Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: Z7 vs z6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chemik74 Zobacz posta
    W przypadku z6 (i z7 zresztą też) masz duże ryzyko bandingu...
    Co to znaczy "rysyko" ?
    Albo jest albo nie ma, a jeśli temat poruszony to trzeba być precyzyjnym i wspomnieć że dawno temu to zostało rozwiązane w pierwszych aktualizacjach obu pierwszych Z6/Z7.

Nie wiem na ile AF w z6 i z6II są podobne bo nie miałem z6, ale w porównaniu z6II i z7 to, przynajmniej u mnie, z szóstki miałem więcej trafień (ale też systematycznych testów nie przeprowadzałem).
    Wszystko zmieniało się bardzo dynamicznie, był nawet moment że pierwsze Z6 i Z7 dawały lepsze rezultaty w specyficznych sytuacjach AF, najnowsza aktualizacja zrobiła już porządek i dwójki są lepsze.
    Jednak trzeba brać pod uwagę że między między pierwszym i drugim modele jest tak minimalna różnica że wykorzysta to nieliczna grupa fotografów.
    Z6 i Z6II ma przewagę AF w bardzo kiepskich warunkach oświetleniowych ale podejrzewam że mało kto w takich warunkach stawia na śledzenie czy na fotografowanie dynamicznych scen i uprzedzam odpowiedź że nie chodzi o jakieś słabo doświetlone stadiony czy hale bo to nie są bardzie kiepskie warunki.

Co do z5 to brałem go pod uwagę gdy planowałem wejść w bagnet z, ale trafiła się dobra okazja na z6II i tak już zostało.
    Z5 to świetny aparat i widać że bardzo nie doceniany, amator nie osiągnie granic możliwości tego sprzętu.

Lepiej skupić się na wydawaniu pieniędzy na obiektywy, to jest studnia bez dna.

Z7 w kwestii detalu w zestawie z dobrym obiektywem wygrywa, możliwości kadrowania mamy "wykorzystanie" ogniskowych spokojnie x2, matryca jest świetna.
    Ostatnio edytowane przez PoPan ; 27-04-2022 o 20:33

Domyślnie

Pytanie czy fotografujesz na Iso większym niż 6400, bo jeśli nie to Z7 się sprawdzi, ja fotografuję w dzień lub w pomieszczeniach więc mi szumy nie przeszkadzają.
    Nikon Z7 Z14-30/4 Z24-70/2,8; S50/1,4;S70-200 2,8; S60-600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PoPan Zobacz posta

Z5 to świetny aparat i widać że bardzo nie doceniany, amator nie osiągnie granic możliwości tego sprzętu.
    A co takiego jest w tym aparacie nietypowego, że "amator" nie jest w stanie w pełni go wykorzystać?

Pytanie bez podtekstów, sprzętu nie znam, więc ciekaw jestem opinii.

Domyślnie

Nie pisałem że coś jest nietypowego tylko że sprzęt na tyle dobry i zaawansowany że amator nie wykorzysta jego możliwości, to w kwestii czy kupić jeszcze droższy i lepszy, tylko w czym lepszy dla wspomnianego amatora jest Z6 od Z5 ? Jedyna wada jaka się rzuca pierwsza w użytkowaniu to niestety karty SD, niby są dwa sloty i można jakieś posiadane karty używać, jednak XQD i CFX ma swoje zalety.

Domyślnie

No i tu dochodzimy do kwestii kluczowej, czyli definicji "amatora".

A wracając do tematu z5 - tu chyba marketingowcy nikona zawiedli, bo o ile mnie pamięć nie myli w chwili premiery z5, to piątka i z6 nie różniły się bardzo ceną. Z5 był przedstawiany jako bezlusterkowa wersja d750, zaś z6 - d780.

Domyślnie

Z5 był przedstawiany jako bezlusterkowa wersja d750, zaś z6 - d780.
    Raczej D780 był przedstawiany jako lusterkowa wersja Z6. Młodszy o prawie 2 lata jest.
    Zabawy forumowe
    Fotografia Miesiąca.
    Tematyczne
    KretoRAWki
    Weź udział.
    Nie wymiękkaj.

Domyślnie

A wracając do tematu z5 - tu chyba marketingowcy nikona zawiedli, bo o ile mnie pamięć nie myli w chwili premiery z5, to piątka i z6 nie różniły się bardzo ceną. Z5 był przedstawiany jako bezlusterkowa wersja d750, zaś z6 - d780.
    Z6 miało szybko po premierze bardzo dobre promocje mimo ceny premierowej 2000$, u nas samo body bywało po lekko ponad 5000zł, na amazon nawet 4500zł ale jak miał się pojawić Z5 wyceniony na 1400$ to on zastąpił Z6.

Domyślnie

Trochę bredzonko z tym niewykorzystaniem możliwości przez amatora czy amator nie chciałby używać 1/100s w słabym świetle ale ISO 51000 go ograniczy? 5kl/s czasem jest dla mnie zbyt wolne. Jełopy z N nie umieli zamontować lampy w aparacie przez co nie da się używać amatorskiego sterowania bylskiem CLS (no można, z 2 lampami ale jaki to ma sens?). Zawsze można znaleźć ograniczenia nawet w Z9

Ale zgadzam się w 100%, że w cenie Z5 amator fotografii raczej nie znajdzie nic lepszego (na pewno nie u nikkiego), licząc się oczywiście z ograniczeniemi

Domyślnie

W cenie Z5 konkurencja nie ma nic do zaoferowania to fakt i dlatego też wspomniałem o tym aparacie.
    Z6 to faktycznie bardzo dużo fps ale do czego do wykorzysta amator żeby go te 5fps ograniczało ale taką rzecz już pewnie wie przed zakupem i wybierze wtedy Z6.
    Co do AF podejrzewam że amator nigdy nie zwróci uwagi na to że Z6 czy Z6II ma lepsze.
    ISO troszkę gorsze w Z5 też pewnie nie będzie zauważone bo to na tle konkurencji i tak super, ta sama rewelacyjna matryca co w D750.

Domyślnie

I znów się nie zgodzę... choć AF jest super - lustrzanką miałem zmarnowane 90% ujęć które teraz robię dzieciom - to ciągle jest ogromny obszar do poprawy. Może jak wreszcie podrzędne firmy produkujące aparaty pokroju Nikona, Canona, czy Sony zobaczą co potrafi robić SI w wyspecjalizowanych, profesjonalnych.... telefonach, to AF pozwoli na naprawdę fajne fotografowanie dzieci. Uprzedzając kontrargumenty: tak, da się fotografować dzieci. Dało się to robić też zenitem i camera obscura, jest to wygodniejsze bez porównania, ale ciągle irytujące momentami. Skoro producenci aparatów już są jakieś 10 lat za telefonami pod kątem przetwarzania danych z matrycy przez SI, to wierzę, że są parę lat uda im się ogarnąć, żeby aparat nie gubił dziecka jeśli się odwróci na 2s, a w kadrze jest drugie. Może lepiej ogarnie też niemowlaki, bo tu jest słabizna kompletna. No i też ciągle skakanie Eye-AF jest irytujące. Ale podkreślam jeszcze jest: jest o niebo lepiej, tylko producenci aparatów nie mają pojęcia wykorzystywaniu technologii w swoich produktach

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów