Witam wszystkich użytkowników, prosze o podpowiedź, który z aparatów Nikona będzie lepszy dla fotoamatora z jakimś doświadczeniem. Nie użytkowałem nigdy lustrzanek Nikona. Z góry dziękuję za krótką informacje porównawczą.
Szukaj
Witam wszystkich użytkowników, prosze o podpowiedź, który z aparatów Nikona będzie lepszy dla fotoamatora z jakimś doświadczeniem. Nie użytkowałem nigdy lustrzanek Nikona. Z góry dziękuję za krótką informacje porównawczą.
d70
akceptowany przez wydawnictwa
szybszy
lepszy bo nowszy
olo
Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!
dziękuję bardzo za podpowiedź
Zapamiętałem tylko jedną definicję porównawczą obydwu puszek:
D100 jest lepszy, D70 robi lepsze zdjęcia.![]()
"W prawdziwym świecie, tak jak i we śnie nic nie jest tym, czym się wydaje." D. Koontz.
Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow w niektorych postach.
polemizowałbym nieco, ISO1600 moim zdaniem przyjaźniejsze dla oka w D100, wizjer w D70 jest śmieszny, w D100 akceptowalny, D100 - korpus magnezowy, rękojeść nie oklejana gumą ale solidnie gumowany metal! - nie ma szans się nic odkleić, D100 zapisuje RAW jako nieskompresowany lub skompresowany, do wyboru, D70 tylko skompresowany(stratny jak wiadomo), a to że D100 nieco wolniej zapisuje...
nie słyszałem żeby ktoś D100 zamienił na D70, a odwrotnie i owszem...
tak więc staruszka D100 będę zawsze oceniał wyżej niż D70
'lepsze bo nowsze' - akurat w dzisiejszych czasach nijak ma się to do jakości niektórych produktów
W tej klasie jest jeszcze Fuji S2Pro, konstrukcja podobnie jak D100 bazowana na F80.
nie mieszajcie człowiekowi w głowie - pierwsza podpowiedź sie liczy
D70 aczkolwiek lepiej byłoby postarac sie o D70s. Jest roznica nie tylko w wielkosci LCD. Miałem wszystkie, D100 pewnie jako jeden z nielicznych forumowiczow nowke za 12tys zł cztery lata temu a D70s juz za nowke tylko niecale 4tys ale D70 robi lepsze zdjecia a w cyfrze to najistotniejsze, tu nie kupisz lepszego filmu. Pewnie ze solidniejszy, ładniejszy itp itd ale w dzisiejszych czasach to juz antyk - bufor 7 RAWówa kompresja RAWa w D70 w niczym nie przeszkadza - w D200 mam właczoną na stałe - roznicy nie zobaczysz w normalnych warunkach. No i D100 bedzie baaardzo przechodzony, mozliwe iz na skraju swego zywota...
a ja - zdecydowanie d70.
co do lepsze bo nowsze. Owszem, zgadzam się jak najbardziej, że nie zawsze tak jest.
Tylko pamietaj o jednym - obie puszki to własciwie okres niemowlęcy w lustrzankach cyfrowych. Wtedy wszystko szybko się zmienia. D70 jest wiele nowszy. Dziś już nie ma takich róznic między puszkami i aparty będą się różniły coraz mniej (myślę o obrazowaniu, a nie o funkcjach i ergonomii).
Z trego też względu polecam nawet d50 - który jest o niebo lepszy niż d100, co może zwolenników solidnych body zbulwersować. Dla mnie nie liczy się opakowanie, a obrazek jaki daje matryca.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
przepraszam za OT ale zgodzę się że nowsze puszki dają ładniejszy obrazek - między innymi dlatego zdecydowałem sie na d40 a nie na d70s. tak więc mając wybór między tymi puszkami wybrałbym D70. Chociaż ergonomia również ważna (wiem to porównując d40 do swojej F601 - niebo a ziemia na korzyść analoga. )
Skontaktuj się z nami