Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław, Karpacz

Domyślnie Czy D200 też przyciemnia jak D70?

MAm pytanie :
    Wiemy, że D70 przyciemnia i to nieźle. Czy D200 też tak ma i trzeba dawać na +3EV?? Ostatnio fociłem konie 30d tką z ES70-200/2.8 i tam czasy mogły być 2x krótsze!!
    D200,D70,N AF-S 14-24/2.8G ,N AF-S VR 70-200/2.8G, N50/1.4G,SB800, SB600, Manfrotto, 2xPixelKing set

Domyślnie

Co to znaczy przyciemnia? Chodzi tobie o pomiar ekspozycji? W moim mam na stałe + 0.3, czasami to nie starcza (uwaga! nie chodzi tu o focenie pod światło itp., ale o normalna ekspozycję), ale na pewno nie +3 EV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apsza Zobacz posta
    MAm pytanie :
    Wiemy, że D70 przyciemnia i to nieźle. Czy D200 też tak ma i trzeba dawać na +3EV?? Ostatnio fociłem konie 30d tką z ES70-200/2.8 i tam czasy mogły być 2x krótsze!!
    +3EV? Chyba żartujesz że Twój D70 niedoswietla o 3EV? Może chodziło Ci o 0,3 EV bo tak korekta w przypadku D70 byłaby bardziej prawdopodobna. Tak abstra****ąc - z tego co się orientuję Nikon naświetla na światła a Canon na cienie. Prawdopodobnie z uwagi na to że światłomierz D70 próbuje niedopuszczać do przepaleń chroniąc światła wynika jego niedoświetlanie i trzeba wprowadzać drobną korektę ale raczej nie aż +3EV. I z tymi dwukrotnie niższymi czasami też chyba przebarwiłeś. Mogę się mylić ale wydaje mi się że jeżeli już to różnica mogła wynosić jedną działke czasu. I jeżeli zakładając że D70 niedoświetla to zadaje sie w przypadku canona ten czas powinien być nie krótszy a dłuższy.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław, Karpacz

Domyślnie

Oczywiście, sorry. Chodziło mi o +0,3 EV lub +0,7EV a nie o +3EV. Tak czy inaczej, wprowadzenie tych +0,7EV w D70 powoduje wydłużenie czasów ekspozycji. Czasy w 30D przy +0,0EV mogły być więc krótsze. Jeszcze raz pytam, czy d200 też niedoświetla jak D70?
    D200,D70,N AF-S 14-24/2.8G ,N AF-S VR 70-200/2.8G, N50/1.4G,SB800, SB600, Manfrotto, 2xPixelKing set

Domyślnie

nic tylko kupic 30d
    emeryt

Domyślnie

Witam,

kurdę, apsza, coś mieszasz . Prawdą jest, że jeśli wprowadzisz korektę na + w puszce, to będziesz musiał wydłużyć czas, aby naświetlić bardziej. Ale jeśli weźmiesz 2 różne puchy, ustawisz na nich takie same ISO i dopniesz do nich obiektywy o takim samym świetle ( i ogniskowej, aby sfocić dokładnie takie same kadry), to przy takich samych parach czas/przysłona dostaniesz taką samą ekspozycję.
    Wszelkie różnice mogą wynikać jedynie z :
    1. błędów pomiaru światłomierzy,
    2. sposobu pomiaru światła ( czyli np. to co napisał mariuniu - Nikon na światła, Canon na cienie ),
    3. niedokładności określenia czułości matrycy przez producenta puchy ( czyli inaczej mówiąc - ISO100 Canona to rzeczywiście np ISO130 ),
    4. Niedokładnośći określenia światła obiektywu.
    5. Innych błędów, o których nie chce mi się myśleć...

Pozdrawiam, QuadMan
    Jakieś puszki i słoiki, a fotki takie sobie....

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław, Karpacz

Domyślnie

Piszę wyraźnie : D70 ustawiony był na +0,7EV+70-200/2.8G przy 200mm oraz 30d (+0,0EV) +70-200/2.8 przy 200mm. Ta sama scena, to samo oświetlenie. Ustawienia obu aparatów oczywiście na A. Czas z 30d był krótszy bo nie musiałem dawać tych +0,7EV.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez apsza Zobacz posta
    Jeszcze raz pytam, czy d200 też niedoświetla jak D70?
    To brzmi jak ultimatum. U góry napisałem, że u mnie d200 potrzebuje przeważnie korekty + 0.3. Jest to chyba dość zwykła przypadłość Nikonów, bo tradycyjnie były one kalibrowane na poprawne naświetlanie slajdów, z większym nasyceniem kolorów; z kolei Canony poprawnie naświetlały negatywy. I chyba tak pozostało.

Domyślnie

generalnie na testach dpreview widać, że canony mają czulsze matryce o 1/3 EV i nawet porównawczo zmieniają ISO by miec te same parametry czas/przysłona.
    W d200 najczęściej nie mam korekty naświatlania. A jak mam to bywa w obie strony - na + i na -, zależy od motywów.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Wg mnie D200 to bardzo dobra puszka, jeżeli chodzi o pomiar światła Stosuję czasami poprawki, zwykle na plus o 0,3-0,7. Wg mnie taki dobór ekspozycji jest bardzo dobry, bo aparat z założenia chroni światła.

PS.: D200 to wogóle przewspaniała puszeczka

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów