Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: [pytanie] Tatry

Domyślnie [pytanie] Tatry

Gdzie polecacie się wdrapać w naszych pięknych Tatrach aby upolować ładne fotki? W sobotę jadę do Zokopanem i chciałbym przywieść parę dobrych kadrów, więc proszę o jakieś rady, co gdzie i jak

Domyślnie

od Murowańca w góre
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Ogólnie wszędzie w Tatrach można zrobić piękne zdjecia. Gdybyś chciał porobić również stawy to polecam Zawrat i Szpiglasowy Wierch. Oczywiście niesamowite widoki są z Orlej Perci ale nie wiem jak u Ciebie z doświadczeniem bo szlak jest dość trudny i przepadzisty. Jeśli chodzi o miejsca o łatwiejszym dostępie to dolina 5 stawów jest bardzo malownicza
    Ostatnio edytowane przez Wojsa ; 10-07-2007 o 13:42
    D50; 18-55/3.5-5.6G; 50/1.8D; 55-200/4-5,6G + filtry osłony i gadżety oraz zenit 12xp

Domyślnie

również polecam Zawrat. Dobrze że masz plecak, znajomy wyszedł kiedyś na szlak z dyndającym na szyi "fiutrałem" kilka razy zaliczył dzwona o półkę skalną i sprzęt do szrotowni poszedł. Dobrze ze to stara minolta była, ale i tak szkoda.

Oszczędny w słowach Awatar KONRADOO
    Miasto
    Aleksandrów Łódzki

Domyślnie

Zawrat-dolina pięciu stawów ewentualnie coś łatwiejszego to dol. Strażyska lub dol.Kościeliska

Domyślnie

Ok dziękuję za podpowiedzi Niestety na Orlą Perć się nie porwę, choć mam ogromną chęć, ale jadę wrazz kobitką i wolę nie ryzykować wyjścia z nią bo nie ma doświadczenia a ten szlak jest bardzo wymagający...

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Jakoś ominął mnie ten wątek. Może jeszcze to przeczytasz. A jak nie, to zostanie dla potomności

Na pierwszy raz z niesprawdzoną osobą (nie wiem jak ty?) absolutnie odradzam orlą perć. Ten szlak nie jest jakiś ekstremalnie trudny, ale może być wymagający psychicznie. No i fizycznie jeśli ktoś planuje przejść całą jednego dnia.
    W kwestii widoków to w sumie wygrywają Tatry Zachodnie. Polecam np Ornak - w ładny dzień naprawdę ładna panoramka. W Tatrach wysokich większość panoram będzie zasłoniętych przez kolejne ostre granie. Co nie znaczy, że nie ma szans na ładne widoki. Za to w wysokich o wiele łatwiej o ujęcia "dynamiczne" (łańcuchy, przepaście, elementy wspinaczki).
    Jeśli bardzo zależy ci na orlej perci, to możesz spróbować wybrać się w jakiś ładny dzień na Granaty. Z Hali Gąsienicowej do zmarzłego stawu. Stamtąd zielonym szlakiem na Zadni Granat. Orlą percią do Skrajnego Granatu i żółtym szlakiem w dół z powrotem w kierunku Hali Gąsienicowej. To jest najłatwiejszy odcinek Orlej Perci. Przez większość czasu po prostu ścieżka granią bez żadnych trudności. Jest tylko jeden naprawdę konkretny moment pomiędzy Pośrednim i Skrajnym Granatem, gdzie trzeba zrobić krok nad szczeliną w skale. To jest dobry test - jak ktoś nie potrafi tego przejść, to nie ma w ogóle co się pchać na inne partie Orlej Perci.
    Oto ten moment - tak - tam górą się idzie
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

z Morskiego Oka żółtym szlakiem na Szpiglasową Przełęcz - wspaniałe widoki, zejście do Doliny Pięciu Stawów
    szlak z Kuźnic do Murowańca - polecam wersję "górną", niebieskim szlakiem przez Boczań, z widokiem na Nosal, a z Murowańca na przełęcz Krzyżne - wspaniałe widoki na Dolinę Pięciu Stawów, Tatry Zachodnie i część słowacką, w tym Gerlach i Krywań
    z Giewontu też nieźle widać
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Pozwolę się podpiąć.
    W sierpniu wybieram się z żoną motorami do Zakopanego. Co polecacie w promieniu ok 100 km od "zakopca"? Pomijam Kraków.
    A może ktoś z motocyklistów chciałby się przyłączyć? Termin od 14.08. Główny cel focenie i jazda.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów