Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Domyślnie Maly dylemat z...

... ustawieniami sharpen w aparacie.. 99,9% uzywam NIFow, obrabka CS2, nie weim czy ma to jakis wplyw na ostrzenie jesli aparat bedzie mial ustawienia na np medium high? czy none przy dalszej obrobce w psie?

jakim najlepszym ustawieniem bedzie w moim przypadku?

czy none jest zalecane wogole?

niedaje mi to spokoju az glowa boli:>

Domyślnie

wiem ze jak uzywasz NC to jakie zadasz parametry dla jpg to w NEF beda defaultowo ustawione dla
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

ja np ustawiam na none, i ostrze tylko w PS'ie

Domyślnie

Też najczęściej ustawiam na none w aparacie i none w NC. Sharpening mocno spowalnia pracę NC - nie mówiąc już o Noise Reduction. Unsharp mask w PSie później. a jeśli Noise reduction to w Neat Image

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

ok, fajnie...
    w przypadku none, otwieram NIFa w CS2 i tam w zakladce detail sa trzy suwaki sharpnes, luminace smothing i color noise reduction. Standardowo pierwszy i ostatni sa ustawione na 25% czy mam to tak zostawic, czy dac na 0,0,0? i potem ewentualnie unsharp mask np amount 150 radius 1.0 i threshold 5

???

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

ja zostawiam jak jest i potem używam samrtunshap w ps cs2 lub usharpmask w cs, tu juz indywidualnie od zdjecia 50-100 (czasem mozna wiecej). pozdrawiam

Domyślnie

Dawno temu, w jakimś teście na dpreview wyczytałem że optimum jakościowe to wbrew pozorom nie NONE w aparacie i całość wyostrzania w edytorze, a leciutkie (czyli najlepiej -2) w aparacie i doostrzenie w edytorze. Dawno to czytałem i nie pamiętam o co chodziło, ale może ktoś tu potrafi wyjaśnić tę sprawę A może to w ogóle bzdura?
    Pozdrawiam
    Lolek

Uprawnienia umieszczania postów