Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Domyślnie

nie no Panowie chwilka.. przecie ztakie dzialanie ma sens Nie po to narzekamy calym tlumem w nieboglosy na te 'okropne i dewastujace nasze arcydziela szumy na wyzszych iso' zeby nam pozniej aparat taki numer robil ze podbija iso sam z siebie... no bo skad on biedny ma wiedziec ze my akurat teraz chcemy wieksze iso ?? Swoja droga to metoda JK jest o tyle lepsza ze po pierwsze zostajemy na niskim iso (korzysci wiadome) a po drugie majac niskie iso i zmniejszajac moc lampy niejako wymuszamy dluzsze czasy co sie przeklada na wiecej swiatla zastanego w kadrze... minus tylko taki ze jest to metoda delikatnie mowiac lekko nieprzewidywalna no i wiecej czasu zajmuje niz podbicie iso
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Napisalem (jesli czytales moj post) ze gdy wlacze lampe iso w puszce i oczywiscie w lampie spada do 100!
    Wątpię, by pod tym względem D200 się różnił od D80, ale głowy nie dam. W każdym razie sprawdź czy ustawiając Auto ISO da się normalnie niby "ręcznie" ustawić czułość. W D80 dzięki temu ustala się dolne ograniczenie.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Fenek-da sie oczywiscie. Troche nieprecyzyjnie sie wyrazilem. Nie chodzi mi o to ze nie moge ustawic dolnej granicy wyzszej niz sto. Mowie o tym, ze aparat zawsze zatrzymuje sie na tym dolnym iso a nie pozwala lampie dopalac na iso zaproponowanym przes auto-iso.

Domyślnie

chcecie by się ISO podnosiło samo wyżej niż jest konieczne? Powaznie piszecie? W nikonach?
    Ja nie przekraczam ISO 200, a 400 to juz ból serca.
    A tak jeszcze bardziej serio - umiejętnie stosujcie możliwości drzemiące w lampach Sb800, to wam niska czułośc nie będzie przeszkadzała i nie będzie "nocnych" zdjęć na niskim ISO.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Oj Jacek Jacek. Zastosuj umiejetnie Sb w kosciele o sklepieniu 14m wysokosci w malowidlach calym. Prosze.
    " chcecie by się ISO podnosiło samo wyżej niż jest konieczne?"- co miales tu na mysli? Ja chcialbym jedynie, by przy Iso zaproponowanym w auto-iso moglbym dopalic lampa, a nie zeby po jej wlaczeniu czulosc spadala do dolnej ustawionej. Rozumiesz mnie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerry-krakow Zobacz posta
    Zastosuj umiejetnie Sb w kosciele o sklepieniu 14m wysokosci w malowidlach calym.
    prawie nigdy nie uzywam lampy błyskowej waląc palnikiem na wprost. Albo światło odbite - w twoim przypadku odpada, albo ze sporym (czym większy tym lepszy) dyfuzorem na lampie - gdy nie mozna odbić światła (np modelki na plaży, i kościół też)

palnik na wprost uzywam czasmi (gdy muszę) jak plan jest niezbyt rozbudowany, mam lampę na kablu SC17, trzymam palnik minimalnie nad obiektywem. Cienie się chowają za postacie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-07-2007 o 23:43
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

I ja nie wale lampa na wprost-najczesciej uzywaja wbudowanej "wizytowki". Czy po mim ostatnim wpisie wiecz o co mi chodzi? Jesli auto-iso ustawi mi iso 500 to chce na tym iso wypelnic blyskiem a nie krecic kulkami. Choc niestety bede musial to robic, taj jak i dotad robilem CHyba ze da sie to obejsc ale cos marnie to widze.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fenek Zobacz posta
    Wątpię, by pod tym względem D200 się różnił od D80, ale głowy nie dam. W każdym razie sprawdź czy ustawiając Auto ISO da się normalnie niby "ręcznie" ustawić czułość. W D80 dzięki temu ustala się dolne ograniczenie.
    no dokladnie - ale przeciez o to chodzi no nie ?? zeby wymusic na aparacie podniesienie iso do poziomu ktory nam sie umysli ... skoro po podpieciu lampy spada do najnizszego mozliwego to podniesienie tego co nazywasz 'niby recznie' spowoduje powstanie nowego zakresu (o podniesionym dolnym progu) i do tego zakresu ustawi lampe.... jak widac to nie ja nie czytalem tylko Ty kolego czytales moj post ze srednim zrozumieniem. W koncu wszystko jedno czy nazwiemy to 'niby reczne iso' czy 'podniesienie czulosc dolnego progu auto iso' jesli koniec koncow dostajemy dokladnie to samo

a do Jerrego - jaki masz problem jesli wchodzisz do 'ciemnicy' z zapieta lampa na body, ustawic sobie zawczasu auto iso powiedzmy na zakres 400-800 albo nawet 800-800 czyli na stale ale bez grzebania w menu i bez wylaczania auto iso... ot koleczkiem w pol sekundy .... a pozniej jak Ci sie umysli to ot tym samym koleczkiem zmienic... w koncu nikon to nie stworzenie myslace i samo zdjecia za nas nie zrobi ? chyba ...

edit: a swoja droga Jerry - chyba poszedles w rozwazaniach za daleko troszke no bo skoro pucha bez lampy ustawia Ci zadana expozycje na powiedzmy iso 500 to po kiego czorta Ci lampa ?? no chyba ze wtedy sobie zejdziesz z iso w dol i wtedy albo albo - albo dopalisz lampa albo dluzszy czas... tak wiec nie do konca rozumiem Twoj dylemat
    Ostatnio edytowane przez Prorok78 ; 05-07-2007 o 00:37
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Prorok78 Zobacz posta
    a pozniej jak Ci sie umysli to ot tym samym koleczkiem zmienic... w koncu nikon to nie stworzenie myslace i samo zdjecia za nas nie zrobi ? chyba ...
    Ja właśnie nie wiem, o co ludziom w końcu chodzi. Chyba o to, by nie musieli myśleć. I żeby działało idealnie. Tylko inni uzytkownicy maja inne potrzeby i należy dac inna opcję konfiguracji auto iso. I tak robi sie instrukcja obsługi wielka jak encyklopedia.
    dałbym wszystkim Sinara P2 do zabawy na kilka miesięcy. Będzie potrafił robic zdjęcia - będzie z niego fotograf. Albo sie zniechęci - to tez dobrze.

Domyślnie

Hello w ten nowy jakze piekny poranek.
    Prorok 78: Zawezenie zakresu iso do jak napisales 400-800 dla przykladu-nie wazne jak zaweze, na auto-iso z lampa zawsze zostane wybrane najnizsze iso w powyzszym zakresie, newet, jesli swiatlo zastane wymaga wlasnie 800. To jest to o czym mowie! Obojetnie jaki zakres ustawimy, po wlaczeniu lampy zawsze spadnie ono do najnizszego w ustawionym zakresie. Zupelnie zostaje zatem zignorowane swiatlo zastane, ZUPELNIE. I t jest to co mi sie nie podoba. To o czym mowie stosuje jak najbardziej-stosuje oczywiscie w probach. Bo dla wiadomosci bioracych udzial w tym watku, w szczegolnosci dla Jacka_Z chcialbym poinformowac ze od kiedy uzywam d200 to jest od poczatku sierpnia 2006, nigdy nie uzylem auto-iso, jako ustawienia przy pracy! Po prosru polegam/lem zawsze na rozumie. Dywaguje tu jedynie, zastanawiam sie i prosze o porade i wyjasnienia nad uzyciem auto-iso w reporterce, swiadomym uzyciem. BYloby calkiem pomocne. Pozdrawiam.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów