Close

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 122

Domyślnie

Ja tam na temat szczelności matrycy w D80 wypowiadać się nie będę, bo nie pracuję na kilku różnych puszkach, by móc obiektywnie cokolwiek stwierdzić. Faktem natomiast jest, że używam głównie 18-200 i to w różnych warunkach, a do tego bardzo często go zmieniam na inne szkło. Z tego, co czytałam, okres 6 m-cy jest jakby standardem, w okolicy którego czyszczenia i tak i tak spodziewać się należy. Mnie jedynie zastanawia to, że w moim przypadku gruszka nie pomaga. Nie daje mi to jednak podstaw do tego, by ogólnie krytykować od razu aparat jako model. Poza tym jednym problemem nie mam prawa narzekać.

P.S.
    Nie wiem, do kogo się zwracasz w swoim poście i kto wg Ciebie może zapomnieć o gwarancji. Autor wątku z problemem już się uporał.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mata_Hari Zobacz posta
    Ja tam na temat szczelności matrycy w D80 wypowiadać się nie będę, (...)
    Mnie jedynie zastanawia to, że w moim przypadku gruszka nie pomaga.(...)
    P.S.
    Nie wiem, do kogo się zwracasz w swoim poście i kto wg Ciebie może zapomnieć o gwarancji. Autor wątku z problemem już się uporał.
    Ups... Nie doczytałem tego posta, w którym autor wątku opisuje, że serwis mu to wyczyścił bezpłatnie uznając gwarancję - fart, albo chłopaki z serwisu robią postępy... (Sam miałem inne doświadczenia).
    Osobiście mam pewne doświadczenia z wieloma korpusami zarówno analogowymi, jak i cyfrowymi, co daje mi też pewną wiedzę na temat klasy Nikonów poniżej D200.

PS. Sorry za zamieszanie.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta
    chłopaki z serwisu robią postępy...
    ...no bo serwis jest na ulicy Postępu...
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tad_Bie Zobacz posta

PS. Sorry za zamieszanie.
    Nie no, nic się nie stało
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

a to tak jeszcze dla całkowitego rozluźnienia (znalezione gdzieś w necie):
    "Podczas czyszczenia matrycy rurą od odkurzacza wciągnołem migawkę i resztę zeczy do srodka, proszę powiedzcie co mam zrobic," Tomek

Nikon + duperele aaa... - no i Holga...
    Blog AgaPe

Domyślnie

jak tak to poczytalem , to stwierdzam ze posiadanie lustrzanki cyfrowej to problem jak cholera, wracam do analoga tez robi ladne zdjecia a matrycy nie zabrudze. a moze tak sobie poczyscicie taka mala sprezarka samochodowa, kiedys mialem jakies paproszki podlaczylem do gniazda zapalniczki i raz dwa wydmuchalem.
    Takie tam starocie

Oszczędny w słowach Awatar pretorian111
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez agape Zobacz posta
    a to tak jeszcze dla całkowitego rozluźnienia (znalezione gdzieś w necie):
    "Podczas czyszczenia matrycy rurą od odkurzacza wciągnołem migawkę i resztę zeczy do srodka, proszę powiedzcie co mam zrobic," Tomek

Dobry musiał być ten odkurzacz tzn. musiał mieć niezła moc

A tak marginesie. Mój znajomy kupił EOS-a 350D i już na pierwszych zdjęciach było widać paprochy - obiektywu nie odpinał bo ma tylko Kit-a.

Pozdrawiam
    Dawid
    D50 /T28-75 2.8/ SB-800

Domyślnie

ogolnie to nie narzekam na serwis, no poza tymi paroma minusami... długo, nie idzie sie dodzwonić, sprzęt dojdzie to sporo czasu lezy nie ruszony, po zrobieniu znowu troche czasu lezy zanim ktos podejmie sie wysylki ale warto bylo poczekac stwierdzono, ze bylo probowane samodzielne czyszczenie, ale podjeli sie naprawy gwarancyjnej bo nie byla (na szczescie) uszkodzona matryca. wyczyszczone na medal matryca i wszystkie szkielka w srodku korpusu po naprawie nie widac sladu, tyle ze aparat lepiej jakosciow robi foty niz po kupnie i zwrocili dodatkowo z folia ochronna na malym wyswietlaczu
    Takze nie bojcie sie wysylac sprzetu do serwisu, ale uzbroic sie w cierpliwosc
    pozdr

Domyślnie

Właśnie pierwszy raz (lenistwo) wyczyściłem matryce przy pomocy gruchy. Efekt b. dobry, cała operacja trwała 15 min. razem z nawilżeniem łazienki . Ogólnie prozaiczna czynność i nie ma co szukać serwisów.
    pozdrawiam
    ff

Domyślnie

Ostrożne użycie końcówki węża odkurzacza dało to u mnie bdb efekt. Przecież nie było rozkurzania tylko mocne wyciąganie. Póki co matrycę mam czystą. I jeszcze jedno - przy wymianie obiektywu nigdy nie kładę korpusu na plecy a raczej dziurą w dół - to też ważne.

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów