Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Dysk sieciowy

Domyślnie

JAcek, w pełni się z tobą zgadzam w kwestii stałego włączenia NASa. Poza tym, warto zaznaczyć że dyski serwerowe, albo NASowe które w nim pracują zdecydowanie lepiej tolerują pracę ciągłą niż włączanie i wyłączanie. Także nie zaleca się nawet żadnych hibernacji dysków (zresztą pewne aplikacje - jak DRIVE nie pozwolą na takową). Poza tym zdecydowanie i bezwzględnie należy go wyposażyć w UPS i to taki, który ma usb i jest zgodny z NASem (co nie jest specjalnie trudne do osiągnięcia i nie jest drogie). Ale trudno mi się zgodzić w konieczność stałej pracy endpointów. Bo po co ?
    Do backupu ? wystarczy skonfigurować zadanie tak, żeby np. wykonywało się zdanym czasie i wyłączało komputery, albo żeby odbywało sięzaraz po włączenu kompa, albo w momencie wylogowania, albo żeby backupowało każdą zmianę w wybranych folderach. Takie synchronizacje, różnicowe nie trwają tak długo żeby potrzebne były całe noce. Oczywiście jeśli zapodamy pierwszy backup baremetal kompa, do tego po Wifi to może to trwać, ale już kolejne backupy nie będą takie czasochłonne.
    Do chmury ? Drive synchronizuje pliki natychmiast i może sygnalizować zakończenie po każdej synchronizacji pliku. Gorszy scenariusz to taki, kiedy pracujemy na kompie z DRVIVE nie mając połączenia sieciowego z NAS - wtedy jeśli ktoś inny zmieniał takie same pliki jak my, ale na kopie który było podpięty to po podpięciu naszego kompa do sieci będzie konflikt wersji - ale które plika mają wtedy pierwszeństwo też można zdefiniować. Generalnie nie jest to wielki problem.
    Do CHATa ? jesteś dostępny w tedy keidy masz włączonego kompa - i dostajesz zaległe wiadomości - zupełnie jak z SMSami któe dojdą po włączeniu telefonu.
    Naprawdę nie wiem które zadania wymagają od endpointów stałej pracy ?
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Tylko po co to wszystko? Jeśli ktoś potrzebuje prostej funkcjonalności dysku sieciowego, dostępnego z dwóch komputerów (niekoniecznie w tym samym czasie), bez tej całej niepotrzebnej roboty. Moim zdaniem, zawsze warto dopasowywać poziom rozwiązań do potrzeb, a nie szukać tego co można by ewentualnie zrobić trochę inaczej - niekoniecznie lepiej. Do tego nie warto bazować na rozwiązaniach (chmura), które zależą od nas w minimalnym stopniu (chmura dziś jest, jutro może jej nie być) i w dłuższym czasie należy je uznać za niekoniecznie pewne.
    Jacek

Domyślnie

Jacek, ale ja pisałem o chmurze na własnym serwerze - o DRIVE, a ta chmura będzie tak długo jak będziemy my chcieli. I napisałem o kokretnych rozwiązaniach które w przypadku dostępu kilku osób sprawdzają się świetnie poza tym które eliminują niewygody pracy na wolnym łączy wifi albo nawet prze internet. Poza tym, warto mieć świadomość "co można" bo najczęściej nie widza na mnie pomaga a przeszkadza - Wg mnie bezsensowne jest nie stosowanie pewnych mechanizmów pozwalających zwiększyć bezpieczeństwo danych które mamy do dyspozycji. I znów proste zadanie BACKUPU po każdej zmianie w Drive wybranego zasobu na kopie pozwala zabezpieczenie go przed awarią komputer dysku. Wprowadzeni wersjonowania tego backupu zabezpieczy dodatkowo także przed przypadkowym nagraniem tego materiału albo np. przed utratą danych w związku z zaszyfrowaniem kompa przez ransomware. W przypadku modeli synology nie wspierających btrfs i migawek DRIVE to jedyna forma zabezpieczenia się przed takimi przypadkami. długo by pisać...
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Ale odpowiedz mi po co? Przecież tu chodzi jedynie o "dysk sieciowy". O dysk, który będzie dostępny z dwóch komputerów. Takie było pytanie i dlatego, jak sadzę, został wybrany jedno-kieszeniowy DS118. Cała reszta, to dywagacje nie na temat, a wszelkie próby zabezpieczania danych na jednym dysku są trochę bez sensu - jak padnie, to padnie. Autorowi wątku można wmawiać wiele, jak zawsze, ale jemu chodzi chyba o podstawową funkcjonalność, a nie o możliwe wodotryski. Chyba, że namieszaliśmy mu w głowie i zmieni zakres swoich potrzeb. Jak ten NAS padnie, to nawet z dostępem do chmury może być problem, jeśli się hasła i inne takie pozapomina. Z doświadczeń wiem, że dopiero jak padnie, to właściciel NAS-a zacznie się głowić, gdzie i jak to wszystko było wysyłane i czy gdzieś tego wszystkiego nie zapisał. A dane na dysku USB są i będą.

Chyba nie ma o czym dyskutować. Ja ma podejście nieskażone działalnością zawodową - patrzę na to z punktu widzenia zwykłego użytkownika, a niektórzy zaraz by stawiali Fort Knox.
    Jacek

Domyślnie

Dane na dysku USB mogą być wiele lat, leży w szufladzie po czym raptem nie można odczytać. Co i rusz na grupach fb ktoś pyta jak odzyskać dane z takiego bezpiecznie leżącego dysku.
    Kiedyś dawno temu, przez wiele lat korzystałem z kopii na taki dysk... Jeśli macie takie dyski w szufladach dawno nie sprawdzane to różnie może być. Generalnie w takim przypadku nie ma wczesnego ostrzegania o zbliżającej się awarii. Ale przez to trzeba przejść aby oświeciło.

- - - - kolejny post - - - - - -

Myrele wybrał jednozatokowego nasa. Wybór nieprzemyślany. Należało już wziac najtańszego dwuzatokowego i postawić na dwu dyskach w macierzy mirror lub shr1.

- - - - kolejny post - - - - - -

Załóżmy scenariusz, że dysk taki pada albo ma bad sectory. Taki scenariusz na pewno wystąpi, to jest prawdopodobne. Jedno zatokowy nas to wtedy duży kłopot, problemy z przerzuceniem danych itp. W dwuzatokowym byłaby to prosta operacja wlozenia dysku i odbudowy macierzy bez przerw w pracy, bez utraty danych, bez nerwów. No ale poradzili jednozatokowego bo taniej. Bezsens.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 20-03-2021 o 20:28
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Wybrałem jednozatokowego bo mialem w głowie go używać dokładnie tak jak pisze @JK
    Teraz po lekturze waszych postów @Pawel Pawlak @cybulski widzę, ze mogłem jednak dołożyć, wziąć innego i skorzystać z jego możliwości.
    No ale trudno stało się.
    Dysk podłączyłem. MacBook widzi go jako dysk sieciowy. Kliknę otwiera się się jak normalny dysk .prędkości są dla mnie akceptowalne.
    NAS jest podłączony kablem LAN do routera. PC tez go widzi, ale jak na niego kliknę otwiera się przez przeglądarkę .Tak to ma być?
    Sciaga się dosyć szybko, ale załadować coś z PC na niego jest masakrycznie wolno. Można go jakoś podłączyć kablem USB do PC?
    Chcialbym, żeby na PC tez był dostęp do niego jak do normalnego dysku. Jak to mam zrobić?
    Ostatnio edytowane przez myrele ; 20-03-2021 o 21:15

Domyślnie

Otwórz \\IP lub \\nazwa
    Zamapuj go jako dysk po jakąś literą.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 |Canon R5 R, SigmyArt EF 35/1.4 50/1.4, 7A50/1.1, VM Nokton 40/1.4SC, EFy 50L 85L 135L 16-35/4L, RFy 24-105/4L 70-200/2.8L 16/2.8 50/1.8 ||A73 24-105/4 28/2, SY 35-150/2-2.8 14/2.8 35/1.4, T28-200/2.8-5.6||Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar 55/1.8||iPhone 14 PRO|

Domyślnie

Jeśli nie radzisz sobie z mapowaniem folderów współdzielonych na PC to sięgnij po synology assistant - on wykryje Twój serwer i będziesz miał opcję mapowania napędów.
    Sugeruję nie pracować na koncie administratora tylko stworzyć użytkownika z ograniczonymi uprawnieniami.
    Generalnie jeśli nie radzisz sobie na razie z mapowanie dysków, to zanim zrobisz konfigurację ostateczną, to poeksperymentuj trochę, poucz się. lepiej uczyć się na wersji laboratoryjnej niż produkcyjnej
    Jednozatokową wersją się nie martw, naprawdę konfigurowałem bardziej rozbudowane wdrożenia na ds120j - czyli jeszcze prostszym modelu i to sprawnie działają
    A jak uruchomisz Moments to zastąpisz jeszcze backup zdjęć z telefonu (albo telefonów - ale wtedy warto jużzrobić konta dla każdego usera) zamiast płatnego od czerwca 2021 i dziurawego jak szwajcarski ser google photo
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

@cybulski dzięki śliczne @Pawel Pawlak udało się zapis odczyt teraz jest w okolicach 100 MB/s czyli całkiem dobrze
    na Macbooku jest slabiej, ale tak jak radziłeś muszę teraz zoptymalizować swoją prace wykorzystując to co mam.
    Jak się z tym oswoje spróbuje poustawiać backupy dysków i telefonów
    Dziękuję wam bardzo za te wszystkie porady. Były bardzo cenne

Domyślnie

@myrele zamawiałeś przez Internet? Jeśli tak, to zawsze możesz zwrócić, 14 dni pewnie jeszcze nie minęło.

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni