Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: olek E5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zkruk
    mariush, o ile ilosc zoomow jest juz satysfakcjonujaca, to niestety - brak stalek np ze swiatlem 1.4 lub tych prostszych z 1.2 (no bo przeciez wlasnie ten system powinnien to umozliwic) jednak boli...
    glowne ograniczenie systemu to brak dobrych wysokich ISO - a to sie nie zmieni
    trzeba wiec wprowadzic do aparatu wiecej swiatla przez uzywanie jasniejszych szkiel

ja wciaz trzymalem mojego kita - pol roku stania na polce - nagle uswiadomilem sobie ze jest mi zupelnie niepotrzebny... wole miec w zapasie stalki z jasnoscia 1.8 - dlatego teraz je wlasnie bede kompletowac...
    Co do stałek - racja. jest co prawda 50-ka, która wg powszechnych opinii traktowna może być jako wzór do naśladowania wśró tego typu obiektywów (buodowa i właściwości optyczne) - niestety, jej cena jest lekko zaporowa.

ISO - to nie problem. Do 400 nie widze różnicy między d70 i e1, przy 800 w większości przypadków też nie (mówimy oczywiście o nieodszumionych RAWach - po umiejętnym odszumieniu jesrt praktycznie jednakowo). Pytanie - jak często używasz wyższego ISO? Ja w nikonie używałem go tylko raz - podczas koncertu - a i tak najlepsze zdjęcia wyszły na ISO 400.
    Czy to się nie zmieni? Prezecież technologia idzie do przodu. Wystarczy porównac testy szumów z dprewiev dla nikonów d70 i d50 - matryca tej samej wielkości, a szumy zupełnie inne.

I jeszcze a koniec - w DSLR-owych wojnach nikon D70-olympus e1 najbardzej bawi mnie zawsze to, że do rangi podstawowej różnicy podnosi się dostępność szkieł czy welkość matrycy - zapominając o innych cechach e-1, znacznie istotniejszych z punktu widzenia normalnego, codziennego użytkowania: większy wizjer ze 100%-towym pokryciem kadru, o niebo wyższa ergonomia, trwałość i szczelność korpusu, wyeliminowanie problemu syfów na matrycy. No i serwis (na odpowiedź na maila o polskiego dystrybutora wymiennych matówek nie czekałem nawet jednego dnia).

pozdrawiam

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariush
    (...)

pozdrawiam
    co dalej nie zmienia faktu - slajdu tym nie pykniesz
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

aaaaaaaaaaaaa FEJK FEJK FEJK

bleeee dałem sie nabrac. ide odpokutowac do baru
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

Domyślnie

mariush, 50tka? czy 100 (50) - bo ja sobie nie przypominam szkla 25mm w systemie Oly...

co do szumow - roznica miedzy E1 a D70 jest taka sama jak miedzy D70 a 20D - niby zadna a jednak 1600 w 20D wyglada znosnie... oczywiscie sam moge pokazac przyklady 1600 z D70 ktore powala... ale... z 20D zawsze bedzie lepiej..

co do czulosci ktorych uzywam - 75% moich zdjec to okolice ISO 800-1250
    niestety brak swiatla (i czulosci) w moich zdjeciach jest dominujacym dla mnie problemem

Co do D70 i D50 - wez pod uwage ze dpreview testuje szumy z jpga - a tutaj jest pole do popisu dla algorytmow odszumiania - mnie jpg nie interesuje - robie tylko w RAWie - a tu zdolnosci obu matryc sa identyczne..
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cahe
    (...)

pozdrawiam
    cahe, o co konkretnego ci chodzi? bo ostatnio coś nie chwytam tego typu skrótów myślowych...

Cytat Zamieszczone przez zkruk
    mariush, 50tka? czy 100 (50) - bo ja sobie nie przypominam szkla 25mm w systemie Oly...

co do szumow - roznica miedzy E1 a D70 jest taka sama jak miedzy D70 a 20D - niby zadna a jednak 1600 w 20D wyglada znosnie... oczywiscie sam moge pokazac przyklady 1600 z D70 ktore powala... ale... z 20D zawsze bedzie lepiej..

co do czulosci ktorych uzywam - 75% moich zdjec to okolice ISO 800-1250
    niestety brak swiatla (i czulosci) w moich zdjeciach jest dominujacym dla mnie problemem

Co do D70 i D50 - wez pod uwage ze dpreview testuje szumy z jpga - a tutaj jest pole do popisu dla algorytmow odszumiania - mnie jpg nie interesuje - robie tylko w RAWie - a tu zdolnosci obu matryc sa identyczne..
    chodzi mi oczywiście o 50-kę 1:2.0 (której kąt widzenia jest porównywalny z 100 mm FF).

zkruk - jaki typ fotografii uprawiasz, nie mogąc używac ISO niższych niż 800?

zkruk - abstrahując od szumów (bo dalsza dyskusja na ten temat raczej nie ma sensu - ty opierasz się na opiniach, ja na faktach, bo d70 używałem przez miesiąc; z resztą - jeśli chcesz - mogę podesłać ci na maila jakieś RAWY, sam zobaczysz jak wyglądają), mam pytanko - dlaczego, twoim zdaniem, wszelkie dyskusje nikoniarzy na temat d70-e1 ograniczają się do szumów i dostępności szkieł, omijając szerokim łukiem najistotniejsze aspekty codziennego używania aparatu?

Rozmowny Awatar cahe
    Miasto
    Kielce/przebywam w stolicy

Domyślnie

(...)

pozdrawiam
    cahe, o co konkretnego ci chodzi? bo ostatnio coś nie chwytam tego typu skrótów myślowych...
    chodzi mi o to, że szkła zuiko są tylko pod cyfrę. a niektórzy chcą też od czasu do czasu zrobić jakiś slajd, czy samodzielnie kliszę BW wywołać.
    Look ma, no camera!

Nie zapomnij dodać swojej grupy fotograficznej do forumowej mapki!

Domyślnie

(...)

pozdrawiam
    chodzi mi o to, że szkła zuiko są tylko pod cyfrę. a niektórzy chcą też od czasu do czasu zrobić jakiś slajd, czy samodzielnie kliszę BW wywołać.
    aaa, złąpałem. i taka jest niestety prawda - szkła są "szyte" wyłącznie pod system.

zkruk - zajrzałem do twojego portfolio, wiem już jaki rodzaj fotografii uprawiasz i jestem pod ogromnym wrażeniem górskich, łódzkich i ślubnych impresji. oryginalne i doskonałe.
    natomiast drugie pytanie jest nadal aktualne

Domyślnie

zkruk - jaki typ fotografii uprawiasz, nie mogąc używac ISO niższych niż 800?

zkruk - abstrahując od szumów (bo dalsza dyskusja na ten temat raczej nie ma sensu - ty opierasz się na opiniach, ja na faktach, bo d70 używałem przez miesiąc; z resztą - jeśli chcesz - mogę podesłać ci na maila jakieś RAWY, sam zobaczysz jak wyglądają), mam pytanko - dlaczego, twoim zdaniem, wszelkie dyskusje nikoniarzy na temat d70-e1 ograniczają się do szumów i dostępności szkieł, omijając szerokim łukiem najistotniejsze aspekty codziennego używania aparatu?
    1. zdjecia slubne na stronie sa stare - zapraszam za miesiac.. :) - duzo sie zmienilo ...
    oczywiscie uzywam tez nizszych, lecz wiekszosc wlasnie na wysokim ISO robie... (reportaz w kosciele lub na sali - w tym roku chyba wszystkie sluby zrobilem bez lampy...)

2. masz racje - nie uzywalem E1 - macalem go - ergonomia na wysokim poziomie, lecz nie mowilbym tu o jakiejs ogromnej roznicy - predzej o przyzywczajeniach...
    lecz gdybym mial do wyboru co bym chcial to wybralbym puszke z D70 + matryce z 20D...
    ergonomia Nikosia przemawia do mnie

a olek zawsze jakos takos... (uzywalem E20 oraz 8080 - przy czym E20 dosc intensywnie - jakos nie potrafie przestawic sie na ichniejsza filozofie..)
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

A ja wybralbym puszke z D70 + matryce z 5D. he he
    POZDRAWIAM

Domyślnie

Koncert życzeń? To ja poprosze d70 w tytanowej obudowie inkrustowany platyną i brylancikami, a matryce chciałbym... qrva nie wiem sam jaką, wszystkie są do d...py! Bayerowskie z filtrem AA i mikrosoczewkami dają mydłowaty obraz i aberracje, bez filtrów i soczewek mają straszną more, Foveona mają małą rozdzielczość i prawie 2x cropa, Fuji mają jakieś dziwne artefakty, wszystkie szumią, mają kiepską ciągłość tonalną i kijową dynamike... INŻYNIEROWIE! WYMYŚLCIE COŚ NOWEGO! JA CHCE NOWYCH (TANICH) ZABAWEK!!!

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów