Close

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 125

Wątek: ktory wybrac??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macro Zobacz posta
    Jasne! I to nie jest dziwne! Jeśli przejdziesz świadomie dajmy na to na D200 to nie będziesz chciał wrócić na D40 etc.
    Ale co ci dało przejście na D40? Jak sądzę przede wszystkim więcej opcji przy robieniu zdjęć. Możliwość zmiany obiektywu itp itd.

A jak ktoś chce tylko nacisnąć i zrobić zdjęcie, które będzie wystarczająco dobre technicznie do oglądania na monitorze domowego komputera, to naprawdę co lepsze małpki przy dzisiejszych technologiach już mogą wystarczyć.
    Zacznijmy od tego że to nie jest mój pierwszy aparat cyfrowy. Będzie to mój czwarty aparat , a trzeci cyfrowy (HP850,FZ10) ...
    Powody dla których kupiłem lustro:

- o wiele niższe szumy i dostępne wyższe ISO.
    - większa fizycznie wielkość matrycy - czyli większa szczegółowość zdjęć
    - o wiele szybszy i precyzyjniejszy AF
    - o wiele szybsza praca aparatu
    - zdjęcia seryjne
    - szeroki kąt
    - mozliwość kreowania głębi ostrości

I to wszystko ...
    Oba poprzednie aparaty miały także tryby półautomatycznie i manualne , ale wykorzystywałem je sporadycznie ...
    Możliwości wymiany obiektywów to plus , ale wiem że szafy obiektywów nie mam i nie będe miał. Mi osobiście marzyłby się obiektyw 18-135 lub 18-200 ze stabilizacja i jasnością 2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nadgob Zobacz posta
    Jasne że jak się ma kase to kupuje się jak najlepszy sprzęcior, Ale jeśli wybiera się miedzy D40;50;70s to ceny są tak podobne że wypadało by wybrać najlepszy dla siebie a nie najdroższy.
    Ceny podobne ?

Gdzie dostaniesz nowiutkie D70s z Kitem za niecałe 1600zł ?
    Bo tyle po odjęciu 340zł zwrotu kosztuje D40 KIT ...

D70s KIT to minimum 2600zł czyli 1000zł więcej niż D40 ...

Dla mnie cena niezbyt podobna ...

Nie wierzę że ktoś będzie kupował obiektywy w cenie aparatu lub jeszcze drożej w przypadku D40.
    Taka osoba wybierze D80 czy tez D200 ...
    A jeśli w przyszłości znudzi się jej te lustro i zacznie nie wystarczać (pytanie tylko czego ??? chyba jedynie braku silnika) to wymieni na jakiś inny aparat ...
    Za kilka lat z przyjemności wymieni sobie jakiś z 20Mpix stabilizacja , czyszczeniem matrycy i innymi gadżetami

Mam kumpla który kupił zaraz po premierze Canona 350D. Kupił na "przyszłość". Miał kupować później obiektywy i itd i się rozwijać. I ??? I został przy KITcie a teraz sprzedaje i kupuje nowy aparat 400D bo lepszy i wogóle bardziej rozwojowy
    Sadzę że znów skończy się na KITcie

Domyślnie

Ciekawe jakie szkła "uciągną" taką 20-megapikselową matrycę.... Dopiero będzie trzeba się wybulić
    Kupowanie body z myślą, że "ze szkłami jakoś będzie" to duży błąd. Niemniej rozumiem też osoby, które chcą mieć nowsze body, bo takie często daje im lepsze obrazki, np. jeśli chodzi o odszumianie. Z trzeciej zaś strony mam ciągle w głowie Akustyka z Canon Board, który fotografuje Canonem 10D, a zdjęciami się można tylko zachwycać .... (http://akustyk.magma-net.pl/portfolio/index.php)
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 06-07-2007 o 17:32

Domyślnie

Jakby tak policzyć to ja będzę takim dziwnym userem - właśnie kupiłem Tamrona 90 Macro i będę bez AF się bawił
    Ale jakbym zainwestował w D80 to pewnie bym Tamronika tak szybko nie kupił ...

Kupił bym go odrazu
    ######################
    D50 | T17-50 | 55-200VR | T90

Domyślnie

Mam nadzieję, że zamiast 20Mpixli bedzie stabilizacja od 30s i rozpiętość tonalna od czarnej dziury do wybuchu supernovej
    ######################

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wlasiukk Zobacz posta
    rozpiętość tonalna od czarnej dziury do wybuchu supernovej
    I wtedy przestanie być ważny problem pomiaru światła z m42 i innymi manualami

Rozmowny Awatar Macro
    Miasto
    Łódź/Warszawa/Sztokholm

Domyślnie

Kaszpir - no i fajnie. Znaczy, że podjąłeś świadomą decyzję i wybrałeś aparat który ci najbardziej odpowiada. Prawdopodobnie korzystasz również z większości możliwości które dostarcza, skoro je wymieniłeś. Ja nie twierdzę, że nie ma sensu go kupować. Mnie po prostu chodzi o to, że jeśli robienie zdjęcia ma się sprowadzać do znalezienia ładnego kadru i naciśnięcia spustu bez rozpracowania możliwości aparatu, to IMO nie ma sensu namawiać ludzi do lustrzanki. Dzisiejsze kompakty wydają się wtedy aż nadto wystarczające.

Cytat Zamieszczone przez Antonina Zobacz posta
    I tak na koniec wybierając D40 automatycznie skazujesz się na większe koszty jeśli będziesz chciał kupić lepszy obiektyw , (...) przy D50 D70 D80 kupisz obiektyw AF nawet z drugiej ręki w cenach nie porównywalnych do tych AF-S
    W sumie bardzo dobry argument. Można też pójść dalej - przy D200 zyskujesz dostęp do całego arsenału szkieł manualnych, które można kupić jeszcze taniej.
    Problem tylko polega na tym na ile oceniasz swoje aspiracje.
    L166B | F80 | F65 | OM20 | D300 | N50/1.8 | N12-24/4 | T90/2.8 DI | S30/1.4 | F85/1.4 | takie tam...

"How do you feel about women's rights? I like either side of them."

Domyślnie

Macro - naprawdę p..lisz - kupiłem D40 po Panasie fz50 - więc raczej nowym i zaawansowanym kompakcie. To są jednak dwa różne światy, w jednym widzisz biegnącego pieska w wizjerze , włączasz tryb seryjny i gówno z tego masz a w drugim masz serię ładnych zdjęć
    ######################

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariuniu Zobacz posta
    Zbigniew trochę źle zrozumiałeś - moja opinia nie dotyczyła Ciebie ale tego co napisał bergbary, który uważa że Twój kot jest niedoświetlony.

bwn możesz sprecyzować w którym miejscu d40/d40x jest bardziej "wykastrowany" niż 400D? Jeśli masz na myśli "okrzyczane" pozbawienie d40 wbudowanego napędu optyki to zdaje sie że 400D także takowego nie posiada. I nie ma tu znaczenia także aktualny, choć uważam że bardzo chwilowy, mały wybór szkieł z napędem AF - zwróć uwagę że niezależni producenci (przykład sigmy) już opracowują wersje szkieł "śrubokrętowych" z własnym napędem AF. A tak abstra****ąc - nie uważam że wybór jest mały - wskaż mi obiektyw ze stajni canon w cenie do 1100zł o mozliwościach nikkora 55-200 VR . Co do kitowego obiektywu d40 to już dawno zostało stwierdzone także przez "niezależnych testerów" że niestety ale nikkor 18-55 jest dużo lepszym obiektywem niż canon 18-55. Pozdrawiam.
    Kup sobie 50 1,8 z nikkora i podepnij ja do d40 lub kup 50 1,8 canona i podepnij do 400d.
    To chyba taka najtańsza odpowiedź.Zbigniew juz Ci odpowiedział.
    Ja też się bawiłem manualem ale doszedłem do wniosku po co sobie utrudniać życie jak jest AF.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Macro Zobacz posta
    sprowadzać do znalezienia ładnego kadru i naciśnięcia spustu bez rozpracowania możliwości aparatu, to IMO nie ma sensu namawiać ludzi do lustrzanki. Dzisiejsze kompakty wydają się wtedy aż nadto wystarczające.
    No bo nie ma sensu.
    Dla wielu osób takie coś jak szum nie istnieje i nie zwracają uwagę. Tak samo jak szczegóły i itd ...
    Wystarczą ładne kolorki i aby było coś tam widać ...

Mi przestała wystarczać hybryda mimo że fajnie mieć aparat z x12 zoom , ze stabilizacja i o jasności 2.8
    Brakowało/przeszkadzało mi to co wymieniłem ...

I dlatego kupiłem lustro. Możliwości zmian obiektywów to plus , ale wiem że i tak kupię co najwyżej 1 obiektyw i to wszystko.

Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów