Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Domyślnie Wołanie NPH, NPC

Witam,
    Oddałem do wywołania i zeskanowania kilka filmów - była tam Reala, Superia 200 i NPC 160.
    Nie wiem czemu ale skany z NPC są ochydne - ziarno takie,że głowa boli! A niby wszystko w labie Fuji. Co może być nie tak?
    A zresztą co się będę chwalił...

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

albo lab dał ciała przy wołaniu/skanowaniu, albo miałeś np. ustawione złe ISO w aparacie.
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

labolatoria powinny ustawiac inną temperatura dla różnego iso i typu filmów.

tak mi mówił Tadeusz Stalmarski w pod dache we wrocławiu. to wszyskto sie zmienia ale ponieważ nikt sie z tym nie *******i to wszyskto jest ustawione przy wywoływaniu na średnią. bo nikt nie bedzie czekał na ileś tam filmów jednego rodzaju zeby zmienić czas.

dlatego warto dawać do labów gdzie mają maszyny nie przeciągowy tylko takie gdzie negatym jest cały zanurzony w chemii nie wiem jak sie one nazywają ale tam można to regulować. rzadko znajdziesz laba który przewoła lub niedowoła ci o jedną trzecią działki przysłony ( we wrocku tak jest)

a no i może źle naświtlałeś. nie wszyscy naprzykłąd wiedzą ze fuji press 800 przy świetle żarowym ma czułosć 200. taka ciekawostka

Domyślnie

Jak jest w końcu z ustawianiem czułości w Fuji NPH 400? Są tacy co ustawiają ISO 320 i wołają jako 400. Czy to dobre? Co da naświetlanie tego negatywu na czułości 320?
    | Nikon D70s | Nikon F80 | AF Nikkor 50 mm f/1.8 D | AF Nikkor 180 mm f/2.8 D IF - ED | CF Extreme III | Lowepro Nova 3 |

Domyślnie

ja bym ustawial normalnie. jak masz dobry swiatlomierz to ustwiaj normlanie. a jak pracujesz w studio to po co sobie mieszac????

Domyślnie

nie ustawiaj normalnie, tylko posluchaj tych rad, ten negatyw trzeba przeswietlic inaczej bedzie nie najlepiej i zadenswiatlomierz tu nie pomoze, chyba ze z korekta bo on zwyczajnie nie ma nominalnej czulosci, a niedoswietlony jest paskudny (choc to rewelacyjny negatyw).
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cwieku

tak mi mówił Tadeusz Stalmarski w pod dache we wrocławiu. to wszyskto sie zmienia ale ponieważ nikt sie z tym nie *******i to wszyskto jest ustawione przy wywoływaniu na średnią. bo nikt nie bedzie czekał na ileś tam filmów jednego rodzaju zeby zmienić czas.
    Wez w koncu i doczytaj specyfikacje procesu C-41. Temperatura wywowywacza jest STALA (37.8°C +- 0.3°C).

NPH 400 lepiej przeswietlic o dzialke niz niedoswietlic o pol. Stad sie wzielo standardowe przeswietlenie o 1/3EV, dla negatywu to nie zaszkodzi a nawet pomag uniknac niedoswielen w cieniach.

Dobry swiatlomierz to jedno a umiejetnosc korzystania z niego to drugie.

Domyślnie

Czy to oznacza, że NPC 160 nalezy ustawić na iso 100? Bo akurat w mojej F80 po prostu zczytał z DX.
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Nie. Powyzsza uwaga tyczy sie NPH400.

Poza tym jak przestawisz 160 na 100 to bedzie roznica 2/3 dzialki a nie 1/3.

Domyślnie

[quote="gALL"]
    Cytat Zamieszczone przez cwieku
    gALL czy do wywołania Fuji Reala 100 oraz PRESS 400 potrzeba podobnych warunków jak do NPH 400? Pisząc "warunków" mam na myśli czy w/w filmy są również bardziej podatne na złe wywołanie niż np: Kodak Gold czy Fuji Superia?

Pytam o to gdyż, w labolatorium gdzie wywołuje zawsze Reale 100 i PRESS 400 radzą sobie z tymi materiałami znakomicie - również podczas skanowania na CD.

Z kolei we wrześniu po powrocie z Wilna zaniosłem PRESS 400 (na szczęcie tylko jedną rolkę) do Fotojokera, bo zależało mi na czasie i byłem zniesmaczony i zdegsutowany po tym jak zobaczyłem swoje zdjęcia. Zawsze można zwalić to na mój błąd przy ustawieniu parametrów, ale za dużo zrobiłem PRESS 400 i zawsze były dobre wywoływane w tamtym labie, w przeciwieństwie do Fotojokera. Oczywiście po tym wydarzeniu, nawet jeśli będzie mi zależało na czasie Fotojoker odpada.
    | Nikon D70s | Nikon F80 | AF Nikkor 50 mm f/1.8 D | AF Nikkor 180 mm f/2.8 D IF - ED | CF Extreme III | Lowepro Nova 3 |

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów