Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie nikkor 300 f4 AF czy AF-s

czy ktoś może napisać mi czym jeszcze różnią się te dwa obiektywy oprócz napędu AF:
    300 mm f4 AF a 300 mm f4 AF-S ??
    Fotografia to błaganie ulotnej chwili aby pozostała

Domyślnie

Wersja AF-S:
    - jest to obiektyw typu D
    - jest produkowana
    - jest cięższa
    - jest większa
    - ostrzy bliżej
    - ma beznadziejny uchwyt do statywu
    - można nakręcać filtry 77mm

Domyślnie

Dodam jeszcze że AF-S jest grubszy co powoduje iz jest mniej wygodny. Optycznie są porównywalne choć już kilka razy spotkałem się z opinią że starsza wwrsja AF jest minimalnie ostrzejsza. Ja mam tą satrsza wersję i powiem że jast bardzo ostra od połnej dziury. Jedyna wada starszej wersji to dosyć duże CA. W AF-S może być z tym lepiej (nowsze powłoki)

Domyślnie

Warto chyba nadmienić że wersja AFs jest znacząco szybsza. Może i jest większy i cięższy od AF, ale jest BARDZO PORĘCZY, idealny do fotografowania "z ręki". Też słyszałem, że wersja AF jest minimalnie bardziej ostra, ale wersja z silnikiem, jest taka ostra od pełnej dziury że na pewno nie poczujemy braku detali. Nawet po podpięciu TC jakość obrazowania będzie wysoka.
    Ostrzy z tego co pamiętam chyba od 1.5m co może być bardzo istotne przy fotografowaniu niewielkich obiektów.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

hmmmm.. jestem laikiem jezeli chodzi o nazewnictwo - CA? co oznacza?
    Fridrih, a jak poza tym wrażenia z użytkowania?

Domyślnie

CA - aberracje chromatyczne
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

dziekuje za odpowiedź
    a czy jakiś użytkownik może potwierdzić fakt, że w AF-s jest CA mniejsza?
    i czy rzeczywiście w AF jest to tak zauważalne?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nocebo Zobacz posta
    hmmmm.. jestem laikiem jezeli chodzi o nazewnictwo - CA? co oznacza?
    Fridrih, a jak poza tym wrażenia z użytkowania?
    Pisałem już wielokrotnie na tym forum... to szkło jest rewelacyjne. AF jest wolniejszy zdecydowanie od AF-Sa ale nie ma tragedii. Ostatnio kolega go pożyczył a fotografuje motory i mówił że na D200 spisywał się rewelacyjnie. Jeśli jest ci potrzebny bardzo szybki AF to zbieraj na AF-Sa ale jesli średnio szybki AF da radę to nie ma się co zastanawiać, w tej cenie z taką ogniskową, światłem i z taką jakością nic innego nie ma.

Domyślnie

Jeśli chodzi o wymianę stopki w AFS, to Manfrotto produkuje taki uniwersalny uchwyt do teleobiektywów. Z tego co pamiętam to kosztuje to ok.300 pln.
    The name of the game is to fill the frame.

Domyślnie

Jesli roznica w ceie wyosi 1000zl to ierz nowa wersje
    Fotografia dla zabawy nie dla zarobku!!!
    D600,Zeiss 35mm F2,N 60/2.8D,N 85mm 1.4 AI-S,N 105mm 2.5 AI-S,N 105mm DC,N 28-80mm f/3.3-5.6g,Tamron 19-35mm

Uprawnienia umieszczania postów