Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie RING - budujemy?

http://plfoto.com/1281536/zdjecie.html

Właśnie i ja złapałem podjara. Może wspólnie ustalimy co kupić i mniej więcej określimy jak to zrobić? Taki mały tutek dla innych - chętnie poeksperymentuję ze stałym światłem w studio...

Ma ktoś doświadczenie od czego zacząć?
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Al Bundy Zobacz posta
    http://plfoto.com/1281536/zdjecie.html

Właśnie i ja złapałem podjara. Może wspólnie ustalimy co kupić i mniej więcej określimy jak to zrobić? Taki mały tutek dla innych - chętnie poeksperymentuję ze stałym światłem w studio...

Ma ktoś doświadczenie od czego zacząć?
    to jest do d...
    1. praktycznie statyczne urządzenie, nie pochodzisz z tym wkoło modelki
    2. światło żarowe - kiepskie (delikatnie mówiąc) mieszanie z błyskiem mającym wiele kelwinów więcej.
    3. konsekwencja - całe studio na żarówkach lub praca tylko na jednej lampie - ringu
    4. długie czasy lub podnoszenie czułości lub otwarta przysłona lub przy dużej mocy - grzanie.
    5. regulacja mocy daje zmianę temp barwowej.
    6. to nie prawdziwy ring tylko punkciki (najmniej istotne - wiec na końcu)

kombinowałem by zrobic to na wielu lampkach błyskowych (sieciowych, mam kilkanaście niepotrzebnych elgaw na 220V), ale nie ma jak sterowac mocą. Z kolei gaszenie zwykłaych żarówek potencjometrem zmienia im chyba temperaturę barwową, więc taka regulacja mocy na żarówwkach tez jest to kitu.

co za problem to zrobić - to żaden problem techniczny. W dodatku w sieci to opisywano, były tutki, nawet tu na forum. Tylko po co taki duży grat z fatalną funkcjonalnością. Szkoda miejsca w studiu.

Al podłącz się tu: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=30698
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

I już... po termacie... wywalcie w kosmos ten wątek...

Dzięki - otrzeźwiałem...
    Al "CAPONE" Bundy
    Puszka, słoik, świeczka... tylko brak talentu.

Domyślnie

Pomysł dobry, też nad tym myślę. Może zrobić to na świetlówkach kołowych...

1. Źródło światła - świetlówka kołowa np. TL5 Super 80 Pro 60W/840, Ra 85, strumień 5000lm (Philips ale może być Osram, GE) o mocy 60W i średnicy zewnętrznej ok. 370mm (zastanawiam się czy nie zamało)
    2. Reflektor oblowany na miarę z otworem w środku, na który zostanie napylona próżniowo warstwa aluminium, potem odpowiednio zabezpieczona.
    3. Zasilanie EVG + DIM (elektronika - brak migotania, natychmiastowy zapłon, regulacja strumienia, stabilna barwa, przedłuża żywotność świetlówki) z ciepłym startem.
    4. Całość zamknąłbym matową przysłoną z poliwęglanu (równomiernie rozłożona luminancja na całej powierzchni).

Jutro postaram się coś naszkicować, albo zrobić fotkę (tych rzeczy które już mam).

edit// Uppps, trochę się spóźniłem...
    Ostatnio edytowane przez wavman ; 05-07-2007 o 16:26
    Grupa GRYF | D300s | MB-D10 | N12-24/4 G DX AF-S | N17-55/2.8 G DX AF-S | SB-800 | and ...

Domyślnie

no też bym coś takiego zbudował
    Al jakbyś był chętny to można połączyć siły , mam kumpla co pracuje w firmie sprzedającej i docinającej płyty meblowe tak więc jakby był konkretny projekt ...

dopisek : ja bym jednak spróbował
    Ostatnio edytowane przez sinner ; 05-07-2007 o 16:29
    Metal For Soul Beer For Body Thrash Till Death

Domyślnie

Nie polecam... sam zrobiłem, używałem na dwóch sesjach, sprzedałem.

Domyślnie

Możliwości są, przynajmniej jeżeli chodzi o źródła światła, zasilanie, reflektory i resztę mechaniki...

P.S. Nie musi to dotyczyć akurat tego, konkretnego rozwiazania. Pomyślę nad tym...
    Grupa GRYF | D300s | MB-D10 | N12-24/4 G DX AF-S | N17-55/2.8 G DX AF-S | SB-800 | and ...

Domyślnie dla majsterkowiczow

Dla wszystkich ktorzy chca sobie pomajsterkowac:

1. ring 1
    2. ring 2

mysle ze moze lepiej zaczac wlasnie od tego - koszty powinne byc duzo mniejsze (chociaz efekt tez inny)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów