOGRAFICZNA KORAB

Domyślnie

Jak połączyłeś taką migawkę i błysk? Tryb FP?

Jakbyś chciał wykręcać ekstremalnie krótkie czasy wystarczy robić w ciemnym miejscu, sabine na 1/128 mocy i blisko celu. Ale takie warunki to tylko w erze..

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów