Szukaj
Pozwolę sobie na podpięcie do wątku, jeśli post odbiega zbytnio od tematu poruszanego przez autora, założę osobny. Jak wiadomo w Z5 rozmiar pryzmatu pentagonalnego nie pozwolił na umieszczenie wbudowanej lampy błyskowej* i moja jedyna SB-900 nie umie już błyskać spoza stopki na korpusie*. Temat lamp jest mi kompletnie obcy i nigdy się nie doktoryzowałem w zakresie zdalnego wyzwalania, praca z wbudowaną lampą i sterowaniem z poziomu body D700 pokrywała 99% moich niewygórowanych potrzeb. Chciałbym zapytać o pomysły na niedrogie, niewielkie i nieskomplikowane rozwiązanie do odpalania mojej sabiny zdalnie. pewnie nie obejdzie się bez wtykania czegoś w sanki aparatu, ale chciałbym, żeby było to poręczne. Czy może lepiej po prostu kupić jakąś inną tanią lampę? Czasem w sumie kukułką doświetlaniem słabiutko od przodu, tylko nie chciałbym drugiej takiej kobyły jak SB-900, bo się z majdanem nie spakuję i nie zabiorę nigdzie. Sabina zawsze była sterowana przy pomocy błysków (CLS) i nie wiem nawet czy ta lampa ma wbudowany odbiornik radiowy (w końcu ta technologia ma dopiero ~200 lat, więc możliwe, że w branży foto nie udało się jej jeszcze zaimplementować 15 lat temu). Czy macie pomysły na coś wartego rozważenia, czy tylko siadać w kącie i płakać?
*<- minka dla ograniczonej części moderacji mającej problemy z czytaniem, może się obejdzie bez gróźb banami
Wyskakujesz z takimi tekstami, a później się dziwisz, że się modzi czepiają? Gościu...
Nie że branża foto nie potrafi zaimplementować, tylko N ma wywalone. Canon i Sony od dawna na radiówkach jadą. Nawet chińczyki to ogarnęli.
Jak chcesz wyzwalać zdalnie, kup Navigator X, zestaw nadajnik+ odbiornik i tyle.
Modzi się czepiają więc wyskakuję z takimi tekstami. Nie podejrzewam, żebyś brał to siebie, bo przecież wykonujesz swoją robotę bardzo dobrzePoza tym oczywiście tekst nie jest ukierunkowany do nikogo, a jest elementem rozwijającego się ironicznego performensu
Umknęła mi tam gwiazda w sumie przy tej implementacji radia![]()
Co do samego navigatora to spoko, dość małe to i ~250zł do przyjęcia. Natomiast ten wpis:
sugeruje, że HSS z SB-900 może nie trybić... a szkoda by byłoSynchronizacja błysku z krótkimi czasami otwarcia migawki może być wykorzystywana z lampami Quadralite wyposażonymi w tę funkcję np. Atlas 600, Reporter 360 TTL czy Stroboss 60. Maksymalny czas synchronizacji wynosi 1/8000 s.![]()
Nieee.
Stronka godoxa (bo to ich szpej) i intstrukcja zestawu twierdzą, że HSS działa (tylko z lekkim ograniczeniem: musi być wybrane 1/250 (Auto FP), bo przy 1/320 (A. FP) może być problem).
No i potrzebujesz zestawu nadajnik + odbiornik, więc ciut więcej, niż te 250 wyjdzie.
Gdybyś szukał małej a pożytecznej lampy do sterowania, popatrz na Meike 320. Parę lat temu TOP67 opisywał ją na forum, o ile pamiętam. Wiem, że teraz trudno o sensowną cenę, ale gdybyś rozważał to ma sporo możliwości, choć z trzeciej strony to diabli wiedzą jak to zadziała z nowszym sprzętem.![]()
Ja się tylko podłączę z pytaniem na szybko.
Istnieje jakieś rozwiązanie na korzystanie z jednej lampy na dwóch systemach? Są jakieś przejściówki?
Prywatnie: Z6 || N14-30/4s || N24-120/4s || N40/2 || N85/1.8s || SB-600 || YN560
Służbowo: R6 || T24-70/2.8 G2 || C70-200mm f/2.8L IS III USM
ZAJRZYJ I WEŹ UDZIAŁ:
>>RAWki<=>ZADANIA TEMATYCZNE<=>FOTOGRAFIA MIESIĄCA<<
Zależy jakie systemy. Generalnie stopka jest uniwersalna i można używać lamp w manualu (np. Nikona na Sony), wyjątkiem jest z tego co wiem Canon, ale nie znam tego systemu.
Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.
Skontaktuj się z nami