Szukaj
widzieliście to?
http://pl.youtube.com/watch?v=fPcvaJl-eS4
D40 | 18-55mm f/3.5-5.6GII AF-S DX | Sandisk Extreme III SDHC | jakiś statyw | w budowie namiot | dużo chęci | mało czasu
Co do czyszczenia matrycy to przyszedł mi do głowy jeszcze jeden pomysł. Przypadkiem.
I to akurat będąc w toalecie a dokładnie susząc ręce pod elektryczną suszarką.
I przyszło mi do głowy że pod ten strumień powietrza można by puszkę podstawić.
Wydmuchało by wszystko.
Kurcze takie to już "zboczenie" fotograficzne. Wszędzie człowieka dopadnie![]()
Wydmuchało by wszystko i wdmuchało drugie tyle... szczerze odradzam takich zabaw z suszarkami/odkurzaczami/etc. z prostego powodu! Mianowicie, są to urządzenia raczej mało precyzyjne i dam sobie głowę uciąć, że w powietrzu, które tłoczą/wydmu****ą będzie pełno syfu... a taka rozpędzona drobinka, nie daj boże opiłek metalu, może narobić niezłego bigosu na filtrze! Zwykła łazienkowa suszarka to nic innego jak turbina... a ta turbina musi skądś to powietrze zasysać - zazwyczaj z otoczenia. Dlatego - gorąco odradzam takich zabawChyba, że ktoś dysponuje super-ekstra odkurzaczem z funkcją dmuchania ciśnieniowego i specjalnymi filtrami - wtedy można próbować... ale złota zasada jest prosta - to, że nie widać okiem wcale nie oznacza, że czegoś nie ma (dot. kurzu, drobinek, opiłków itp.).
D80/D7000 www.tech-blog.pl / galeria.tech-blog.pl
Wracając do tego świetnego wątku, zdjecie poniżej f22, 1/100s, iso 800, ogniskowa 18mm. Prócz tego, że oczywiście widac paroszka ina matrycy na niebie. To zaznaczyłem 2 jasne puncikiMoże ktoś wie co to może być. Czy zawsze beda widoczne syfy na matrycy powyzej f11 (bo w takim przypadku nie zauważyłem)? Czy tak naprawde większe wartości przysłony są bezuzyteczne patrząc na to jak często syfi sie matryca?
[Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]
[Nikon D80][Nikkor 50 f1.8][Nikkor 18-135 f3.5-5.6][2*SanDisk Extreme III 2GB][Gruszka nr 9]
zauważyłem coś jeszcze ciekawego dziwna kropka (jasno fioletowa) patrząc na tą najbardziej prawą mewę na wodzie w dół i lekko w lewo.. NIech ktoś na to zerknie... Co to? martwy piksel?
Sorki ze sie tak wyraze ale kupiles nikosia dla szpanu czy co. pisze tak bo normalnie to nikt nie wtyka paluchow do 2tygodniowego korpusu jak sie nie zna a ten co kupuje aparat za 3 tysie powinien wiedziec ze z filtrem jak z dzieckiem
nie obrazaj sie ale spaprales sprawe
D300, i klamoty do niego
R.E.Durka
Skontaktuj się z nami