Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Wątek: Dron

Domyślnie

Myślę, że masz podejście nie gwarantujące sukcesu. Tak jakbyś chciał spróbować fotografii i pytał o jakiś tani kompakt na kliszę albo Nikona d80.

Dronem zabawkowym możesz latać bez rejestracji, ale i bez urządzenia rejestrującego obraz. Teraz przepisy są takie, że każdy dron posiadający kamerę, niezależnie od wagi, wymaga rejestracji.

Na szczęście wszystko można załatwić za darmoszkę, siedząc przed kompem. Czytasz przygotowane "szkolenie", po czym wypełniasz test i od razu masz uprawnienia A1/A3
    Wszystko znajdziesz https://drony.ulc.gov.pl/ Można to olać i sobie latać, no ale przepisy są jakie są.

DJI rządzi na rynku dronów, konkurencja będzie podobna. Pomijam zabawki.

Mavic mini ma matrycę jak w telefonie (zależnie od wersji ciut większą lub mniejszą). Im nowszy dron to lepsze przetwarzanie tego obrazu, itd.
    Mavic 2 ma matrycę 1/2 cala, 2S ma 1 calową, 3 ma 4/3, ale to już koszty.

Pro to zdaje się jakiś stary model, Phantom to ciężki dron (są pewne ograniczenia pow.900g no i trzeba to targać), jego technika zeszła już do nowszych a mniejszych modeli, nic dziwnego że właściciele pozbywają się ich.

Warto na początek pójść do jakiegoś sklepu z dronami i pogadać z chłopakami, zwykle są to pasjonaci i sporo się wyjaśni.

Zainstaluj sobie na telefonie apkę DroneRadar i popatrz na ograniczenia w konkretnych miejscach. Nawet olewając prawo warto wiedzieć co w danym miejscu wolno. Btw, każdy lot należy zarejestrować w tej apce.

https://www.pansa.pl/zasady-wykonywa...orii-otwartej/

Domyślnie

Nawet tanim kompaktem czy aparatem na klisze można zrobić dobre zdjęcia Ale oczywiście nie ma sensu się akademicko spierać - wiadomo, że niedostatki sprzętowe są źródłem wielu późniejszych frustracji. Dziękuję w każdym razie za linki, przydatne informacje.

Mój główny problem polega często na tym, że to co mi się podoba na etapie poszukiwań później szybko się nudzi. W tym kontekście szukałem sposobu by dostać "jak najwięcej za jak najmniej". Nie zawsze się tak da, stąd oczywiście rozumiem potrzebę kompromisu -ceny, jakości itp. Czasem można trafić na jakieś nieoczywiste okazje więc czemu nie spróbować

W każdym razie... tanie wynalazki tu chyba faktycznie nie zaoferują nic specjalnego. Te nowe drony za około 2000 też jakoś do mnie nie trafiały w 100%. Wydawało mi się drogo a ciągle jakościowo nie byłem pewnien, że to ten.

Skoro 2 koledzy wyżej polecali ten sam mode uznałem, że zaryzykuję i sprawdzę. Zakupiłem używany - DJI MAVIC PRO COMBO PLATINUM.
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Od zakupu trochę minęło a polatać udało się dopiero dzisiaj. Nie szedłem na żywioł ale powoli zacząłem wszystko we właściwej kolejności. Nie wpiszę tu nic odkrywczego ale nie było tak strasznie i może niezdecydowani się zdecydują

Zgodnie z poradami kolegi @poste zacząłem od rejestracji siebie (operator / pilot). Kurs udało się zaliczyć za pierwszym razem, nie jest straszny no ale skupić się trochę trzeba (w czasie wcześniejszej nauki).

Dłużej zeszło mi ze studiowaniem instrukcji ustrojstwa ale i to ogarnąłem. Dobrze napisana, obrazki są jednak ilość informacji w którymś momencie trochę zmula... warto jednak przeczytać szkoda uszkodzić/stracić drona przez to, że nie pamiętamy co i kiedy nacisnąć.

Fajna sprawa, że jest mnóstwo filmów na YT - i tych oficjalnych DJI jak i niezależnych (o moim modelu przynajmniej jest w czym wybierać). Obejrzałem parę chcąc zobaczyć jak i co ludzie robią. Lepiej to jednak przemawia nieraz do człowieka niż samo słowo pisane.

Finalnie jeszcze instalowanie, aktualizowanie aplikacji DJI, Droneradar no i można było próbować.

Jak na złość dzisiaj zimno, mocno wietrznie więc bałem się szaleć i tak tylko trochę popróbowałem co mój statek powietrzny potrafi. Fajnie radził sobie z wiatrem. Zdjęcia faktycznie robi ok (nie pochwalę się jeszcze bo o niczym wyszły ale przynajmniej ostre co dobrze rokuje na przyszłość )

Z rzeczy stresujących przeżyłem RTH, chyba muszę inaczej % baterii ustawić bo za niskie ustawione mam
    I z takich wrażeń na szybko zastanawiam się czy by się nie przydało lądowisko dla drona (taka mata...). Jak swojego startowałem z trawy to trochę mieli ją śmigłami, kamera też w sumie w trawie. Trochę szkoda chyba...

A i na koniec - jak już kupować to tylko z dodatkowymi bateriami od razu. Posiadanie jednej będzie źródłem frustracji.
    Ostatnio edytowane przez RMC ; 04-01-2023 o 14:27
    Duże i stare: Nikon D1, D3, D600, D700, Kodak DCS Pro-14N ! Z5 ! Olympus OMD E-M1 ! Leica X1 ! Samsung NX20 ! Pentax 645D ! i różne ładne analogi
    Albo zdjęciowo: https://www.instagram.com/caban_rafal/ albo Sportowo: https://rmc-biega.pl/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RMC Zobacz posta
    Od zakupu trochę minęło a polatać udało się dopiero dzisiaj. Nie szedłem na żywioł ale powoli zacząłem wszystko we właściwej kolejności. Nie wpiszę tu nic odkrywczego ale nie było tak strasznie i może niezdecydowani się zdecydują

Zgodnie z poradami kolegi @poste zacząłem od rejestracji siebie (operator / pilot). Kurs udało się zaliczyć za pierwszym razem, nie jest straszny no ale skupić się trochę trzeba (w czasie wcześniejszej nauki).

Dłużej zeszło mi ze studiowaniem instrukcji ustrojstwa ale i to ogarnąłem. Dobrze napisana, obrazki są jednak ilość informacji w którymś momencie trochę zmula... warto jednak przeczytać szkoda uszkodzić/stracić drona przez to, że nie pamiętamy co i kiedy nacisnąć.

Fajna sprawa, że jest mnóstwo filmów na YT - i tych oficjalnych DJI jak i niezależnych (o moim modelu przynajmniej jest w czym wybierać). Obejrzałem parę chcąc zobaczyć jak i co ludzie robią. Lepiej to jednak przemawia nieraz do człowieka niż samo słowo pisane.

Finalnie jeszcze instalowanie, aktualizowanie aplikacji DJI, Droneradar no i można było próbować.

Jak na złość dzisiaj zimno, mocno wietrznie więc bałem się szaleć i tak tylko trochę popróbowałem co mój statek powietrzny potrafi. Fajnie radził sobie z wiatrem. Zdjęcia faktycznie robi ok (nie pochwalę się jeszcze bo o niczym wyszły ale przynajmniej ostre co dobrze rokuje na przyszłość )

Z rzeczy stresujących przeżyłem RTH, chyba muszę inaczej % baterii ustawić bo za niskie ustawione mam
    I z takich wrażeń na szybko zastanawiam się czy by się nie przydało lądowisko dla drona (taka mata...). Jak swojego startowałem z trawy to trochę mieli ją śmigłami, kamera też w sumie w trawie. Trochę szkoda chyba...

