Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Domyślnie

Zastanów się na spokojnie co wypisujesz. Napisałeś:

Cytat Zamieszczone przez jerry-krakow Zobacz posta
    Cytat:..... A wiec wyjasnie lopatologicznie: ja pracuje w 95 przypadkow na M. Ustawienie czas 1/80 f 2,2 dla przykladu. Lampa ustawiona na ttl, fp, bl, slow synch. Wlaczone auto-iso. Dolna granica 100, gorna 800.
    A teraz jak sie obiawa to czego bym chcial uniknac:
    Kieruje obiektyw do zrobienia pierwszego kadru przy wylaczonej lampie: M 1/80 f2,2, aparat dobiera czulosc 320.
    Ustawiam drugi kadr: M 1/80 f2,2, aparat dobiera czulosc 500.
    Itd.
    Wlaczam lampe i co? Czulosc automatycznie spada do 100 i wyglada na to ze aparat podporzadkowuje sie lampie ignorujac zupelnie auto-iso i slow synch! .....
    Pomyśl chwilę. Jeśli ustawiłeś parametry bez lampy i wyszło ci ISO320, 1/80" i f/2.2 to oznacza, że takie właśnie parametry wystarczają do wykonania poprawnego zdjęcia. Po co ci w takim przypadku lampa? Jeśli lampa ma błysnąć z mocą większą niż 0% to dobrane parametry będą niewłaściwe, a zdjęcie zostanie prześwietlone. Jeśli moc błysku będzie większa niż 0%, to trzeba coś w parametrach zmienić. Algorytm doboru parametrów słusznie dochodzi do wniosku, że jeśli włączasz lampę, to chcesz dołożyć trochę światła. Wykonuje twoje polecenie i szuka miejsca, w którym korekta parametórw może być dokonana najmniejszym kosztem dla zdjęcia. Przymknięcie przysłony jest niedopuszaczalne, bo zmieni się również głębia ostrości i dostaniesz zupełnie inne zdjęcie. Krótszy czas jest niedopuszczalny, bo ruch, który chciałeś zarejestrować na zdjęciu, zostanie zamrożony w dużo większym stopniu niż planowałeś, a na dodatek światła zastanego nie będzie. Ale korektę trzeba jednak wprowadzić, bo z błyskiem lampy, światła będzie więcej. Pozostaje więc tylko zmiana czułości, bo konsekwencje takiej zmniany są najmniejsze dla ostatecznego zdjęcia, a na dodatek takie zmiany są dla tego zdjęcia korzystne. Zrozumiałeś? Jeśli nadal nie zrozumiałeś, to uważnie przeczytaj wszystko od początku, pomyśl, postaraj się zrozumieć, jeszcze raz pomyśl i dopiero później krytykuj Nikona i osoby, które starają się zwrócić ci uwagę, na to że czegoś nie rozumiesz.

I jeszcze raz. Jeśli włączasz lampę, to parametry naświetlania (czas, przysłona, czułość) nie mogą być takie same, jak przy lampie wyłączonej, bo zdjęcie będzie prześwietlone. Coś się musi zmienić, albo lampa musi "błysnąć" z mocą 0%. Tak jest i tego nie zmienisz.

I jeszcze jedno.
    .... natchnal JK do kolaboratu.
    Wiem, wiem. Trudne słowo. Powinno być elaborat, ale co tam. Nie rozumiesz reguł doboru parametrów ekspozycji, to możesz też nie rozumieć znaczenia trudnych słów.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 06-07-2007 o 09:05
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    ...Powinno być elaborat, ale co tam. Nie rozumiesz reguł doboru parametrów ekspozycji, to możesz też nie rozumieć znaczenia trudnych słów...
    Powiem tak. Masz rację. Ale dyplomata z Ciebie żaden

Domyślnie

Tu nie idzie o dyplomację, to nie szczyt w Brukseli. Tu chodzi tylko o uzmysłowienie koledze, że choć robi zdjęcia, to nie wiele z tego rozumie.
    Jacek

Domyślnie

Jeśli ustawiłeś parametry bez lampy i wyszło ci ISO320, 1/80" i f/2.2 to oznacza, że takie właśnie parametry wystarczają do wykonania poprawnego zdjęcia. Po co ci w takim przypadku lampa? Jeśli lampa ma błysnąć z mocą większą niż 0% to dobrane parametry będą niewłaściwe, a zdjęcie zostanie prześwietlone.
    (...)
    I jeszcze raz. Jeśli włączasz lampę, to parametry naświetlania (czas, przysłona, czułość) nie mogą być takie same, jak przy lampie wyłączonej, bo zdjęcie będzie prześwietlone. Coś się musi zmienić, albo lampa musi "błysnąć" z mocą 0%. Tak jest i tego nie zmienisz.
    (...)
    Wiem, wiem. Trudne słowo. Powinno być elaborat, ale co tam. Nie rozumiesz reguł doboru parametrów ekspozycji, to możesz też nie rozumieć znaczenia trudnych słów.
    Piszesz, że przy optymalnie dobranych parametrach ekspozycji błysk lampy musi wpłynąć na te parametry i to jest prawda ... dla jednolicie szarej kartki. W innym przypadku już nie do końca. Zastosowania lampy błyskowej to nie tylko oświetlenie głównego motywu. To także redukcja kontrastów, dooświatlenie głównego motywu. Uatrakcyjnienie ogólnego oświetlenia kolorowym błyskiem i pewnie masę innych. Nigdy nie zdarzyło ci się użyc lampy w pełnym słońcu? Oczywiście każde źródło światła wpływa na jasność sceny, ale czasem wpływ jest an tyle mały, że parametry ekspozycji się nie zmienią. Taka sama sytuacja może być np. na dyskotece. Chcesz mieć tło dobrze naświetlone. Ale postacie blisko ciebie mogą być słabo oświetlone, bo źródło światła jest za nimi. Wtedy włanczasz lampę, wolna synchronizacja i ... No właśnie. Kicha. Postacie dobrze oświetlone, a tło niekoniecznie. Trzedba samemu sobie podnieść ISO, co zabiera cenny czas (o ile oczywiście komuś na nim zależy). I o to się rozchodzi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    ... Wtedy włanczasz lampę .....
    No tak, jeśli "włanczasz", to może masz rację. Ale jeśli tylko włączasz, to już niekoniecznie.
    Jacek

Domyślnie

Widze ze JK gadula to podrecznikowy teoretyk. Ale coz zrobic-wyjasnienie problemu tkwiacego w zaczetum przeze mnie watku jest juz bardziej skomplikowane. Coz to juz praktyka niestety. Widze ze milo_ja wie o co chodzi. Nikon zrobil to tak a nie inaczej-auto-iso jest uzywalne w pelnym znaczeniu tej opcji jedynie dla pracy bez lampy. Szkoda, gdyz i w instrukcji i pod klawiszem informacyjnym w menu aparatu Nikon informuje ze opcja ta dziala rowniez z lampa. NIE DZIALA! Nikt tu przeciez nie placze tylko sie zastanawia-a zdjecia robimy dalej! Pozdrawiam.

Domyślnie

Widze ze JK gadula to podrecznikowy teoretyk. Ale coz zrobic-wyjasnienie problemu tkwiacego w zaczetum przeze mnie watku jest juz bardziej skomplikowane. Coz to juz praktyka niestety. Widze ze milo_ja wie o co chodzi. Nikon zrobil to tak a nie inaczej-auto-iso jest uzywalne w pelnym znaczeniu tej opcji jedynie dla pracy bez lampy. Szkoda, gdyz i w instrukcji i pod klawiszem informacyjnym w menu aparatu Nikon informuje ze opcja ta dziala rowniez z lampa. NIE DZIALA! Nikt tu przeciez nie placze tylko sie zastanawia-a zdjecia robimy dalej! Pozdrawiam.
    Rozumiem, że nawet wiedzy na poziomie szkoły podstawowej nie ogarniasz. Cóż, nie ty jeden. W dzisiejszych czasach to podobno problem pomijalny. Ważne osoby w państwie mówią, że jak ktoś zrozumiał cały program podstawówki, to już prawie jest wykształciuchem.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 08-07-2007 o 16:44
    Jacek

Domyślnie

Rozumiem, że nawet wiedzy na poziomie szkoły podstawowej nie ogarniasz. Cóż, nie ty jeden. W dzisiejszych czasach to podobno problem pomijalny. Ważne osoby w państwie mówią, że jak ktoś zrozumiał cały program podstawówki, to już prawie jest wykształciuchem.
    Czyżbyś próbował się dowartościować poniżając innych? W twoich oczach może to zadziała, ale czasem pomyśl, jak to odbiorą inni. Z gołą inaczej. To tyle z mojej stony.

Domyślnie

A co mam wam napisać, jeśli nie docierają do was argumenty merytoryczne? Jak mam wam wytłumaczyć, że jeśli zwiększacie ilość światła za pomoca lampy założonej na body, to parametry ekspozycji muszą ulegać zmianie? Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest przypadek, gdy efektywna moc błysku lampy jest tak mała, że zmiana ilości światła nie przekracza 1/3EV lub 1/2EV (w zależności od tego jakie macie body i co macie ustawione w parametrach). Ale w takiej sytuacji lampa nie jest do niczego potrzebna, bo praktycznie nie zmienia warunków oświetlenia.

To jest jakaś książkowa teoria? To się nie zgadza z waszą praktyką? Mogę się zgodzić, że są to informacje podstawowe, ale teoretycznymi to bym ich raczej nie nazwał - prędzej elementarzem dla początkującego fotografa amatora.
    Jacek

Domyślnie

A co mam wam napisać, jeśli nie docierają do was argumenty merytoryczne? Jak mam wam wytłumaczyć, że jeśli zwiększacie ilość światła za pomoca lampy założonej na body, to parametry ekspozycji muszą ulegać zmianie? Jedynym wyjątkiem od tej reguły jest przypadek, gdy efektywna moc błysku lampy jest tak mała, że zmiana ilości światła nie przekracza 1/3EV lub 1/2EV (w zależności od tego jakie macie body i co macie ustawione w parametrach). Ale w takiej sytuacji lampa nie jest do niczego potrzebna, bo praktycznie nie zmienia warunków oświetlenia.
    Pisz po prostu do rzeczy i już. Uwierz mi. Zasada działania lampy jest jasna i fakt, że "jak czymś zaświecisz to jest jaśniej" też jest znany. I co więcej, jak słusznie zauważyłeś (o czym pisałem wcześniej), gdy zmiana ilości światła nie przekracza 1/3EV lub 1/2EV. I, tu może cię zaskoczę, właśnie o takich sytuacjach mówimy. Bo jak w ciemnym pokoju nastawisz czas naświetlania na wystarczająco długo i odpowiednią czułość, to osiągniesz efektywną nasność jak w dzień. Wtedy dopalenie lampą niewiele zmieni i parametry pozostaną te same. Jaki tego sens? Doświetlenie cieni, zatrzymanie mocno rozmytych długim naświetlaniem postaci czy inne takie. To jest połączenie teori z praktyką. Mam wrażenie, że dobrze o tym wiesz, tylko za jakiś dziwnych powodów nie chcesz tego przyznać. Ew. operujemy na zupełnie innej bazie pojęciowej i nie dziwne, że trudno się dogadać, ale nie sądzę, że zachodzi ten przypadek.

To jest jakaś książkowa teoria? To się nie zgadza z waszą praktyką? Mogę się zgodzić, że są to informacje podstawowe, ale teoretycznymi to bym ich raczej nie nazwał - prędzej elementarzem dla początkującego fotografa amatora.
    Zgadza się z praktyką i faktycznie są to podstawy. Jedyny problem to taki, że przyjąłeś pewien zakres zastosowań lampy i najwyraźniej nie widzisz innego. Takie przynajmniej odnoszę wrażenie.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów