Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Auto-iso a SB-800

Hello.
    Mam takie oto pytanko do posiadaczy D200:
    Chcialbym ustawic automatyczne iso i jednoczesnie pracowac z SB-800. Co sie jednak okazuje: zaraz po wlaczeniu lampy czulosc spada do najnizszej czulości ustawionej na puszcze tj do 100. By obrazowo to opiasac: Ustawiam Auto-iso z gornym progiem 800 max czas otwarcia migawki 1/40. Mode w aparacie np A z ustawieniami f 8 czas dobrany automatycznie 1/40 (tak jak powinno sie pojawic, w testowanych warunkach oswietleniowych) i automatycznie dobrane ISO 400. I co sie dzieje po wlaczeniu lampy?Iso spada do 100 a lampa przy robieniu zdjecia wali - jak mniemam po obejrzeniu klatek -pelnym blyskiem zamiast jedynie doswietlic (lampa ustawiona na slow sync, ttl bl fp). Podobny obiaw przy wszystkich dostepnych ustawieniach lampy. Czy nie mam sposobu na to by blysk wypelniajacy dzialal z podpieta SB-800? Czekam na odpowiedzi i ewentualne zapytania, ktore bylyby pomocne w rozwiazaniu tego problemu. Pozdrawiam. jerry-krakow

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Krapkowice

Domyślnie

O ile dobrze kiedyś czytałem w instrukcji, to Auto-ISO to taki tryb w którym aparat stara się robić zdjęcia z jak najniższą wartością ISO.
    Czyli najpierw aparat próbuje wykorzystać: otwarcie przysłony, dopalenie lampą, wydłużenie czasu naświetlania*** a dopiero na końcu zwiększa ISO
    N.50 1.8D, N.85 1.8d, T.12-24, N.18-200VR, SB 800, mieszek, MF 55 PROB, T.17-50, Speedlite 55EX, 70-200 2.8L

Domyślnie

Auto ISO utrzymuje najniższe możliwe ISO, dla którego lampa sięgnie motywu głównego. Zauważyłem, że gdy obiekt był za daleko, A-ISO potrafiło podbić czułość, żeby błysk zdołał dotrzeć na odpowiednią odległość. Moim zdaniem jest to zaleta Auto ISO, gdy robi się dużo zdjęć na zmianę: bez lampy i z lampą. A zwyczajnie ustaw minimalne ISO jako np. 200/320/400 czy inne i A-ISO nie zejdzie niżej.
    D300s ; F100 ; T 17-50/2.8 ; N 28-70/3.5-4.5 ; N AF 50/1.8D ; N AF 85/1.8D ; N AF-S 70-300/4.5-5.6 VR ; SB-800
    www.piotrnosek.pl <-- zapraszam!

Domyślnie

Auto ISO działa dla błysku podobnie jak dla światła zastanego, czyli aparat utrzymuje ustawiona przez użytkownika czułość dopóki obiekt nie jest zbyt blisko lub zasięg lampy dla wybranego ISO za mały - wtedy aparat albo redukuje albo zwiększa ISO. Kiedy jest włączona lampa poziom światła zastanego nie jest prany pod uwagę przy auto ISO - lampa ma priorytet.

pzdr
    Sowy nie są tym, czym się wydają

Domyślnie

I tak wlasnie myslalem slav1973. I do jest do d..! O to mi chodzilo-czyli nie mozn tego obejsc? Nie mozna zmienic tego by auto-iso mialo priorytet a nie lampa? CHyba jednak nie. A szkoda.Nie postarali sie chlopcy z Nikona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jerry-krakow Zobacz posta
    I tak wlasnie myslalem slav1973. I do jest do d..! O to mi chodzilo-czyli nie mozn tego obejsc? Nie mozna zmienic tego by auto-iso mialo priorytet a nie lampa? CHyba jednak nie. A szkoda.Nie postarali sie chlopcy z Nikona.
    To wcale nie jest do d.. . To tak właśnie powinno działać. Najlepszą jakość zdjęć uzyskuje się przy najmniejszych czułościach, czyli body chce tę czułość trzymać na możliwie najniższym poziomie. Podniesie ją wtedy, gdy inaczej już się nie da uzyskać prawidłowej ekspozycji. Jeśli chcesz żeby czułość była wyższa niż jest to konieczne (z punktu widzenia algorytmu AUTO ISO), to robisz zdjęcia z manualnym ustawieniem czułości i po problemie. A jeśli koniecznie chcesz użyć AUTO ISO, to zawsze możesz zmniejszyć moc błysku lampy, a jeśli ta moc będzie zbyt mała, to algorytm AUTO ISO powinien podnieść czułość. Możliwości jest sporo, więc zamiast rzucać epitetami lepiej poczytać instrukcję i trochę pomysleć.
    Jacek

Domyślnie

OK to ja powiem jak ja to robie - normalnie mam auto iso zalaczone caly czas. wartosci iso 800 s=1/60 sec.
    Jak zakladam lampe i chce uzyskac efekt taki o jakim mowisz a wiec tylko lekkie doswietlenie to po prostu recznie zwiekszam iso na puszce - normalnie krecac kolkiem. Co wazne - robie to bez wylaczania auto iso a wiec i bez kopania w menu puszki. Po prostu wciskam przycisk i obracam kolkiem np na iso=400. Skutek jest takli ze puszka ma ustawione minimalne iso=400 wiec lampa wali mniej a auto iso porusza sie wtedy w zakresie 400-800... Jest to opisane w instrukcji miedzy innymi jakos dodatkowy sposob ograniczenia i kontrolowania funkcji auto iso.pozdrawiam
    D300, D200, S5 PRO, Mamiya RZ67 PRO i 645 PROTL, SB600, S24-70, S70-200, S120-400, N50/1.8, Metz 45CL4, Vivi285

Domyślnie

Dzieki prorok78-tez tak wlasnie robie Do JK: prosze nie tlumacz mi banalow, bo o nich wiem. Napisalem (jesli czytales moj post) ze gdy wlacze lampe iso w puszce i oczywiscie w lampie spada do 100! oczywiscie moge zmniejszyc moc blysku, ale ja nie potrzebuje iso 100 przy kazdej okazji. Gdy w kosciele potrzebuje dopalic lampa i chce wykorzystac swiatlo zastane (potrzebuje wtedy powiedzmy iso 500) nie moge tego zrobic gdyz czylosc jest stala-100! WIec wniosek jeden-nie dziala to tak jakbym chcial i jakbysmy chcieli pewnie wszyscy. I jedynym sensownym obejsciem tego przy wlaczonej lampie jest sposob ktory stosuje i ja i prorok78 (dzieki za opisanie metody, pewnie sie ludziskom przyda).
    Chyba ze ktos ma inna ideę? Prosze sie nia podzielic. Pozdrawiam

Domyślnie

Mnie też troszkę to nie pasuje. Rozumiem, że tak działa w trybie normalnej synchronizacji z lampą, ale już przy wolnej sychronizacji spodziewałbym się, aby automatyka starała się dobrze naświetlić używając Auto-ISO, a potem jako dodatek użyc lampy. No ale cóż. Dobrze, że w wizjerze jest wyświetlana czułość.

Domyślnie

No wlasnie milo_ja! Tez sie tego spodziewalem. A tu? KICHA.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów