Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: D40 a Fuji 9600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotrek007 Zobacz posta
    Witam
    Sam mialem Fuji FinePix 5100 a teraz sie przesiadlem na D40. Roznica jest ogromna. Oczywiscie nie wiem jak sie sprawy maja z Fuji 9600 ale ten, ktorego mialem byl potwornie wolny, zoomowanie guzikiem to porazka, LCD w wizjerze nie jest fajne no i szumy...
    Jeżeli chodzi o szybkość ostrzenia to S9600 robi to dość szybko.

Na koniec uwaga, ze 9600 robi okolo 200 zdjec na 4 paluszkach 2500MAh (tak donosza testerzy) a D400 okolo 750 na jednym akumulatorze. Oraz D40 ma wiekszy LCD.
    No tak tylko r6 są bardziej uniwersalne i w razie konieczność można kupić zwykłe baterie. Nie mówiąc już o tym, że akumulatory NI-HM, jeżeli chodzi o wytrzymałość na zwarcia, czas życia czy pracę w trudnych warunkach, przebijają akumulatory LI-ON.

Domyślnie

Karolk :
    Mialem S5500 , pozniej D50 , sprzedalem z braku czasu na jakiekolwiek zajecia poza praca i uczelnia , kupilem S9600 ... i oba Fuji byly ok ale zadne z nich nie da Ci tego co D50 i dedykowane obiektywy (mialem T 17-50/2.8 , T 90 macro , SB-800).
    Teraz chce ponownie kupic D80 i na poczatek cos pod macro.

Moja rada : jesli zamierzasz focic ot tak dla siebie, nie masz zbyt duzej kasy to wez S9600 (moze bede niedlugo sprzedawal - nieduzy przebieg, gwarancja) a jesli masz ochote bardziej sie zaangazowac w to hobby, masz na to kase to wez D40.

Domyślnie

za pdzran
    D750 | N50/1.8 | N85/1.8 | N105/2.8

Domyślnie

Karolk :
    napisz jakie masz doswiadczenie, czego oczekujesz od aparatu, jakiego typu fotki chcesz robic i wreszcie ile mozesz na niego przeznaczyc.
    Tak, ciezko bedzie cos doradzic ...

Talking tak samo

Cytat Zamieszczone przez pattimatti Zobacz posta

i jak zdecydowałeś się? Ja sam stałem przed identycznym wyborem 2 tygodnie temu. Zdecydowałem się na D40 + Nikkor 18-55mm i ... nie zamienił bym go już na kompakta. Wcześniej miałem Fuji s5500 i mimo tego, że w 9600 wszystko jest inne to mój wybór jest zadowalający. Jakość zdjęć jest rewelacyjna. Nie zastanawiaj sie tylko dorzyć parę groszy i kup D40.

pattimatti jestem w identycznej sytuacji.. rowniez mialem s5500 i rowniez myslalem czy kupic 9600 czy tez kanonika.. okazalo sie jednak ze leci do mnie kurierek z D40 Juz sie doczekac nie moge!!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fendero Zobacz posta
    Sam niedawno miałem ten dylemat. Skończyło się na D70 a szale w stronę lustrzanki przechylił wizjer. Robienie zdjęć patrząc na LCD było dla mnie nie do przyjęcia choć są na pewno zwolennicy tej metody.
    Najlepiej weź w ręce hybryde i lustrzankę a odpowiedź sama ci się nasunie.
    Powodzenia przy wyborze.
    O tak stoję murem za tą wypowiedzią! miałem w ręku ten aparat i patrząc w wizjer nic nie widziałem, koszmarnie nieostry - jeśli kadrować to tylko z D40!

Domyślnie

Jeśli masz w domu małe dziecko, któremu nie da się wytłumaczyć, żeby się nie ruszało przez 2 sekundy to bierz lustrzankę. Ja mam i kompakta Fuji F30 i Nikona D40 i kompaktem robię zdjęcia tylko, jak muszę się ograniczać co do gabarytów zabieranego aparatu.

Domyślnie

D40 będzie strzałem w 10, da ci to samo co fuji, hmm da ci dożo więcej, a przede wszystkim jest prosty w obsłudze i dobry do nauki fotografii, mam go już pół roku i jestem zadowolony.
    Nikon D200 + S17-70 2.8-4.5 + N50 1.8 + N70-300Vr
    "Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było."

Domyślnie

Witam miałem podobny problem. zastanawialem sie nad wymianą mojego nikona cp5700 na fuji 9500, ale po głębszych przemyśleniach stwierdziłem że ten nikon jest super hybrydą i fuji byłoby bezsensu kupować, choćby sam obiektyw czy jakość fotek przypuszczam byłyby gorszej jakości. wtedy nie było mnie stać na lustro. wiedziałem o zbliżającej się premierze d80, pojechałem na prezentacje i stało się. postawiłem sobie cel dozbirania jeszcze 2kpln i po pół roku jestem szczęśliwym posiadaczem d80.
    Więc jęsli masz taki dylemat to szczerze kupuj lustro nawet jeśli masz dozbierać kasy na niego. naprawdę warto. powodzenia
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Domyślnie

Miałem Fuji S9500(czyli blisko spokrewnione z 9600) niestety nie poszła mu na zdrowie kąpiel w rzece, potem miałem D70S i tu właśnie odnośnie pytania czy różnica w jakości będzie odczuwalna, odpowiadam KOLOSALNIE to jest całkiem inny wymiar jakościowy, i choć w D70 miałem "tylko" 6mpix to w porównaniu z tym Fujikiem robił super fotki.
    Szybki AF w hybrydzie tego typu ? to raczej można go porównać do kiepskiego śrubokręta AF w D40 niestety go nie ma więc będzie zawsze AF-S a to można już nazwać szybkim AF bo jest szybkie, porównanie: hybryda to ciągnik rolniczy, a AF-S to przyzwoity samochód z zacięciem sportowym.
    Najlepszy wybór, w tym przypadku to wspomniany D40 no i pewnie cena bardzo zbliżona.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów