Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 602

Wątek: Kulinarnie

Widok wątkowy

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Tym to trzeba było się nie chwalić, zjedzą Cię tu krytycy

Mi jako laikowi zdjęcia się podobają. Przeciętnemu odbiorcy pewnie też więc, więc nic dziwnego, że i dlatego i klientowi pasowały. Trzymają solidny, wyższy poziom spokojnie można je użyć na stronach www, jakichś wydrukach reklamowych pewnie.
    Rozumiem potrzebę ciągłej poprawy, dbania o najdrobniejsze szczegóły ale też chyba nie można popadać w skrajności. że wszystko ciągle źle itp.
    To jest forum fotograficzne a nie TWA. Krytyka, którą tutaj uskuteczniają odwiedzający, moim zdaniem, jest konstruktywna i jak na poziom tych zdjęć dość łagodna. Autor mógłby z tego wynieść więcej dla polepszenia swojego warsztatu. Szczególnie, że pochodzi ona od ludzi mających i pojęcie i częstokroć dogłębną znajomość tematu.

Mnie interesują tutaj jednak dwie kwestie: czy z faktu, że laikowi (a także klientowi) podobają się fotografię wynika, że są to dobre fotografie i dobra robota? Czy przypadkiem fotografowie obecni na rynku nie powinni w "interesie branżowym" dążyć do dobrego poziomu? Pytam bo szczerze mnie to ciekawi jako byłego już fotografa zawodowego.

Jak "były" też nijak nie mogę pojąć takiej filozofii

Cytat Zamieszczone przez Pilej Zobacz posta
    @notdot Mieliśmy na prawdę dużo zdjęć do zrobienia, trudno w każdym zadbać o najmniejszy szczegół... Kiedy robię dla siebie fotki, to inaczej się staram, inaczej podchodzę.
    Taką postawę prezentowali kiedyś (lata 90-te) członkowie ZPAF-u (celowo napisałem członkowie a nie artyści).
    - to taka chałturka
    Życie zweryfikowało ich dość szybko, bo tacy jak ja, wchodzący na rynek, bardzo pracowali nad etosem zawodowca.
    - nie jestem artystą ale profesjonalistą
    Zawsze to podkreślałem (mimo debiutu w czołowej galerii w Polsce i studiów pod egidą ZPAF). Zresztą "dla siebie" robiłem kompletnie inną fotografię.

Tempo roboty oczywiście jest jakimś usprawiedliwieniem, ale wtedy byłbym ostrożny z wrzucaniem tego na specjalistyczne forum.
    Ostatnio edytowane przez Wujot ; 16-12-2022 o 14:42