Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Z5/D800

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Schwefel Zobacz posta
    Pomimo wyłączenia jej fizycznie przełącznikiem na obiektywie? Jeżeli tak to Z5 ma jakiś błąd w firmware, bo Nikkor AF-S 70-200/4 na Z50 normalnie wyłącza stabilizację i każdy inny obiektyw z VR czy OS tak samo.
    Raczej chodzi o to, że w lustrzankach stabilizacja jest zatrzymywana po chwili bezczynności w Zetkach pracuje zawsze, gdy aparat jest wybudzony (oczywiście nie jeśli ją włączysz, ale to głupia rozkmina :P). Jaki to ma wpływ na trwalość VR? Nie wiem, jeszcze szczęśliwie nie dotarłem do wpisów o wzmożonej awaryjności stabilizacji przy współpracy z Zetkami. Co do baterii, po prostu będziesz musiał się przyzwyczaić do częstego (z perspektywy D800) ładowania akumulatorów (raczej 2 sztuki zalecałbym jako minimum). Niestety nie masz tu tego komfortu, że jak zobaczysz ostatnią kreskę pojemności baterii to znaczy, że "trzeba zacząć myśleć o ładowaniu" - padnie dość szybko, IS tu pewnie wiele nie zmienia.

Co do obiektywów - używam AF-P 70-300 i działa bajecznie, AF jest w stanie złapać oko córki na huśtawce (oczywiście z dużą dozą nietrafień, ale mimo wszystko jest super). AF-S 50/1.8G używałem pożyczony przez parę godzin, nie bardzo było na co narzekać. Natomiast co do 70-200 nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Jednak z tego co zaobserwowałem i wyczytałem nikkory na Z działają w najgorszym przypadku tak samo dobrze jak na F, zwykle lepiej*. Pewnie prędko padną rekomendacje nt. wymiany AF-S 50/1.8 na Z 50/1.8s - z testów wynika, że jest to jedna z najlepszych 50. na rynku. Zetkowy 70-200 też świetnie wypada w testach i opiniach użytkowników forum, ale oba drogie w cholerę, używek jak na lekarstwo. No i jest jeszcze Viltrox z AF na Z. Nie wiem jak 50, mam (zepsutą obecnie, pojechała na gwarancję) 85/1.8 i jest spoko, ale AF nie umywa się do żadnego nikkora.

* Nie dotyczy obiektywów AF - niestety durnie z nikona nie potrafią dodać silnika do adaptera, więc one stają się MF, choć Twoje obiektywy na tym nie ucierpią.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odzio Zobacz posta
    Raczej chodzi o to, że w lustrzankach stabilizacja jest zatrzymywana po chwili bezczynności w Zetkach pracuje zawsze, gdy aparat jest wybudzony (oczywiście nie jeśli ją włączysz, ale to głupia rozkmina :P). Jaki to ma wpływ na trwalość VR? Nie wiem, jeszcze szczęśliwie nie dotarłem do wpisów o wzmożonej awaryjności stabilizacji przy współpracy z Zetkami. Co do baterii, po prostu będziesz musiał się przyzwyczaić do częstego (z perspektywy D800) ładowania akumulatorów (raczej 2 sztuki zalecałbym jako minimum). Niestety nie masz tu tego komfortu, że jak zobaczysz ostatnią kreskę pojemności baterii to znaczy, że "trzeba zacząć myśleć o ładowaniu" - padnie dość szybko, IS tu pewnie wiele nie zmienia.
    A no to ok, faktycznie tak jest ale nie tylko z obiektywami AF-S ale i z natywnymi pod bagnet Z.

Uprawnienia umieszczania postów