A kto Cie do czegokolwiek nawraca?
Fuji Ci sie nie podoba ? - to Tylko Twoja sprawa, ale nie wmawiaj tego innym, nie mając do tego podstaw, co wiecej - pewnie nie mając tego aparatu nawet w ręku.
Szukaj
A kto Cie do czegokolwiek nawraca?
Fuji Ci sie nie podoba ? - to Tylko Twoja sprawa, ale nie wmawiaj tego innym, nie mając do tego podstaw, co wiecej - pewnie nie mając tego aparatu nawet w ręku.
Pozdrawiam:
Andrzej
Ech ludzie - dalibyście już spokój. Faktów nic nie zmieni. Fuji daje bardzo ładny obrazek o zawartości 6 mln px. D200 trochę ponad 10 mln px. O D2x nie wspomnę. Z tych faktów wynikają zdjęcia i ich zawartość. Wszystko co idzie w górę od ilości danych otrzymanych z matrycy jest powiększaniem. Jeśli to zrobić odpowiednio ze zdjęć zrobionych w analogicznych warunkach to wspomniane Nikony mogą więcej - przy czym D2x najwięcej (ale dla średniego oka ludzkiego - np na odbitce - jest to widoczne dopiero od pewnego momentu). Po co ta dyskusja?
Samku, dyskusja stad, gdybys raczyl zauwazyc tytul watku, ze dpreview wyszly obrazki z fuji S5 przy 12mp zupelnie odmienne niz wynika z doswiadczen uzytkownikow. Ot i tyle.
Jakon, gratuluje poczucia humoru. Mnie Smurf doprowadzal szybciej do szewskiej pasji, gdy bylismy po roznych stronach barykady![]()
D90, S3pro, X10, T17-50, T28-75, S30/1.4, S105m, S50-200, SB800 i inne klamoty
Dokładnie. Ale pozwolisz że wyrażę swoją opinię na forum?
Sorka ale tego to ja już wcale nie rozumiem. Mam innym nie wmawiać że mi się coś nie podoba? A jak można komuś coś takiego wmówić? I jaki jest tego cel?Andrzeju motasz się....
Amen. Nigdzie nie napisałem że jest inaczej.
Pozdrawiam wszystkich sympatyków matryc 6, 10 i 12 Mpix.![]()
Jakon
D 300s | N 18-105 | N 35/1.8 | |
Podoba mi się S5ro. Sądzę że bardzo fajne wykonanie (jak d200), DR matryc fuji to marzenie, fajne kolorki... Ale rozdzielczości do tej z d2x naprawdę nie ma co porównywać. Ostrość i detaliczność 12mpix obrazu z s3 czy s5 można by porównywać do d2x jakby jego NEFa interpolować do 18 czy 20mpix
Ale w wielu przypadkach ważniejsze może być więcej EV w cieniach i światłach niż ilość pikseli. Wszystko zależy co do czego. Niestety, nie ma puszki idealnej![]()
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Ponawiam wobec tego propozycję - tym razem dla każdego posiadacza D200 :
zrób zdjęcie (RAW) np. butelki , czy kilku butelek piwa (jakiegoś ogólniedostepnego) przy ogniskowej np 35 czy 50 mm i przyslonie f5,6-8,0 z użyciem lampy błyskowej najlepiej światłem odbitym od sufitu, z odleglości np. 1m , ja zrobię podobne S3pro z Tamronem 17-50/2,8 - porównamy.
Pozdrawiam:
Andrzej
O rany - ale uparty. A po co mam robić? Obok mnie w plecaku leży i D200 i s3proMyślisz, że nie wiem jak focą*przez te same szkła?
Stary - bardzo lubię to miejsce - znaczy forum. Ale nie aż tak, żeby toczyć wojny ideolo. Przeczytaj jeszcze raz co w tym wątku napisał JK - gość wie co pisze
Idę spacerować - słonko wyszło. Świat taki piękny. A do tego urlop za pasem![]()
A coż to za autorytet?Jeżeli masz d200 i S3pro to zrób dwa takie samy RAW'y przy takich samych ustawieniach i udostepnij. To chyba nie jest zbyt wielki problem?
Moja wczesniejsza propozycja równiez nie powinna stanowić problemu.
Dlaczego się przed tym bronisz? Przecież to ucięłoby wszelkie spekulacje.
Pozdrawiam:
Andrzej
Powiem tak. Bardzo bym był rad gdyby z bagnetem EF był taki apart jak S5Pro. Dla mnie największym atutem tego aparatu jest sposób w jaki matryca rejestruje kolory. Chciałbym mieć takie coś. Ilość szczegółów całkowicie mi wystarcza, szumieć sobie może, to by mi akurat w takim aparacie zupełnie nie przeszkadzało.
Pozdrawiam
Marcin
Tak przy okazji, jeśli 12mpix obraz z s5pro, ma podobną ostrość i ilość detali co tradycyjna matryca o tej rozdzielczości, to z chęcią zobaczę z niego zdjęcie interpolowane do 25mpix z taką ostrością i ilością detali.
To jest crop z interpolowanego do 25mpix nefa z d2x (ISO400)
Ps. Tak przy okazji porządkowania dysku wpadły mi ręce efekty testowania RS Premium więc pozwoliłem sobie wkleić![]()
Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 08-07-2007 o 12:42
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Skontaktuj się z nami