Szukaj
No i kolacji nie zjem .
. . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .
moze ktoś wyjaśnić co się dzieje z tą dżownicą?
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...57-0-0-0-0.php
photoandmore pl - to oszuści.
Super fotki.
NIKON D80 + GRIP | Nikkor 55-200| Tamron 17-50mm | CPL Mariumi | Cokin | SanDisk 2GB | 2 x En-EL3e | Metz 32CT 7 | Metz 48 AF-1
saygon no właśnie o co biega ? Dark by się przydał ale on pewnie zajada te swoje korniki
5.
Może jakiś pasożyt złożył w tym swoje jaja?
A to co widać na załączonym obrazku to już wyklute i żerujące larwy?
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
saygon
moze ktoś wyjaśnić co się dzieje z tą dżownicą?arachiusz
saygon no właśnie o co biega ? Dark by się przydał ale on pewnie zajada te swoje korniki
Witam,
super fotki, gratulacje arachiusz,
oglądam Twoje zdjęcia od dłuższego czasu, gdyż od wielu lat zajmuję się "robactwem"czy entomologią raczej, znacznie krócej fotografią, ale mam nadzieję popełniać kiedyś fotografie na wzór Twoich.
Co do wyjaśnień:
- ten prostoskrzydlak, według mnie został zaatakowany przez jakiegoś pasożytniczego grzyba, są pewne rodziny grzybów które rozwijają się tylko na ciele owadów,
- co do gąsienicy, została zaatakowana jakiś czas temu przez jakiś gatunek gąsienicznika (Ichnemoniduae), to rodzina z rzędu błonkówek, z grupy owadziarek, samice składają jaja do wnętrza żywych larw innych owadów, jaja rozwijają się, i wykluwają się larwy które odżywiają się ciałem żywiciela, zaczynając od najmniej ważnych organów jak ciała tłuszczowe, w końcu jednak przechodzą do "konkretów" wtedy żywiciel kończy swój żywot, a larwy wydostają się z jego ciała i szukają miejsca do przepoczwarczenia i tak mamy następne pokolenie gąsieniczników, dorosłe żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym; rodzina ta pełni bardzo ważną role w regulacji populacji owadów szkodliwych, a niektóre z gatunków są wykorzystywane do ekologicznych metod zwalczania szkodników, ogólnie to bardzo pożyteczne z punktu widzenia człowieka owady..
Pozdrawiam,
Aegir
D80+18-70+N70-300VR*Hoya UV+CPL*SanDisc Extreme III 1GB*
Tamrac Expedition 5*I-TEC X-Drive II 80GB
To nawet zgadłem co sie stało z tą gąsienicą
Kiedyś widziałem coś takiego w NG
Oczywiście kolega Aegir wyjaśnił to dużo lepiej
Pozdrawiam Jarosław Stryjewski. blog
- co do gąsienicy, została zaatakowana jakiś czas temu przez jakiś gatunek gąsienicznika (Ichnemoniduae), to rodzina z rzędu błonkówek, z grupy owadziarek, samice składają jaja do wnętrza żywych larw innych owadów, jaja rozwijają się, i wykluwają się larwy które odżywiają się ciałem żywiciela, zaczynając od najmniej ważnych organów jak ciała tłuszczowe, w końcu jednak przechodzą do "konkretów" wtedy żywiciel kończy swój żywot, a larwy wydostają się z jego ciała i szukają miejsca do przepoczwarczenia i tak mamy następne pokolenie gąsieniczników, dorosłe żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym; rodzina ta pełni bardzo ważną role w regulacji populacji owadów szkodliwych, a niektóre z gatunków są wykorzystywane do ekologicznych metod zwalczania szkodników, ogólnie to bardzo pożyteczne z punktu widzenia człowieka owady..
Male sprostowanie: to larwy Barylkarza (Apanteles) z rodziny Meczelkowatych (Braconidae)
Pozdrawiam
Dobry fotograf również robi złe zdjęcia, ale w przeciwieństwie do złego potrafi wyrzucić je do kosza
Skontaktuj się z nami