Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Z7 vs z6

Domyślnie

No to ustaw sobie w bezlustrze przysłonę f/8 i pstrykaj biegające dzieciaki, nie rozumiem porównania do aparatu w telefonie gdzie głębia ostrości jest od prawie tyłu telefonu po horyzont.
    Potestuj śledzenie bez EyeAF bo widzę że od kiedy to się pojawiła to wszyscy się na tym skupiają, a po co nam EyeAF jeśli masz odległość od np dziecka tak dużą że głębia ostrości obejmuje całą głowę albo i więcej.

Porównywanie skrajności zawsze można zrobić żeby pomarudzić.

Domyślnie

No jasne, f/8, 1/500s i ISO51000, które w pomieszczeniu da mi działkę albo 2 niedoświetlenia ;D "producenci komórek go nienawidzą, odkrył jeden prostu sposób jak robić zawsze ostre zdjęcia bezlustetkowcem, dowiedz się jak!"

Niestety zdjęcia robię z odległości 1.5m i 10m, na zewnątrz w pełnym słońcu i po zmierzchu, wewnątrz przy świetle z okna i sztucznym.

Co do telefonów: nie chce porównywać właściwości optycznych, bo tu prawie nic nie jest porównywalne, a działanie SI, gdzie można porównać bardzo dużo trochę dziwne wydaje mi się, że producent urządzeń robiących tylko jedno zadanie radzi sobie w tym temacie gorzej od producenta telefonów, gdzie aparat jest tylko dodatkiem do urządzenia.

Domyślnie

Dużo łatwiej jest stabilizować kurduplastą matrycę i mikrobiektyw w smartfonie niż w aparacie FF. To samo dotyczy działania AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odzio Zobacz posta
    ...trochę dziwne wydaje mi się, że producent urządzeń robiących tylko jedno zadanie radzi sobie w tym temacie gorzej od producenta telefonów, gdzie aparat jest tylko dodatkiem do urządzenia.
    Ale tak nie jest, napiszę jeszcze raz ustaw głębię ostrości tak gigantyczną jak w telefonie i wtedy zrozumiesz że od AF nie wymaga się tak wiele żeby było celnie, to że w telefonie kwadracik pokazuje oko to tylko algorytm, który nie ma za wiele wspólnego z tym że dzięki temu masz ostro.
    Jakby na telefonie głębia ostrości była tak malutka jak np na pełnej klatce z 85mm f/1.8 to żaden nawet iPhone 87XsuperPROpowerGENIV nie poradziłby sobie.

Domyślnie

To trochę w innym temacie, ale zgadzam się w pełni, no i kończę offtop niniejszym

Domyślnie

Narzekasz na brak implementacji najowszych technologii, ale chcesz przestarzałego sterowania błyskiem przez wbudowaną lampkę. No i chcesz obsługi śrubokręta itd. Zapewne wymiana matryc w body by się przydała, bo w wielkim formacie wymieniało się kasety?
    Chcesz starych technologii kup stary aparat. Obsługa, kompatybilność wielu generacji kosztuje. I ludzie wchodzący w fotografię nie chcą płacić za coś co było używane 20 lat (i więcej) temu. Canon i Sony też nie obsługują tego co kiedyś oferowały.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoPan Zobacz posta
    Ale tak nie jest, napiszę jeszcze raz ustaw głębię ostrości tak gigantyczną jak w telefonie i wtedy zrozumiesz że od AF nie wymaga się tak wiele żeby było celnie, to że w telefonie kwadracik pokazuje oko to tylko algorytm, który nie ma za wiele wspólnego z tym że dzięki temu masz ostro.
    Jakby na telefonie głębia ostrości była tak malutka jak np na pełnej klatce z 85mm f/1.8 to żaden nawet iPhone 87XsuperPROpowerGENIV nie poradziłby sobie.
    Wybacz, pisałem odpowiedź w pracy, więc nie zauważyłem Twojej wiadomości. Uwaga bardzo trafna, z tym, że ja nie narzekam na celność, ja ciągle nie uderzam do technicznej strony pracy aparatu, ta jest doskonała od lat. AF trafia świetnie, ale śledzi słabo - mój D700 nigdy zadowalająco nie radził sobie z córką biegnąca prosto na mnie. Z5 sobie radzi i tym jestem zachwycony co wielokrotnie podkreślalem. Komórki radzą sobie z tym od 15 lat nie przez wyrafinowany AF korygowany o obecność lustra, tylko właśnie przez brak lustra. A tu dochodzimy do tego jak działają algorytmy wyrywania twarzy/oczu - u nas ciągle są dekadę za komórkami. Nie chodzi mi tu o jakość zdjęć, tylko o analizę obrazu rejestrowanego na matrycy. Tu akurat nasze MLki, czy lustrzaki w LV mają o niebo łatwiejszą robotę, bo wspomniane wypierdki rejestrujące obraz dostają dużo gorszej jakości materiał do przetworzenia.

Jacku, z szacunku dla reszty czytających, a także mając na uwadze, że dyskusja z Tobą kończy się zwykle groźbami o banach i rzucaniem wyrwanymi z kontekstu fragmentami regulaminu, pozwolę sobie nie odpowiadać. Chętnie bym podyskutowal na rzucony przez Ciebie temat, niestety nawet nie należąc do moderacji forum wiem, że byłoby tylko dalsze pogłębianie offtopu. Także nie tu.

Domyślnie

Jak premierę miał D700 to w tym samym czasie była Nokia N96 za 1200$ i fakt miała już AF w aparacie
    Śledzenie to samo, ustaw sobie w aparacie jakąś większą przysłonę to będzie nawet w starszym sprzęcie lepsze i efektywniejsze niż w fonie, który ma za zadanie tylko ci wyświetlać kwadracik na ekranie, a głębia ostrości i tak jest na kilometr, więc o czym my dyskutujemy ?
    AF w telefonie robią nawet Chińczycy obok budki sajgonkami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez odzio Zobacz posta
    Jełopy z N nie umieli zamontować lampy w aparacie przez co nie da się używać amatorskiego sterowania bylskiem CLS
    Po prostu jeśli nie ogarniasz powodów to się nie wypowiadaj w temacie. Nie cierpię po prostu Twojego wiecznego narzekania, po prostu jesteś bliski zakwalifikowania cie jako trolla.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

@odzio, tak czytam to powyżej i mi się szery słowiański uśmiech na twarzy pojawił Jak nic podobne dyskusje były na grupie MFT na Facebooku oraz na ich forum. Mam na myśli o tym jak super działa AF w co lepszych Olympusach niż u konkurencji FF, do tego jak stabilizacja w MFT jest najlepsza na świecie.
    Nikomu jednak nie przyjdzie do głowy że przy 4 razy mniejszej matrycy GO jest tak duża (nawet w przypadku teleobiektywów) że nawet te "nietrafione" zdjęcia wpadają w płaszczyznę ostrości, a a stabilizacja też nie jest lepsza, tylko.... obiektywy dwa razy krótsze, i do tego dużo lżejsze więc się mniej trzęsą w rękach.
    Ale porównania FF to telefonu to jeszcze nie widziałem - nowy rekord
    Marcin
    Sony / Nikon

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów