Fota która inspiruje.
Szukaj
Fota która inspiruje.
Dla fachowca na pewno ten Olek nie będzie przeszkodą,więc czekam na nastepne foty![]()
Należałem do osób, które Twoja wyprzedaż sprzętu nieco zaniepokoiła.
Ale fajnie, że to tylko zmiana platformy. Liczę na kolejne świetne i inspirujące foty.
Udanej przygody z OM-1!
Pozdrawiam Krzysiek vel kojot. | Z6III | N24-70/2.8S | N70-200/2.8S | N24-200 | N180-600 | V40/1.2 | kojotowe.pl l fikołki l
Kolega walczy na OM. Głównie foto nocne i astro. Nawet jest ambasadorem marki. Bardzo sobie chwali, a jak wybieramy się na plener, to z zazdrością patrzę na ten jego mały plecaczek... Udanych kadrów z nowym sprzętem. Zresztą, skoro były świetne do tej pory, to nie ma powodu żeby coś się zmieniło.
Z6II, Nikkor 14-30 f4 S, Nikkor 24-70 f4 S, Nikkor 50 mm f1.8 G, Nikkor 70-200 f4 G, Tamron 150-600 5.0-6.3 G2
Ha, napiszę, że to balsam na moje dylematy...
Od dłuższego czasu używam równolegle FF Nikona (jeszcze lustro) i m4/3 Olympusa (wprawdzie jeszcze nie OM) i co jakiś czas nachodzą mnie wątpliwości czyby nie przejść całkiem na bezlustro FF (też raczej Nikon - Canona nie znam a Sony po prostu nie chcę).
A przecież m4/3 daje mi wszystko czego właściwie potrzebuję - od lekkości po uniwersalność - przy zadowalającej jakości.
Wprawdzie jestem o "kwadrans" młodszy, ale to się szybko (niestety) zmienia.
Więc może jednak pomyślę o zainwestowaniu w OM-1 a nie gonieniu za Z6/Z7 i związaną z tym wymianą optyki.
Nikon FX i Olympus m4/3
..bo chyba chodzi glownie o optyke dobrej jakości i wtedy nawet m4/3 zaskakujeSony jak na FF nie jest złe,bo ich korpusy i optyka często jest z tych mniejszych wagowo a cenowo ta naj w m4/3 tez juz taka tania nie bywa,zależy od potrzeb. Ciekaw jest doboru szkieł pod Olka
![]()
Korpus soniaka, owszem, jest nieporęcznie mały, natomiast z ciekawości wbiłem do porównania 70-200/2.8 pod F, Z i FE i Olka 40-150/2.8 i... mniejsze 20g czy 20mm długości przy 200mm całości jakoś nie wzbudzają we mnie szału, jak to mówią, po... zbóju mniejsze. Natomiast Olo przy swoich parametrach robi niemałe wrażenie, trzeba przyznać, do tego 300/2.8 na długim końcu![]()
Szału nie bedzie , bo jak napisałem zestaw raczej turystyczny , ale jest 12-40mmF2.8 PRO ( w przeliczeniu 24-80 ) mz bdb szkło jestem pod wrazeniem z niego jest to zdjecie Gdańska , oraz te filizanki gdzie kolory sa obłedne , zdjecia praktycznie nie grzebane. Jest nowy w tym roku wypuszczony 40-150mmF4 PRO (80-300) waga 38 dkg . nie jest jasny ale jestem nim bardzo zbudowany z niego jest orchidea na pełnej dziurze F4 i ogniskowa 300mm w przeliczeniu , jest tez z niego zrobiona ta koza tez F4 i 300mm wydaje mi sie ze jest bdb , dokupilem rowniez uzywke 9-18mm ( 18-36) F4 - 6.6 to ciemne szkiełko ale bardzo chwalone, potrzebuje czasami do architektury, robilem juz nim rowniez i jest ok . OM-1 to REWOLUCYJNY model nowa firma ktora kupila Olimpusa porzadnie w niego zainwestowała w sensie rozwiazan technicznych, ponoc matryca mała ale trzy warstwowa to sie ma przekładac na jakosc i chyba sie przekłada. A narzedzi ma tyle ze głowa mała np tkzw Bulb Time naciskasz pilota i na ekranie obserwujesz jak powstaje zdjecie , nie musisz ustawiac czasu , kiedy histogram zagra i uznasz ze fotka jest ładnie naswietlona, po prostu wciskasz przycisk na pilocie zatrzymujac fotografowanie . Nie liczysz juz czasu nie kombinujesz tylko jakby na zywo widisz jak powstaje zdjecie , zamowilem pilota na ALI i czekam kiedy dotrze , bo jestem bardzo ciekaw tej funkcii. AF wyrywa z butow wykrywa oprocz ludzkiego oka , ptaki, koty psy , samochody , samoloty itd i stabilizacja tez niesamowita, mozna naswietlac przy tak długich czasach z reki ze szok i foty sa ostre. Cały czas sie ucze instrukcji
Ostatnio edytowane przez harb ; 27-07-2023 o 16:10
Oprócz świetnej stabilizacji jest jeszze live composite, co się super sprawdza do star trailsów, jak ktoś lubi.
Z6II, Nikkor 14-30 f4 S, Nikkor 24-70 f4 S, Nikkor 50 mm f1.8 G, Nikkor 70-200 f4 G, Tamron 150-600 5.0-6.3 G2
Skontaktuj się z nami