Close

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 122

Domyślnie

tak jakby kogos interesowalo, to matryca nie byla uszkodzona wiec serwis podjal sie naprawy gwarancyjnej, tzn regulacji i czyszczenia i wszystko wyglada i ziala wg mnie lepiej niz po zakupie fakt ze troche to trwalo ale nie ponioslem zadnych kosztow naprawy a przy tym sie czegos nauczylem =] pozdr

Domyślnie

Fajnie, że okazało się, co się okazało.

Podpinając się pod ten wątek, chciałabym się zapytać lepiej zorientowanych, w czym może tkwić problem u mnie. Otóż, jakiś czas temu, na swoich zdjęciach makro zauważyłam plamki. Ponieważ makro robię często i zależy mi na tym, by obraz był czysty, zgodnie ze wskazówkami zawartymi na forum postanowiłam sama uporać się z problemem. Po podniesieniu lustra, gołym okiem nie udało mi się stwierdzić, żadnych paprochów. Mimo to, kilkanaście razy przedmuchiwałam wnętrze (głównie filtr oczywiście) gruszką. Co jakiś czas wykonywane zdjęcia testowe niestety nie wykazały zmniejszającej się liczby plamek. Wszystko wydaje się być w stanie takim, jak przed przedmuchiwaniem.

Moje pytanie brzmi: czy możliwym jest, że te plamki na zdjęciach wcale nie pochodzą z pyłków na filtrze? (Pyłki by chyba już odpadły. Jak się przyglądam, to to na zdjęciach wygląda raczej jak plamki, a nie pyłki). Jeśli tak, to co to może być? Czy można się z tym uporać jakoś samemu, ale w miarę bezpieczny sposób, czy raczej będę musiała zdać się na serwis?

Aparat mam od lutego. Staram się dbać o niego i przyznam, że to co widzę zmartwiło mnie. Mam obawy przed wysyłaniem sprzętu, a nie bardzo mam jak sama podjechać do W-wy.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mata_Hari Zobacz posta
    czy możliwym jest, że te plamki na zdjęciach wcale nie pochodzą z pyłków na filtrze?
    Możliwym to jest. W moim aparacie matrycę spec od aparatów czyścił mniej więcej godzinę, chyba cztery razy traktował ją płynem i tymi swoimi akcesoriami. Po wyczyszczeniu nie ma NIC. Jeśli znajdziesz w Łodzi godnego zaufania człowieka, to nie musisz tego robić w serwisie. Ja takiego znam, ale we Wrocławiu.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekonet_pth Zobacz posta
    Ja takiego znam, ale we Wrocławiu.
    Mogę prosić o namiary? Przyda się na przyszłość.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pepe2k Zobacz posta
    Mogę prosić o namiary? Przyda się na przyszłość.
    Pan Andrzej Wysocki, serwis na ul. Psie Budy, ale tak naprawdę to jakby przy Kazimierza Wielkiego, na wprost kina Helios. Tel.: 602 243894.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Jeśli znajdziesz w Łodzi godnego zaufania człowieka, to nie musisz tego robić w serwisie.
    Nie powiem, chętnie skorzystałabym z pomocy kogoś kto się na tym faktycznie zna i wiedziałabym, że mi szkód nie narobi, ale póki co, nie znam takiej osoby Na tę chwilę, to chyba tylko serwis mi pozostaje

A powiedz, czy takie czyszczenie, to Ci zrobili od ręki, czy musiałeś zostawić puszkę? Ja gdybym nie miała już innego wyjścia, byłabym ewentualnie skłonna pojechać nawet do stolicy, ale pod warunkiem, że by mi to od ręki zrobili, bo zostawiać sprzętu u nich jakoś mi się nie uśmiecha.
    D750, D300s, D80, N 18-200 VR, T 12-24/4, T 17-50/2,8, N 35/1,8, N 50/1,8D, T 90/2,8, N 70-300VR, N 24 - 70/2,8, DRF-14, SB-800 i masa starych manuali M42.

Oszczędny w słowach Awatar Nekosh
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Pan Andrzej Wysocki, serwis na ul. Psie Budy, ale tak naprawdę to jakby przy Kazimierza Wielkiego, na wprost kina Helios. Tel.: 602 243894.
    A ile bierze za czyszczenie ?
    [SIZE="1"][COLOR="Gray"]Pozdrawiam Piotrek portfolio

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mata_Hari Zobacz posta
    Nie powiem, chętnie skorzystałabym z pomocy kogoś kto się na tym faktycznie zna i wiedziałabym, że mi szkód nie narobi, ale póki co, nie znam takiej osoby Na tę chwilę, to chyba tylko serwis mi pozostaje

A powiedz, czy takie czyszczenie, to Ci zrobili od ręki, czy musiałeś zostawić puszkę? Ja gdybym nie miała już innego wyjścia, byłabym ewentualnie skłonna pojechać nawet do stolicy, ale pod warunkiem, że by mi to od ręki zrobili, bo zostawiać sprzętu u nich jakoś mi się nie uśmiecha.
    Pan Wysocki zrobił mi to na poczekaniu - naprawdę to było tak, że poprosił, abym przyszedł za godzinę, ale ponieważ nie chciało mi się nigdzie łazić, a poza tym znamy się jeszcze z dawnych lat (z ery aparatów Practica i Pentacon), więc zgodził się, abym mu towarzyszył przez ten czas, mimo, iż jego warsztat jest bardzo malutki.
    Za czyszczenie bierze 50-60 zł.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 23-08-2007 o 02:31
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

Przeczytałem na forum wiele na temat czyszczenia matrycy. Odpowiednie płyny, waciki, gruszki. Ostatnio robiąc fotki w plenerze zauważyłem potwornego paprocha. Pomyślałem zdmuchnę usta - body. Niestety zaplułem matrycę. Szybko do domu i tam nie dysponując niczym poza chęciami za pomocą chuchania, patyczka do uszu i sprężonego powietrza w sprayu doprowadziłem matrycę do stanu używalności. Oczywiście wiem, a przynajmniej tak mi się wydaje jak trzymać puszkę z powietrzem aby nie zasmarkać matrycy. Czy wykazałem się zbytnią lekkomyślnością stosując tak prymitywną metodę czyszczenia?
    D70 + jakieś trzy obiektywy
    http://picasaweb.google.co.uk/szuwik.foto

Domyślnie

Fakt PROBLEM jest i to duży.
    Jak niedawno pisałem, że D80 jest "słaby konstrukcyjnie", i że ma słabo uszczelnioną matrycę to forumowi geniusze mnie nieźle zjechali...
    Pomóc w tym przypadku może chyba tylko - niestety - serwis Nikona (jedyny w Warszawie). O gwarancji możesz zapomnieć. Jak chcesz mogę Ci przesłać nr tel do serwisu w Krakowie: nie są duzi lokalowo, ale wielcy dokonaniami - tutaj nie znam złej opinii o nich, ale nie wiem czy w tym przypadku daliby radę.
    2x Fuji S5 Pro; MB-D200, Tokina 12-24 /4; Tamron 17-50 /2.8; Nikkor 18-105 /3.5-5.6 VR; Sigma 70-200 /2.8 APO HSM; Sigma Macro 50 /2.8; Nikon SB-900 i SB-800, Manfrotto, i conieco drobiazgów.

Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów