Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez botak Zobacz posta
    Z d70s zdjecia nie wychodza z rozdzielczoscia 300dpi!
    no bo i jak skoro dpi zalezy od tego na czym ta fotka wyladuje. jesli 3000x2000 wydrukujesz jako 3"x2" to bedziesz mial 1000dpi, 30"x20" da z kolei 100dpi. jak napisales wczesniej 300 dpi przyjelo sie jako norma, dlatego taka rozdzialka jest definiowana w pliku, ale tam mozna zapisac cokolwiek. te 300dpi ma na celu mozliwie przyblizone wyswietlenie na monitorze w sofcie ktory te dane rozumie. po prostu od razu odpowiednio taka fotke przeskaluje.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    no bo i jak skoro dpi zalezy od tego na czym ta fotka wyladuje. jesli 3000x2000 wydrukujesz jako 3"x2" to bedziesz mial 1000dpi, 30"x20" da z kolei 100dpi...
    ... tutaj chodzilo o plik ktory "wychodzi" z aparatu

Cytat Zamieszczone przez Valwit Zobacz posta
    Te 300dpi ma na celu mozliwie przyblizone wyswietlenie na monitorze w sofcie ktory te dane rozumie. po prostu od razu odpowiednio taka fotke przeskaluje.
    ... tego to nie zrozumialem... chyba sie troche rozmijamy mysliami
    ale jesli juz to na monitorze dane wyswietlane sa w ppi

Domyślnie zakopane ach zakopane

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    Antonina dzieki za linka, ale chyba nadal jestem zielony. czy program JPEG crop o ktorym przeczytalem na Tej stronie pod chaslem -porady-odbitki. w rzeczywistosci przytnie tak jak w fotol;abie.? bo np zrobilem ramke widze ze jest rowniusienka, a po przycieciu nie mam dolu?. czy przerobkach np w PS przed zapisnaiem trzeba ustawic wielkos 10x 15 czyli ??? dpi x ??? dpi.czy zapisaujemy od razu.
    Ostatnio edytowane przez piotereks ; 07-07-2007 o 13:39
    Takie tam starocie

Domyślnie

Przeczytales wogole to co Ci napisalem?

jesli chcesz aby Ci pomoc, napisz krok po kroku co robisz
    1. Jaki masz plik ktory chcesz obrobic
    2. Jaki chcesz miec format wyjsciowy
    3. Jakiego programu uzywasz do kadrowania, dodawania ramki
    4. Jakiego labu chcesz uzyc. Rozmawiales w labie o swoim problemie?

w JPEGcrop raczej tego dobrze nie zrobisz
    w Photoshopie na pewno tak - tylko musisz wiedziec jak

Domyślnie

Przeczytales wogole to co Ci napisalem?

jesli chcesz aby Ci pomoc, napisz krok po kroku co robisz
    1. Jaki masz plik ktory chcesz obrobic
    2. Jaki chcesz miec format wyjsciowy
    3. Jakiego programu uzywasz do kadrowania, dodawania ramki
    4. Jakiego labu chcesz uzyc. Rozmawiales w labie o swoim problemie?

w JPEGcrop raczej tego dobrze nie zrobisz
    w Photoshopie na pewno tak - tylko musisz wiedziec jak
    ad1 jest bto plik JPEG
    ad 2 - chce aby na formacie 10 x 15 byla ramka ktora wczesniej utworzylem w PS. nnp. o szerokosci 30px
    ad 3 -roznie, najwygodniej gotowe ramki np fast stonne image fiewer, 2 pick, PS, bo np utworzylem ramki ktore sa gotowe w Photo Filtre, na monitirze byly widoczne a po wywolaniu ich nie bylo.
    ad 4 nie rozmawialem w moim labie foto-centrum
    ja sie troche gubie bo nie wiem czy po wstawieniu ramki odrazu robie zapisz i koniec, czy po zrobieniu ramki najpierw ustawiam jakies wielkosci , ale nie wiem jakie i gdzie, jest cos o pikselach, a nie wiem 10 x 15 jakie to wielkosci. z aparatu wisze 3000 na 2000.
    mowisz ze program jPEGcrop jest niedobry, a jak wlozylem do niego to co obrobilem w ramki to pokazal ze po wywolaniu obetnie mi ramki.
    Takie tam starocie

Domyślnie drukowanie zdjęć - przygotowanie do labu, internetowy lab

nie mam pojecia ile potrafisz zrobic w photoschopie, ale bardziej nie moge Ci pomoc

z tej strony: skrypt kadrujacy zdjecia
    mozesz sciagnac sobie actionscript, ktory po zainstalowaniu w photoshopie przygotuje odbitki dla Ciebie.
    Jesli potrafiles sobie zrobic ramki, to pewnie tez i bedziesz umial je w ps wstawic
    na tej samej stronie http://www.dcmag.co.uk/ w dziale download sa ramki, ktore mozna wykorzystac.

mam nadzieje, ze post z linkami do tego portalu nie narusza zasad uzywania tego forum.
    Mysle ze link do takiej strony przyda sie wielu osobom.
    Jesli ten post jest nie na miejscu, to prosze admina o jego skasowanie.

Domyślnie

... tutaj chodzilo o plik ktory "wychodzi" z aparatu

... tego to nie zrozumialem... chyba sie troche rozmijamy mysliami
    ale jesli juz to na monitorze dane wyswietlane sa w ppi
    moga byc w czymkolwiek. wpis 300 dpi w pliku jpeg prosto z aparatu ma na celu umozliwienie odpowiedniego wyswietlenia na kompie. o ile soft to zrozumie. zapisz sobie ten sam plik raz z wpisem 300 dpi a raz z 72 dpi i otworz np w PSie. porownaj skale jaka pokazuje przy obu PS (ctrl+r). ta przy 300 jest bardziej "zyciowa" i dlatego te wartosc aparat zapisuje.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

Valvit ni chce sie sprzeczac, tym bardziej na forum, ale sie mylisz.

Pracuje jako grafik komputerowy od ponad 8 lat i wiekszej bzdury niz napisales nie slyszalem:
    "wpis 300 dpi w pliku jpeg prosto z aparatu ma na celu umozliwienie odpowiedniego wyswietlenia na kompie..."
    nie wprowadzaj w blad forumowiczow.

pomijajac juz fakt, ze zle uzywasz jednostki dpi, ktora odnosi sie do sprzetu drukujacego

Niestety artykul ktory podala Antonina, jest tez nie do konca zgodny z prawda.
    poczytaj troche na ten temat, na pewno przyznasz mi racje (polecam zaczac od wikipedi, lub innego podobnego slownika)

Niedlugo ukaze sie moj artykul w jednym z pism komputerowych, na temat tego zagadnienia, to Ci go podesle.

Domyślnie

rozmiary ramek:
    dla maszyn gdzie dane podawane sa w "dpt" wywolujacych obraz z rozdzielczoscia 300dpt
    1cm - 120pixeli

dla maszyn gdzie dane podawane sa w "dpi" wywolujacych obraz z rozdzielczoscia 300dpi
    1cm - 118pixeli

dla labow w ktorych nie mozna uzyc opcji z rozmiarami ramek (przy drukowaniu z rozdzielczoscia 300dpt/dpi):
    przy maszynach z "dpt": zdjecie formatu 10x15cm zeby mialo ramke 1cm z kazdej strony musi miec rozmiar 1440x960pixeli
    przy maszynach z "dpi": zdjecie formatu 10x15cm zeby mialo ramke 1cm z kazdej strony musi miec rozmiar 1418x945pixeli
    tylko koniecznie trzeba zaznaczyc/powiedziec/napisac aby wylaczyli w maszynie autoskalowanie a wlaczyli centrowanie obrazu.

Jesli lab "drukuje" z rozdzielczoscia inna niz 300dpt/dpi to te moje obliczenia trzeba sobie przeliczyc.

Tak sobie poczytalem ten watek i nie moge dojsc w obliczeniach skoro 1cm ma 12o pixeli a zdjecie jest 10 na 15 czyli jak piszesz 10,2 na 15,5 to powinna byc tak
    10,2*1200=12240pixeli
    15,5*1200=18600pixeli
    kurcze jakies bzdury wychodza.
    jaki roazmiar w dpi ma zdjecie 10 na 15 czyste bez ramek???
    Takie tam starocie

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów