Szukaj
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.
Nie. Chcę to zdementować. Od samego początku robię w RAW-ach (NEF-ach w nikonach). Dla tego udało mi się kilka zdjęć odratować. Rzeczywiście wgłębiłem się w temat bezlusterkowców nikona i to może być to. Lepsza jakość jak w lustrzankach, lepsza optyka, większy otwór bagnetu to więcej światła i lepsza jakość zdjęć na brzegach zdjęć. No i rozmiar, i waga mniejsze. Dodatkowo można dokupić adapter nikona na gniazdo Z jeżeli ktoś posiada obiektywy na gniazdo F może takiego użyć.
Marcin
Nikon Z9, Z8, Z7II, Sony A1, A7RV, A7RIII, Canon R5, Fujifilm XH2 / XH2S
Nie ma to żadnego wpływu na światło i jakość. Światło masz napisane na obiektywie i przykładowo F6.3 będzie takie samo w lustrzance i bezlusterkowcu. Poza składanymi konstrukcjami typu Z DX16-50, Z DX50-250, Z24-50 to wielkościowo są takie same jak nie dłuższe. Przykładowo Z70-200/2.8 vs AF-S70-200/2.8VRII 89 x 220mm vs 87 x 209mm albo Z24-120/4 vs AF-S24-120/4VR 84 x 118 vs 84 x 103.5 mm.
Jasność czyli przysłona zależy oczywiście od obiektywu. Nikon robił standardy z mocowaniem F o jasności 1.2. W tamtych czasach (lekkich lustrzanek) nie myślano o tym by robić wielkie szkła (bardziej skomplikowane układy optyczne). Nie było też takiego parcia (jak dziś) na ostrość. Tzn miała ona byc wystarczająca na materiały analogowe, potem na matryce, ale nie takie po 45 Mpx. Jak wypuszczono AF-S 50/1.4 to były czasy D700 i body z matrycami 12 Mpx!
Większa dziura daje większe możliwości. Możliwości nie muszą być wykorzystywane. 58/0.95 te możliwości wykorzystuje, podobnie jak 85/1.2 czy podstawowy standard 50/1.8 który ma być dobry nie na 12 a na 45 mpx. Jak ma się zamiar zrobić tanie szkło to też można - przykładem Z 35/1.4 czy 50/1.4 które tych możliwości nie wykorzystują.
Nikon skomplikował sytuacje. Ciężko będzie stosować uproszczenie, że jaśniejsze szkła są lepsze, skoro wspomniane 35 i 50 o f/1.4 są słabsze od f/1.8
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad, Leica, Pentax, Rolleiflex, FKD Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze i około 30 szkiełek.
Skontaktuj się z nami