Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie 18-200 - Tamron czy Sigma?

Witajcie!

Czy ktoś ma doświadczenie z nowymi uniwersalnymi obiektywami do DSLR 18-200?
    Czy warto kupić i który wybrać: Tamron 18-200 f/3.5-6.3 XR Di II czy Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC?
    Różnica w cenie niewielka a podobno Tamron zdobył nagrodę TIPA w kategorii "najlepszy obiektyw amatorski 2005 roku". Z kolei firmę Sigma już znam...

Pozdrawiam serdecznie!
    Z6| N24-70 S|N14-30 S|T 150-600 5-6,3 G2|SB-910|Na sprzedaż: N 18-300 ED VR 3.5-5.6|

Oszczędny w słowach Awatar cubix
    Miasto
    K o ń s k i e

Domyślnie

podłączę się do pytania bo też interesowałby mnie taki obiektyw !
    [']@] Nikon D600 //

..:: Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum! ::..

Domyślnie

to Sigma dostala nagrode, nie Tamron
    http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=1&e=3262

porownanie mozna zobaczyc:
    http://dc.watch.impress.co.jp/cda/re...4/07/1335.html

moim zdaniem lepsza jest シグマ

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    moim zdaniem lepsza jest シグマ
    Dla nieznajacych jezyka, Kolega mial na mysli Sigme.

Domyślnie

Mialem ta sigme pare dni i musze stwierdzic , ze rozczarowuje brakiem ostrosci w naroznikach( w srodkowej czesci kadru jest lepiej niz dobrze) oraz sporym winietowaniem. Ciekawe za co dostala ta nagrode ???
    pozdrawiam,
    Jacek

Domyślnie

G'woli ścisłości Sigma dostała nagrodę EISA a Tamron TIPA

Pozdrawiam!
    Z6| N24-70 S|N14-30 S|T 150-600 5-6,3 G2|SB-910|Na sprzedaż: N 18-300 ED VR 3.5-5.6|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Herhor
    G'woli ścisłości Sigma dostała nagrodę EISA a Tamron TIPA
    racja. przepraszam za zamieszania!

Domyślnie

Po takim zakresie ogniskowych nie nalezy oczekiwac cudów - przecież gdyby dało się technicznie zrobic dobry obiektyw o taki zakresie to wszyscy mieliby podpięte tylko takie szkła Ja miałem kiedys sigmę 28-200 - dało się tym szkłem robic zdjęcia, ale po pewny czasie zaczęły mnie denerwować pewne ograniczenia. Mając tę drogę juz za sobą raczej odradzam zakup.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irekka
    Po takim zakresie ogniskowych nie nalezy oczekiwac cudów - przecież gdyby dało się technicznie zrobic dobry obiektyw o taki zakresie to wszyscy mieliby podpięte tylko takie szkła Ja miałem kiedys sigmę 28-200 - dało się tym szkłem robic zdjęcia, ale po pewny czasie zaczęły mnie denerwować pewne ograniczenia. Mając tę drogę juz za sobą raczej odradzam zakup.
    to zalezy. w takich obiektywach da sie uzyskac akceptowalna ostrosc w pewnym zakresie ogniskowych (i przeslon). to czesto wystarcza.

mankamenty, takie jak odwzorowanie kolorow, podatnosc na aberracje i flary, czy duzo nizszy kontrast - to sa rzeczy, ktore dostrzegaja ciut bardziej swiadomi uzytkownicy. a nie do takich adresowane sa takie obiektywy.

inna kwestia, ze Sigma 18-200 wcale nie jest taka zla.

Domyślnie

w takich obiektywach da sie uzyskac akceptowalna ostrosc w pewnym zakresie ogniskowych (i przeslon). to czesto wystarcza.
    wiec jaki jest sens kupowania takich szkiel kiedy z ogniskowej 18-200 w praktyce zostaje srodek 50- 130 przy f11 (jesli brac pod uwage akceptowalna ostrosc). W kazdym razie tak bylo z egzemplarzem ktory uzywalem.
    pozdrawiam,
    Jacek

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów