Cytat Zamieszczone przez Austin Zobacz posta
Istotnym jest to, by nie dać się namówić na D40x, z którego niestety nie wychodzą już tak dobre zdjęcia jak z D40. Często w poradach łączy się te dwa modele, a przecież w kwestii jakości zdjęć bardzo się różnią na korzyść starszej i tańszej wersji.

Stosunkowo nie dawno dzięki uprzejmości ludzi z zaprzyjaźnionego Fotojokera jak i zaspokojeniu ich własnej ciekawości, zrobiliśmy naprawdę sporo praktycznych porównań pomiędzy dostępnymi u nich modelami Nikona (wykluczając D200).
Może się to okazać dla większości nie łatwe do uwierzenia, ale mimo wielu prób na różnych ustawieniach najlepsze JPG’i generował D40 bez X.
Pod względem ostrości i szumów (zwłaszcza na wyższych ISO), wyraźnie lepiej wypadł od D80 - niestety.
Napisałem niestety, ponieważ byłem już zdecydowany na zakup D80, a to porównanie miało mnie tylko umocnić w przekonaniu o słusznym wyborze(zamianie). Wyszło jednak zupełnie inaczej niż oczekiwałem i uznałem, że jeśli bardziej od ergonomii czy pod pewnymi względami szerszych możliwości, zależy mi jednak na jakości zdjęć, to muszę zostać z D40. Przynajmniej do czasu pojawienia się nowego modelu.

Dodam, że D70s według naszej subiektywnej oceny, uplasował się zdecydowanie na końcu.

Podkreślam, że ocenialiśmy aparaty tylko pod względem jakości zdjęć, ponieważ pozostałe kwestie według mnie są na korzyść D80.

PS. Oczywiście, to żaden miarodajny test i nikogo tą wypowiedzią nie chcę przekonywać do zakupu D40, ani tym samym urazić użytkowników pozostałych modeli. Tym bardziej, że każdy z nas ma inne priorytety przy wyborze aparatu.
Chciałem się jedynie podzielić swoimi spostrzeżeniami, które mi pozwoliły podjąć pewne decyzje i być może pomogą również innym.

Pozdrawiam
Jak ja uwielbiam takie posty .