Close

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 72

Wątek: Z5 czy D750

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Moim zdaniem tak. W biurze pracuę między innymi na Z7 i takich problemów nie widzę. Zetki mają ładne, neutralne kolory.

Wysłane z mojego kalkulatora Casio.
    Był Pentax, Panasonic, Nikon, Olympus, Fuji. Teraz Canon.

Domyślnie

Koesh miałem przez krótką chwilę równolegle oba aparaty D750 i Z5. Z tych samych powodów o których pisałem zostawiłem sobie Z5 - głównie dla wygody trybów filmowych. D 750 sprzedałem dlatego, że do zdjęć które głównie teraz robię ( portret przy świetle błyskowym w studio) mam D800. Gdybym miał podejmować decyzję albo D750 albo Z5 miałbym ciężki orzech do zgryzienia. Dla mnie za D750 przemawia ergonomia obsługi. Po wielu latch z nikonem, gdzie zmiana kolejnych modeli to właściwie była tylko zmiana numerka na body. Palce same odnajdywały znajdujące się w tych samych miejscach klawisze czy funkcje w menu. Zdecydowanie wolę też obraz na matówce niż na wyświetlaczu. Dyskusję z Kolegami poruszonymi moimi wnioskami sobie daruję. Nie z lekcewżenia, przyjmuję, ze obie strony mogą mieć rację na zasadzie to lepsze co się komu podoba. Tak jak napisałem nie widziałem jak oba pracują na wysokich czułościach bo takich nie używam. Z całą pewnością mogę powiedzieć, że żadnego efektu WOOOOOOW jeśli chodzi o zdjęcia, o jakość plików z Z5 nie przeżyłem. Jeszcze jeden argument na rzecz Z5 - dzięki systemowi przejściówek z bagnetu Z na inne mocowania belusterkowce dają mi możliwość zabawy z różnymi obiektywami, najróżniejszymi optycznymi wynalazkami czego do tej pory prawie nie było. I mimo, ze mam prawie wszystko nikona F od ogniskowej 16 do 200 czego chciałem to sama świadomość, że gdybym chciał spróbować do Z przypiąć coś dziwnego to mogę, jest dla mnie miła. PS. Co do koloru skóry z D750- Zdjęcia jak powiedziałem w stałych warunkach oświetleniowych, przy świetle błyskowym, sesja z sfotografowanym próbnikiem Color Checker, Rawy wołane w nikonowskim oprogramowaniu wg. balansu pobranego z testowego zdjęcia. - dla mnie wszystko ok.
    Ostatnio edytowane przez RomanZWrocławia ; 02-02-2021 o 01:26
    myślę co piszę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RomanZWrocławia Zobacz posta
    Co do koloru skóry z D750- Zdjęcia jak powiedziałem w stałych warunkach oświetleniowych, przy świetle błyskowym, sesja z sfotografowanym próbnikiem Color Checker, Rawy wołane w nikonowskim oprogramowaniu wg. balansu pobranego z testowego zdjęcia. - dla mnie wszystko ok.
    W nikonowskim oprogramowaniu te kolorki wyraźnie są lepsze. JAk już NX2 nie obsługiwał plików z D750 byłem okrutnie zniesmaczony. Nie robię w NX-D bo nie ma takich możliwości edycji jak jego poprzednik czy C1. Nawet się nie bawię - nie chcę się denerwować. Pewnie w innych programach można osiągnąć podobny efekt, ale kosztuje to trochę pracy. W NX-D można zastosować profil Color Checkr, czy tylko klikałeś na szarości?
    A skóra w Z6/Z6II? W Z5 nie ma BiCMOS.
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

NX-D ma teraz podobne możliwości edycji jak NX2, łącznie z U-pointami, które teraz nazywają się Color Control Point. Tyle, że obsługa NX-2 gorsza, mniej intuicyjna niż poprzednika.

Domyślnie

Jolania w Color Checkerze wskazywałem tylko neutralną szarość.
    myślę co piszę

Domyślnie

Szkoda, ze to watek o Z5 i D750. Gdyby ktoś wybił mi z głowy pomysł z zakupem kolejnego D 750 na rzecz Z6II (...i dołożył trochę grosza ), byłbym zobowiązany. Prace ślubno-komunijne.
    D70s + D300 + D700 + D750 + S 14-24/2,8 + S35/1,4 + N50/1,8 + N24-70/2,8 + N70-200/2,8 VRII + SB-800 + SB-900 + Zenit 122 + SLIK PX RO 500D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jolania Zobacz posta
    Szkoda, ze to watek o Z5 i D750. Gdyby ktoś wybił mi z głowy pomysł z zakupem kolejnego D 750 na rzecz Z6II (...i dołożył trochę grosza ), byłbym zobowiązany. Prace ślubno-komunijne.
    Ależ to jest bardzo proste. Rozumiem, że masz dziś D750 i obiektywy do niego, czyli te z bagnetem F. Rozumiem też, że zajmujesz się tymi pracami ślubno-komunijnymi na poważnie, czyli że potrzebujesz do tego dwóch korpusów. Jeśli tak, to musisz zauważyć, że lustrzanki są w odwrocie i nowych modeli już raczej nie będzie, a za kilka lat niczego sensownego nie da się kupić - zostaną tylko używki mniej lub bardziej zajechane. Trzeba więc trochę to sobie policzyć. Jeśli stopniowo zaczniesz przesiadać się na bezlustro, bo wszystko wskazuje, że to niewątpliwie w przyszłości nastąpi, to rozłożysz sobie koszty wymiany sprzętu w czasie. Dziś możesz kupić jeden korpus bezlustrowy, np. Z6 lub Z7 i jedno szkło natywne z bagnetem Z. Jakie? Nie będę zgadywał sam musisz wybrać. Później możesz stopniowo wymieniać po jednym starym szkle z bagnetem F na szkło natywne z bagnetem Z, aż zostanie ci jeden stary korpus z jednym lub kilkoma starymi szkłami z bagnetem F. W przypadku jakiejś awarii tyłek zawsze uratuje ci FTZ. Po tej ostatniej wymianie, dość bezboleśnie, przejdziesz całkowicie na Z-ki. Czas takiego przejścia, a co za tym idzie rozłożenie kosztów w czasie, sam sobie określisz. Ale jeśli nie zaczniesz tego teraz, to być może kiedyś staniesz przed wymianą wszystkiego w tym samym czasie, a to może wtedy boleć finansowo. To wszystko oczywiście musi kosztować, ale lepiej rozciągnąć to w czasie niż kupować wszystko na raz - no chyba, że masz odpowiednią kasę i to nie jest problem. Będzie trzeba oczywiście stopniowo podejmować decyzje jakie obiektywy i kiedy wymieniać, ale tego nikt po za tobą nie zdecyduje. I tak będziesz to musiał robić sam.
    Ostatnio edytowane przez JK ; 02-02-2021 o 18:17
    Jacek

Domyślnie

Dziękuję JK. Pozostaje przeliczenie dostępnych środków i zakamuflowanie całej operacji (chyba Z6II) przed żoną.
    PS
    Kiedy można spodziewać się jakichś obniżek, promocji? Są pewnie jakieś prawidłowości.

Domyślnie

Tak jeszcze odnośnie Z. Jak sprawuje się ten joystick w wyborze AF . Chodzi to w miarę płynnie? W tej Z5 np.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MR_ Zobacz posta
    Tak jeszcze odnośnie Z. Jak sprawuje się ten joystick w wyborze AF . Chodzi to w miarę płynnie? W tej Z5 np.
    Jest spoko, wybrany punkt się "rozpędza" w miarę trzymania joysticka w danym kierunku

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni