Szukaj
foty są tak marne, że szkoda gadać?
D700 | N16-35/4 | N50/1.4G | N85/1.8D
Nie wiem co powiedzieć, zdjęcia nie są rewelacyjene, za duzo bałaganu w kadrach, niektóre niedoświetlone, troche pogoda chyba nie zabardzo była bo i kolorystyka niezbyt ciekawa. To tyle, musisz trochę popracować nad tłem, bo jak widać za durzo bałaganu co odciąga uwagę od kwiatków![]()
ad. 1 te liście po prawej nie sa ostre, zeby zaliczyc je do tematu glownego,
ani rozmyte, zeby zaliczyc je do tla
ad. 2 mala glebia ostrosci, brak "czegos" dominujacego
ad. 3 slabe oswietlenie a przez to mdła fotka, po prawej balagan
ad. 4 tez slabe swiatlo, i zwykle zdjecie owada na kwiatku
ad. 5 odpada, ze wzgledu na tlo
To moje sugestie, nie krytykanctwo. Probuj dalej, poogladaj zdjecia na forum.
I najwazniejsze to focić...
dziekito moje pierwsze pojedynki z naturą.. Dalej będę focił i może kiedyś coś z tego wyjdzie
Mam zdanie podobne do kolegów..mam wrażenie że trochę przypadkowo fociłeś..postarałbym się o lepsze światło i kadry, popracuj nad ostrością bo pojawia się w dziwnych miejscach zamiast w tych w których powinna być (szczególnie w fotce 2)....poza tym myślę że musisz wejść w coś konkretniejszego niż kit...jakaś 50-tka 1.8D i można by zacząć działać
Nad techniką na pewno będę pracował bo robienie zdjęć na moim aparacie to 100% przyjemności!Tylko naprawdę przydałby się trochę lepszy obiektyw..
niestety z tym obiektywem 50/1.8 mój D40 nie ma AF. Dlatego czaję się na S30/1.4. Ale pewnie przyjdzie poczekać przynajmniej do grudnia.. A do tego czasu może Nikon wyda jakąś jasną stałkę. A oprócz tego albo 17-70+70-300vr (a może jakiś używany 80-200/2.8 ) albo 18-200vr i do tego lampa sb-600 ... Jak się to wszystko podliczy to pójdę z torbami![]()
kwiatek na jedynce lepiej od tego z trójki bo w mocnym punkcie
w zdjęciach od 1 do 4 jest za dużo saturacji i za mało światła
ale piątka spodobała mi się jak nic
półmrok, wypełnienie kadru liśćmi, gatunek zieleni, perspektywa
moim zdaniem zdjęcie jest niebanalne
tzn ciągnąć jasność/ekspozycje w Lightroom'ie czy po prostu następnym razem robić jaśniejsze zdjęcia?
Miło mi, że tak Ci się spodobała ta fotografia!![]()
Czytając wasze komentarze, widzę że muszę robić jaśniejsze zdjęcia.. pewnie przyjdzie mi to z praktyką, ale w wizjerku wydawały mi się dość jasne.. Wszystkie były robione z korekcją ekspozycji -1/3EV teraz zaczynam rozumieć, że to był błąd..
Skontaktuj się z nami