A i na koniec - jak już kupować to tylko z dodatkowymi bateriami od razu. Posiadanie jednej będzie źródłem frustracji.
    Jak dokładnie przeczytać wątek, to jest w nim napisane że "Szkot dwa razy kupuje". Zwłaszcza gdy nie słucha tych, co już to przerabiali.

Domyślnie

O bateriach to ogólna rada, dla tych co pomyślą czy nie przyoszczędzić. O ile np. w aparacie w większości 1 aku styknie to w dronie zły pomysł. Strasznie szybko schodzą a dodatkowe drogie niestety.

Ja w sam raz kupiłem zestaw fly more, mam 3 więc ok

Domyślnie

Ja mam 2 aku, świadoma decyzja i wystarczają. Przynajmniej dotychczas nie miałem sytuacji, że zabrakło energii a miejsce było super. Mniej bagażu i taki mój kompromis.

Co do startu, to teraz i tak jest w miarę ok. bo goło. Do Mavic 2 można dokupić nóżki, mam i parę razy latem użyłem (wada- widać czasem nogę przy filmowaniu w trakcie mocniejszych manewrów). Druga opcja to przy lądowaniu powiesić drona nad ziemią (można przerwać RTH), złapać od spodu i obrócić o 180 stopni. Wystartować też można z ręki, tyle że samemu trudno Nie wiem jak to wpływa na trwałość, na pewno po kilku razach nic się nie psuje.

RTH to nic strasznego a wręcz przeciwnie, bardzo pożyteczna funkcja i zwykle tak kończę lot. Trzeba tylko startować kiedy dron zaktualizował pozycję GPS. Zawsze warto odczekać te 2-3 minuty po uruchomieniu.

Ps. Blenda foto jest podobna do tych mat do startu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poste Zobacz posta
    Ja mam 2 aku, świadoma decyzja i wystarczają. Przynajmniej dotychczas nie miałem sytuacji, że zabrakło energii a miejsce było super. Mniej bagażu i taki mój kompromis.

Co do startu, to teraz i tak jest w miarę ok. bo goło. Do Mavic 2 można dokupić nóżki, mam i parę razy latem użyłem (wada- widać czasem nogę przy filmowaniu w trakcie mocniejszych manewrów). Druga opcja to przy lądowaniu powiesić drona nad ziemią (można przerwać RTH), złapać od spodu i obrócić o 180 stopni. Wystartować też można z ręki, tyle że samemu trudno Nie wiem jak to wpływa na trwałość, na pewno po kilku razach nic się nie psuje.

RTH to nic strasznego a wręcz przeciwnie, bardzo pożyteczna funkcja i zwykle tak kończę lot. Trzeba tylko startować kiedy dron zaktualizował pozycję GPS. Zawsze warto odczekać te 2-3 minuty po uruchomieniu.

Ps. Blenda foto jest podobna do tych mat do startu.

Z tego co pokazałeś, latałeś w ciepłych miejscach. Jak pojedziesz tam gdzie jest zimno, gdzieś w góry. Temperatura spadnie do kilku stopni, to dopiero baterie się kurczą. Np. na piętnaście minut lotu. To nie jest zbyt komfortowo.
    A jeśli chodzi o "startowisko". Ja używam bambusowej zwijanej maty do sushi. Jest na tyle ciężka i sztywna że strugi powietrza ze śmigieł nie zwiewają jej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siemalysy Zobacz posta
    @RMC co kupiłeś?
    Używanego DJI MAVIC PRO COMBO PLATINUM.

W zestawie były 3 akumulatory, torba, ładowarka i nawet karta 128Gb więc przy cenie jaka za niego dalem to bardzo zadowolony jestem.

Na tą chwilę dokupiłem kabelek usb do ładowania kontrolera i jakieś karbonowe smigielka (aktualne trochę zmeczone).

Domyślnie

Super. Udanej zabawy i tyle lądować co wylotów

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni