Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: D70 czy D100?

Smile D70 czy D100?

Witam wszystkich użytkowników, prosze o podpowiedź, który z aparatów Nikona będzie lepszy dla fotoamatora z jakimś doświadczeniem. Nie użytkowałem nigdy lustrzanek Nikona. Z góry dziękuję za krótką informacje porównawczą.

Domyślnie

d70
    akceptowany przez wydawnictwa
    szybszy
    lepszy bo nowszy
    olo
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

Domyślnie podziękowania

dziękuję bardzo za podpowiedź

Domyślnie

Zapamiętałem tylko jedną definicję porównawczą obydwu puszek:

D100 jest lepszy, D70 robi lepsze zdjęcia.
    "W prawdziwym świecie, tak jak i we śnie nic nie jest tym, czym się wydaje." D. Koontz.
    Pozdrawiam i przepraszam za brak polskich znakow w niektorych postach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomiu Zobacz posta
    Zapamiętałem tylko jedną definicję porównawczą obydwu puszek:

D100 jest lepszy, D70 robi lepsze zdjęcia.
    polemizowałbym nieco, ISO1600 moim zdaniem przyjaźniejsze dla oka w D100, wizjer w D70 jest śmieszny, w D100 akceptowalny, D100 - korpus magnezowy, rękojeść nie oklejana gumą ale solidnie gumowany metal! - nie ma szans się nic odkleić, D100 zapisuje RAW jako nieskompresowany lub skompresowany, do wyboru, D70 tylko skompresowany(stratny jak wiadomo), a to że D100 nieco wolniej zapisuje...
    nie słyszałem żeby ktoś D100 zamienił na D70, a odwrotnie i owszem...
    tak więc staruszka D100 będę zawsze oceniał wyżej niż D70

'lepsze bo nowsze' - akurat w dzisiejszych czasach nijak ma się to do jakości niektórych produktów
    DSLRowanie, taniec towarzyski, siatkówka, wino chilijskie

www.sztukapatrzenia.pl

Domyślnie

W tej klasie jest jeszcze Fuji S2Pro, konstrukcja podobnie jak D100 bazowana na F80.

Domyślnie

nie mieszajcie człowiekowi w głowie - pierwsza podpowiedź sie liczy
    D70 aczkolwiek lepiej byłoby postarac sie o D70s. Jest roznica nie tylko w wielkosci LCD. Miałem wszystkie, D100 pewnie jako jeden z nielicznych forumowiczow nowke za 12tys zł cztery lata temu a D70s juz za nowke tylko niecale 4tys ale D70 robi lepsze zdjecia a w cyfrze to najistotniejsze, tu nie kupisz lepszego filmu. Pewnie ze solidniejszy, ładniejszy itp itd ale w dzisiejszych czasach to juz antyk - bufor 7 RAWów a kompresja RAWa w D70 w niczym nie przeszkadza - w D200 mam właczoną na stałe - roznicy nie zobaczysz w normalnych warunkach. No i D100 bedzie baaardzo przechodzony, mozliwe iz na skraju swego zywota...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    No i D100 bedzie baaardzo przechodzony, mozliwe iz na skraju swego zywota...
    I to jest chyba najpoważniejszy argument....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gregoire7 Zobacz posta
    tak więc staruszka D100 będę zawsze oceniał wyżej niż D70

'lepsze bo nowsze' - akurat w dzisiejszych czasach nijak ma się to do jakości niektórych produktów
    a ja - zdecydowanie d70.
    co do lepsze bo nowsze. Owszem, zgadzam się jak najbardziej, że nie zawsze tak jest.
    Tylko pamietaj o jednym - obie puszki to własciwie okres niemowlęcy w lustrzankach cyfrowych. Wtedy wszystko szybko się zmienia. D70 jest wiele nowszy. Dziś już nie ma takich róznic między puszkami i aparty będą się różniły coraz mniej (myślę o obrazowaniu, a nie o funkcjach i ergonomii).
    Z trego też względu polecam nawet d50 - który jest o niebo lepszy niż d100, co może zwolenników solidnych body zbulwersować. Dla mnie nie liczy się opakowanie, a obrazek jaki daje matryca.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

przepraszam za OT ale zgodzę się że nowsze puszki dają ładniejszy obrazek - między innymi dlatego zdecydowałem sie na d40 a nie na d70s. tak więc mając wybór między tymi puszkami wybrałbym D70. Chociaż ergonomia również ważna (wiem to porównując d40 do swojej F601 - niebo a ziemia na korzyść analoga. )

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów