Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Filtry dla amatora

Witam!

Jestem szczęśliwym posiadaczem d40.

Do zestawu dokupiłem szkło 50-200 VR.

Teraz nadszedł czas na jakieś filtry. Przeczytałem wszystkie posty Alfa o filtrach, są super, tyle że dla laika nie wynika z nich wiele. Są bardzo specjalistyczne. Ja chciałbym kupic filtry, ktore pozwola mi robic zdjecia z ciekawymi efektami. Widzialem fotki z filtrami ir, wychodza swietnie. I nad takim wlasnie sie zastanawiam.

Co do focenia, to krajobrazy, portrety i generalnie co popadnie

Czy ktoś moglby polecic mi jakies filtry dla ciekawych efektow, raczej z dolnej polki cenowej, bo te wyginają kolana:P

Pozdrawiam i dziękuję z gory.

Domyślnie

Mysle ze podstawowy filtr przy fotografi krajobrazu itp to polar (dla mnie niezbedny). Co do IR to super sprawa ale znalazlem info ze wymaga dlugich czasow naswietlania wiec nie bardzo do zdjec z reki. Jesli chcesz uzyskac ciekawe efekty to pomysl o Kreatywnyn Systemie Filtrów COKIN. Tabaczki, filtry polowkowe itp. Mozna naprawde poszalec, i jest to niedrogi business.

Domyślnie

Jak wyżej: podstawa to polar dobrej jakości, szczególnie jeśli chodzi o krajobraz. Do tego połówkowy szary też przydatny, ale tutaj radzę zdecydować sie na Cokin przynajmniej P. Nawet ten może być za mały przy bardzo szerokim kącie. Niestety większe - Cokin Z oraz systemy Hitecha, a szczególnie Lee - bardzo drogie. Przydatny btwa również cały filtr szary o różnej sile: do przedłużania ekspozycji. Co do innych filtrów to wszystko zależy jaki masz program do obróbki foto, bo efekty większości filtrów można symulować w programie graficznym takim jak Photoshop.

Domyślnie

Co do polara to jedyny ktorego nie polecalbym w sys Cokin. Cala reszta jest ok ale duzo slyszalem ze polar jest beznadziejny zwlaszcza przy szklach z dolnej polki.

Domyślnie

Dzięki za rady. Zakupie zatem polara hamy. Co do slabych efektow przy obiektywach z dolnej polki, to coz. Tego nie przeskocze. Zaczynam jednak swoja przygode z fotografia wiec efekty z cala pewnoscia beda dla mnie zadowalajace

Gaduła Awatar wlopis
    Miasto
    Swarzędz koło Poznania

Domyślnie

Byłem dzisiaj w sklepie Raysfoto przy ul.Mylnej 25 ( http://www.raysfoto.pl/ ) obsługa miła kompetentna, pani nie żałowała czasu żeby żeby podać do ręki poszczególne wyroby, chociaż nic nie kupiłem to z pewnością wrócę....
    Obejrzałem pierścienie pośrednie do makrofotografii, adaptery do mocowania obiektywów M42,
    system cokina, dyfuzory i wiele innych potrzebnych rzeczy.
    Ostatnio edytowane przez wlopis ; 03-07-2007 o 13:38
    SLR/FX/DX/ N/24/35/50/85/SB800/SB600/NX2

Domyślnie

Ho! Dzięki za linka, bo na Mylną mam 3 minuty Z tego co widzę po stronie, niestety nie ma Hamy.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ecobart Zobacz posta
    Ho! Dzięki za linka, bo na Mylną mam 3 minuty Z tego co widzę po stronie, niestety nie ma Hamy.
    zostaw hamę...tylko jej najdroższa wersja jest akceptowalna (HTMC), w raysfoto kupisz Marumi w wersji MC - dla początkującego wystarczy...ja używam go do tej pory bo jest dobry, a na heliopana ciągle brakuje funduszy
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Uprawnienia umieszczania postów