Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Wymiękam...

Domyślnie

Mnie było chyba najłatwiej się przesiąść, bo robiłem zdjęcia starym Zenitem 3M od ojca, gdzie zakres czasu był od 1/60 do 1/500, bez światłomierza i miałem tylko 2 obiektywy stałki. Czas zrobienia zdjęcia w dodatku zewnątrznym światłomierzem był tak długi że odechciewało mi sie zdjecia robić. W dodatku stałka, gdzie mimo że tak zachwalana ostrość przez wielu jest dużo lepsze to przedkładam wygodę zooma nad stałkę.
    W ubiełgym roku robilem zdjecia głupiutką małpką cyfrową HP715 z 3x zoomem i pomimo że tak naprawdę Zenit nei jest złym sprzętem to w coraz szybszym naszym życiu oczekujemy szybkości.
    W tym momencie jak kupiłem D70 to doceniłem to co mam.
    A czy chciałbym sie przesiąść nawet na F80 z filmem gdzie ogranicza mnie 36 klatek i zadane na nim ISO ?
    Napewno nie, moim D70 trzaskam 3 fotki które na już potrzebuję i nie czekam że muszę zrobić kolejne 33 aby wywołac film.
    Inna kwestia to taka, że kolory w cyfrakach macie niepowtarzalne a tu nawet kupujecie dobrą agfę, kodaka lub Fuji i macie zawsze różne tendencje barwowe...
    Co się będę rozpisywał...kiedyś na pl.rec.foto.cyfrowa pisałem, że kwestia wyparcia aparatów na film przez DSLR to kwestia czasu i co się okazało ?
    Ano to że nawet z tak dobrych puszek jak seria F ludki wolą sieprzesiadać na DSLR.
    Powtórzę jeszcze raz moje słowa, że jak kiedyś komputery wyparły maszyny do pisania tak cyfry wyprą aparaty na film, poza wyjątkami jak studia, DTP, gdzie zawsze pozostaną tak jak winylowa płyta wśród koneserwów. Ale 90% będzie wszystko w przyszłości w postaci cyfrowej i od tego nei macie odwrotu, bo czy umiecie sobie wyobrazić że nie pracujecie na komputerze dziś w swojej firmie ?

To chyba mój najdłuższy post na tym forum...chwała Bogu, niech żyje DSLR

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Zoidberg, problem syfów na matrycy został (przynajmniej częściowo) rozwiązany w e-1, BF i FF podobnie (szkła dedykowane), ISO - niestety podobnie jak w nikonach...

nie ma rozwiązań idealnych - sztuka wyboru sprzętu to sztuka zgniłego kompromisu...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Radziwiłłów/Wawa

Domyślnie

zawsze są + i -, ale ogólnie rzecz biorąc cyfra ułatwia życie
    ...a ja się nie boję, zawsze robię swoje

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

A cyfrę? A kupię sobie Fuji F810 i będę cykał zdjęcia tam, gdzie nie będę mógł analogiem.
    czyli ze czyfra jednak lepiej potrafii
    Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki

Domyślnie

czyli ze czyfra jednak lepiej potrafii
    Tego nie powiedziałem. Pod tym zdaniem raczej ukryłem fakt, że dużo podróżuje służbowo - czasami przejeżdzam przez różne miejscowości, czasami z uroczymi kościółkami, wiatrakami. I chciałbym wozić ze sobą cyfrę np. wspomniane F810 po to, by w takich chwilach zatrzymać się na chwilę i cyknąć parę zdjęć. Analoga ani dSLRa bym w samochodzie nie woził.
    A zresztą co się będę chwalił...

Domyślnie

Dlaczego nie wozic ze soba (d)SLRa? Czesto mam ze soba torbe z jakas puszka i jednym szklem.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Roselle IL USA

Domyślnie

Analoga ani dSLRa bym w samochodzie nie woził.
    Male podreczne nie cyfrowe......dlaczego nie .....
    Pare nikonow, troche szkla, jakies lampki i parasolki

Domyślnie

heh, wszyscy narzekaja, bo na forum unikamy bałwochwalstwa sprzetowego. to co jest dobrego to sobie jest i wszyscy o tym wiedza.natomiast wszelkie utyskiwania co do wad pewnych rzeczy biora sie ze zwyklej ludzkiej natury.wszystko ma plusy i minusy, a Polak zwykle o tym drugim zwykł prawić
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zoidberg
    Analoga ani dSLRa bym w samochodzie nie woził.
    E dlaczego, ja tam woze i cyfraka i analoga i pare szkielek i statyw. nawet jak sie gdzies dalej wybieram zagramanice to z cyfrakiem zapuszkowanym zawsze. Kilka razy nawet taszczylem statywik
    Fakt, nie zawsze mam czas sie zatrzymac i zdjecie zrobic... ale to temat rozwojowy do innego watku
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Slr to jest coś spodobało mi się od kiedy przetestowałem d70. od tego momentu choruje na taki sprzęt ale na d70 w tej chwili mnie niestety nie stać więc chomikuje troche geldów na d50. Juz się nie moge doczekać chwili kiedy rozpakuje mojego pierwszego nikona.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów