Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 125

Wątek: ktory wybrac??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Czuję moim wszechprześwietlającym nosem, że pewnie sprawa rozbiła sie o pomiar światła w D80
    Owszem, masz nosa.
    Muszę też przyznać, że to głównie Twoje opinie na temat D80 skłoniły mnie właśnie do dalszych przemyśleń i zrobienia tych praktycznych porównań tuż przed zakupem.

Natomiast problem pomiaru światła na matrycowym to chyba również problem D40, choć zdarza mi się to rzadziej niż w opisywanych przypadkach z D80. Zresztą, żeby się wypowiedzieć obszerniej w tej kwestii, należałoby mieć oba aparaty przez dłuższy czas.

Jednak najbardziej negatywnie w D80 zaskoczyła mnie słabsza niż u mnie ostrość wychodzących z niego zdjęć, zwłaszcza na wyższych ISO. I w sumie nie jest ważne czy tak się dzieje w wyniku odszumiania czy jeszcze innych rzeczy.
    Faktem jest, że różnica w porównaniu z D40 była na tyle widoczna, że pozostałe rzeczy przeważające na jego stronę, jakoś nagle stały się mniej przekonywujące jak dla mnie.

Domyślnie

Jacek, my pleasure
    Zaczęło się od: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=10583
    A skończyło na: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=12135

Lektura na długie, zimowe wieczory

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Austin Zobacz posta

Jednak najbardziej negatywnie w D80 zaskoczyła mnie słabsza niż u mnie ostrość wychodzących z niego zdjęć, .
    oj to D200 też cię nie zachwyci. Porównywałeś praktycznie body d200 do tych z matrycami 6MP?
    Sprawdź to sobie - bo sie rozczarujesz.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Austin - odnośnie pomiaru światła - nie będę zaczynał tutaj długich opisów, a skomentuję tylko jedno - D200 to ideał, jeżeli chodzi o ustawianie parametrów ekspozycji. Czasami trzeba dać nawet trochę na plus. Po długim czasie bojów z D80 (później korzystałem tylko z CW/spot) czuję, że wreszcie mam to, czego chciałem. Ile bym kiedyś dał, aby D80 tak działał jak D200, albo przynajmniej tak działał jego pomiar matrycowy w normalnych warunkach za dnia, jak działał z lampą (bo tutaj zastrzeżeń nie miałem ani trochę).
    O D40 nie piszę, bo nie wiem, ale zdaje się, że też miewa podobne odjazdy.

Odnośnie ostrości - zgadza się, przy wyższych ISO z D80 jest kaszka, ale dotyczy to JPGów. W przypadku D200 też nie jest cudownie i to nie tylko dla dużych ISO, ale ogólnie JPGów. Jeżeli robisz w NEFach, problem znika i D200 sprawuje się świetnie (inna sprawa, że powyżej ISO1000 nie wychodzę, chyba, że na siłę chcę robić zdjęcia typu low-light).

Domyślnie

Jacek - ja ostatnio pokazywałem jako przykład moją bestię zrobioną na ISO800 bez specjalnego napinania się. Jeżeli taka jakość nie wystarcza komuś do zastosowań amatorsko-półprofesjonalnych, to ja już nie wiem co. Niech na 5D zbiera i stawia namiot na Żytniej

Domyślnie

tylko to było robione żyletką micro 60/2.8 i na NEFie. Nie dostanie tego na zoomie 18-135 bez wyostrzenia.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

To prawda, choć Nikkor był tyci tyci niewiele przymknięty. Trudno mi powiedzieć, jak dałby radę kit Nikona (choć może niedługo sprawdzę, bo jakąś używkę 18-70 planuję kupić, aby mieć w miarę tani szeroki kąt). Na pewno zaś byłoby gorzej, jeżeli byłby to JPG, ale z tym formatem pożegnałem się już przed zakupem aparatu, przyjmując jako standard NEF i wyostrzanie na poziomie niecałe 100, 3 w C1. No i od tej pory mam spokój.

A poza tym jestem cały czas zwolennnikiem teorii, że ostrość i niskie szumy to nie wszystko - liczy się ogólne obrazowanie i wiele innych cech samej puszki. Z tego powodu nie mam D70s, ani też nie pchałem się dalej w... brrrr... Canona.
    Ostatnio edytowane przez Zbigniew ; 10-07-2007 o 01:45

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Jacek - ja ostatnio pokazywałem jako przykład moją bestię zrobioną na ISO800 bez specjalnego napinania się. Jeżeli taka jakość nie wystarcza komuś do zastosowań amatorsko-półprofesjonalnych, to ja już nie wiem co. Niech na 5D zbiera i stawia namiot na Żytniej
    Widziałem już wcześniej te foty i taka ostrość jest dla mnie w zupełności wystarczająca.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    tylko to było robione żyletką micro 60/2.8 i na NEFie. Nie dostanie tego na zoomie 18-135 bez wyostrzenia.
    A czy z 28-70mm f/2.8 da radę osiągnąć coś takiego?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    bielsk podlaski

Domyślnie

Jak Sprawdzic W Sklepie Czy Aparat Jest W 100% Sprawny? Bez Zadnych Ukrytych Wad Itp??

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zinek2005 Zobacz posta
    Przepraszam ze pytam sie po raz kolejny, ale musze. Mialem zamiar kupic juz nikona d40, ale pewne watpliwosci spowodowaly ze napisalem do biura e-cyfrowe z pytaniem o pomoc. Otrzymalem odpowiedz ze jesli chcialbym pozostac przy kicie, to nie warto kupywac nikona, lepiej fuji s9600, nawet z dwoma obiektywami, fuji bedzie przewyzszal nikona pod wzgledem funkcji i jakosci zdjec. czy to prawda? czy d40 to napewno dobry wybor??
    Do S9600 mozna podlaczac obiektywy ?

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów