Czy nie zajęło by ci mniej czasu podpięcie 70-300 AF-P do d800 niż napisanie powyższego elaboratu?Mógłbyś szybko zweryfikować, czy prawdziwe są dane podane w tej tabelce
https://www.kenrockwell.com/nikon/co...ility-lens.htm
Szukaj
Czy nie zajęło by ci mniej czasu podpięcie 70-300 AF-P do d800 niż napisanie powyższego elaboratu?Mógłbyś szybko zweryfikować, czy prawdziwe są dane podane w tej tabelce
https://www.kenrockwell.com/nikon/co...ility-lens.htm
Dwa zdania raczej trudno nazwać elaboratem. Obiektyw kupiłem niedawno, zwyczajnie nie zdążyłem jeszcze postrzelać. Ot, tyle. Dziękuję za link.
- - - - kolejny post - - - - - -
Mam na myśli AF jednopolowy z dynamicznym wyborem pola AF. Posługując się terminologią zaczerpnięta z D800 - mam na myśli AF-C d9.
W przypadku Z5, kiedy ustawimy właśnie taki AF otrzymujemy 1 pole i 8 kropek wspomagających, bliźniaczy wariant, do tego, co napisałem powyżej.
W takim przypadku właśnie Z5 działa w mojej ocenie zaskakująco słabo.
Nie wiem, czemu 70-300 miałby źle działać na D800, z moim starutkim D700 śmigał ładnie. Może to autosugestia, ale z Z5 jest jeszcze lepiej.
Co do dynamicznego AF (zakładam, że chodzi tu o full auto?) upewnij się, że masz najnowszy firmware, poprawą jest ogromna, choć fakt, że pole do poprawy jest olbrzymie.
- - - - kolejny post - - - - - -
Na długie wyprawy odpinalem go w D700, ale na co dzień do pionów mi go brakuje straszliwe
Z elaboratu wyciąłem większość, pozostawiając pytanie![]()
Tym niemniej jestem bardzo ciekaw, czy rzeczywiście af nie zadziała z d800. Jeśli kiedyś znajdziesz 2 minuty na przypięcie 70-300 do d800, koniecznie daj znać czy faktycznie nie działa. Np. w przypadku d5200 w tej tabelce jest napisane, że nie działa z af-p, a z najnowszym softem jednak działa (przynajmniej tak twierdziło kilku użytkowników, sam nie sprawdzałem).
AF-P działa z D800 z softem A/B w wersji 1.11. Jest to jednocześnie ostatnia aktualizacja tego korpusu.
Podejrzewałem, że info ze strony Rockwella może być z d...y wzięte
Problem z VR w AF-P polega na tym, że nie można tego wyłączyć w niektórych modelach. Co dla mnie nie jest jakimkolwiek problemem.
Ps. @jannikon Pomyśl o obiektywie z mocowaniem Z do z5. Używanie adapterów szybko się nudzi i stanowczo nie daje przyjemności użytkowania i korzyści z mniejszego korpusu. Do sporadycznego używania i konkretnego celu podpięcie przez ftz jest ok, ale to jak wiesz co chcesz aktualnie zrobić.
Zachodzi tylko pytanie, ile sensu ma takie szkło z korupsem 4FPS?
Skontaktuj się z nami