Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 64

Wątek: Ślubny debiut

Domyślnie

przejrzałem na swoim nieskalibrowanym monitorze wszystkie zdjęcia w Twojej galerii.
    na niemal wszystkich kolor skóry fotografowanych osób przywodzi mi na myśl kolor ciała ze starych płócien, z zżółkniętym werniksem. Tylko ja tak mam? jeśli tak to patrz pierwsze zdanie i nie czytaj kolejnego
    Na początku, jak każda odmienność zaciekawia , do niektórych motywów w zdjęciach pozowanych świetnie pasuje, ale na wszystkich? budzi podejrzenie o brak kontroli nad tym parametrem fotografii. Przyznaję, mam na tym punkcje lekki odchył. Wiem jak wygląda np. album wyklejony zdjęciami o takiej kolorystyce - wszystko pływa w złotawo-żółtawo-brunatnej zupie. Brudne kolory szczególnie rażą mnie w zdjęciach z zabawy.

galeria ślub: 35 zdjęć z czego 12 to kadry dające się zakwalifikować jako portrety.Ten brak różnorodności planów i
    perspektyw jest przed wejściem do kościoła "duszący"
    Kilka zdjęć zaskakująco niepotrzebnych,banalnych ,parę zbędnych dubli

galeria wesele :"wesele oczami ryby" taki powinien być tytuł galerii wesele. zaskoczony pozwoliłem sobie na statystykę: w galerii 40 zdjęć w tym 1 nie rybim okiem. Czy nie sądzisz, że to przesada?
    przewietrzyłbym tę galerię. wielokrotne duble tych samych momentów to w kolorze to znów w CB osłabiają
    wymowę pojedynczego zdjęcia. Jak dowcip opowiedziany 5 razy nie śmieszy.
    to samo dotyczy nieszczęsnego rybiego oka. Bańkowate oddanie perspektywy cieszy oko ale do czasu, zmieniając za chwilę ludzi i sytuacje w karykatury. Gdyby to miała być groteska to zamiar powiódł by się w 100%.
    i jeszcze jeden aspekt pracy tak ekstremalnie krótką ogniskową - aby wypełnić kadr musisz być w ważnych momentach bardzo blisko - inny fotograf lub kamerzysta na pewno nie będą szczęśliwi

te zdjęcia ludziom szukającym odmienności, oryginalności będą się podobały. ja chciałbym umieć sprostać takim oczekiwaniom w inny sposób.

chciałbym takiego fotografa jak Ty na drugiego do fotografowania.
    połączenie nudnawej ale niezbędnej(?) zwykłej reporterki z taką lekko "anarchizującą" to byłby pyszny tort.

POZDRAWIAM
    myślę co piszę

Domyślnie

pozwole sie zgodzic ze zdaniem Romana, rybie oko na wesele? tak, ale max kilka razy
    majac Tokina 12-24 robilem w kosciele 1 ujecie i potem 1 na sali, jesli ja uzywalem czesciej to na dlugim koncu

Domyślnie

Kamash,

Podobaja mi sie szczegolnie portrety. No i uwielbiam Twoje kolory!!!
    Mozesz zdradzic czy robiles je z blenda czy z lampa czy jak?

Pozdrawiam

MikeP

Domyślnie

Po przejrzeniu zdjęć stwierdziłem - wow, to są dopiero kadry. Chciałem się przyczepić, że za dużo rybiego oka, chciałem też czepić się, że za dużo reportażu w tym ślubie - ale czy takie pierdoły są ważne ? Zdjęcia są zajebiste, mają klasę i niepowtarzalny styl. Gratulacje.

PS.: Widać, że 30/1.4 dobrze sprawdza się też w akcji - to chwalebny przykład wykorzystania tego szkła !

Domyślnie

Dziekuje za dobre słowa, za krytykę tym bardziej..
    Bardzo słuszne zarzuty odnośnie rybiego oka, jest go zdecydowanie za dużo.
    Co do balansu bieli i co sie tyczy koloru skóry młodych nie widze u siebie znaczących różnić. NIektóre zdjecia z racji światła zastanego mogą być nieco cieplejsze, te z lampą bardziej chłodne. Monitor kalibrowałem w zeszłym tygodniu..

Zamieszczona galeria to tylko moje subiektywne typy.
    Młodzi będą przebierać całość materiału i za pewne na nowo wybiorą swoją wizje albumu, jak sie domyślam, z mniejszą ilością fisheye-a.
    Wszystkich zdjęć jest koło 1200.
    Robiłem na dwa korpusy D70.
    Ze szkieł to nikkor 85mm f/1.4, sigma 30mm f/1.4, nikkor 10.5mm - czasem i nawet udało mi się jedno zdjęcie zrobic kitem 18-70mm choć do zoomow mam genetyczną awersje..
    świeciłem czasem sb-600 z dyfuzorem.. iso zazwyczaj 500, choc zdarzało sie i 840 co o dziwo nie szumiało tak strasznie
    Jako że wszystko robione było w nefach.. spędziłem nieco czasu nad obróbką.. szczególnie ze mam w zwyczaju exportowac zdjecia do tiffow.. no ale przynajmniej nauczyłem się wszystkich skrótów klawiszowych w ps-ie
    akcje też polubiłem..

Gdybym mial robić ten ślub drugi raz.. wyglądało by to zgoła inaczej..

pozrdrawiam

KAmasH
    www.okamgnienie.pl/blog - czesto aktualizowany..

"Silnemu mocy przysparza samotność" (F.Schiller)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    występlowałbym na niektórych lampę odbitą w oczach
    Ja bym raczej wystemplował. Zaś często oczy po wystemplowaniu odbitych świateł wyglądają martwo.

A pytanie do autora zdjęć - skąd na drugim zdjęciu wzięły się linie na niebie, tak, jakby ktoś zaorał je grabkami?
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Fotki na forum jak i te fotki na Twojej stronce są po prostu klasa Podoba mi się oddany klimat oraz to, że na fotkach cały czas coś się dzieje, ogląda się je z wielką ciekawością

Domyślnie

Mam żal do Kamasha - przez te zdjęcia na stronie... nie mogę pracować Co chwilę wracam do nich, oglądam je i odkrywam w każdym coś nowego. One powinny być wprowadzone do kanonu lektur obowiązkowych

Domyślnie

prośba poszła na PW
    myślę co piszę

Domyślnie

owe "grabki" na drugim zdjęciu to efekt pośpiesznej obróbki, narzucania winietowania..
    30mm sigmy niestety wykazuje problemy z AF-em
    dziękuje za uwagi i komentarze..
    www.okamgnienie.pl/blog - czesto aktualizowany..

"Silnemu mocy przysparza samotność" (F.Schiller)

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów